Naştere prematură? Iată cauzele!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre cele mai mari griji ale gravidei este naşterea înainte de cele 40 de săptămâni de sarcină. Cunoaşterea factorilor de risc poate ajuta la prevenirea naşterii premature.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, naşterea care se produce înainte sau în cea de-a 37-a săptămână de sarcină este considerată naştere prematură. Înainte de acest termen, apariţia contracţiilor regulate, resimţite puternic, însoţite sau nu de „ruperea apei", poate fi un semn evident al riscului de naştere prematură. În această situaţie, medicul ginecolog recomandă terapia medicamentoasă care urmăreşte reducerea contracţiilor şi implicit menţinerea sarcinii.

Există un tip de naştere prematură spontană şi altul de naştere electivă, acesta din urmă reprezentând terminarea sarcinii din motive care pun în pericol viaţa mamei sau pe cea a copilului (hipertensiune arterială gestaţională, preeclampsie, eclampsie sau placenta praevia cu sângerări abundente).

Infecţiile slăbesc membranele

Dacă gravida are infecţii precum Chlamydia sau trichomoniază, este posibil ca agenţii patogeni să afecteze membranele sacului amniotic, ceea ce poate grăbi ruperea lor înainte de termen. Acest risc există chiar şi dacă nu sunt afectate membranele, infecţiile contribuind la declanşarea precoce a travaliului.

Statisticile arată că 70 la sută din travaliile de acest fel se finalizează cu o naştere prematură. În unele cazuri, amniocenteza (analiză ce presupune prelevarea unei mici cantităţi de lichid amniotic) are ca efect producerea unei infecţii care favorizează ruperea membranelor.

Bolile gravidei pot da travaliu precoce

Sunt mai expuse probabilităţii de a pierde mai devreme sarcina femeile care suferă de afecţiuni cardiace, anemie, de boli respiratorii severe (astm bronşic, BPOC), de sindroame vasculo-renale, boli digestive acute, afecţiuni endocrine (diabet zaharat), hiperten­siune sau de epilepsie.

De asemenea, vârsta prea mică (sub 18 ani) sau prea mare (peste 40 de ani) a mamei este asociată cu riscul de naştere prematură. Rata de prematuritate este mai mare şi la sarcinile multiple (gemeni, tripleţi).

Colul se poate deschide devreme

În mod normal, colul trebuie să rămână închis în perioada celor nouă luni de sarcină. La unele gravide însă, colul se deschide mai devreme (col incontinent), lucru ce poate declanşa naşterea spontană.

Pentru prevenirea acestei situaţii, medicul ginecolog poate recomanda cerclajul, o procedură chirurgicală prin care colul este cusut cu un fir neresorbabil, care va fi îndepărat în ultimul trimestru de sarcină, dar poate recomanda şi repaus total până la naşterea la termen.

Sunt mai expuse riscului de naştere prematură şi gravidele care au malformaţii uterine, tumori genitale, uter cicatriceal, cele care au operaţii plastice în zona genitală sau care au suferit traumatisme în zona abdominală. Anomaliile placentei (desprinderea de placentă) pot duce, de asemenea, la declanşarea timpurie a naşterii.

Sarcina trebuie monitorizată

Controalele medicale periodice pe parcursul sarcinii sunt esenţiale pentru identificarea gravidelor care prezintă risc de naştere prematură.

Sunt foarte importante monitorizarea stării gravidei (prin analize de sânge, controlul tensiunii arteriale) şi observarea fătului (prin ecografii), profilaxia infecţiilor materno-fetale, asigurarea hranei sănătoase şi evitarea eforturilor pe durata sarcinii.

Specialistul nostru
Dr. Alexandra Crişan

medic primar obstetrică-ginecologie
Spitalul Filantropia


Naşterea prematură este cea care are loc cu cel puţin trei săptămâni înainte de data probabilă. Cei mai frecvenţi factori incriminaţi în declanşarea unei naşteri premature sunt: o naştere prematură în trecut, sarcina multiplă (gemeni, tripleţi), mai puţin de şase luni între sarcini, conceperea prin fertilizare in vitro, afecţiunile colului, uterului sau placentei, fumatul, consumul de alcool, de droguri, alimentaţia deficitară, unele infecţii ale lichidului amniotic sau ale tractului genital.

De asemenea, pot fi incriminate afecţiunile cronice ale mamei: hipertensiune arterială, diabet şi tulburări de coagulare, supra- sau subponderabilitatea înainte de sarcină, precum şi evenimentele stresante, mai multe avorturi spontane, diverse traumatisme sau răniri.

Statistică

În prezent, 30 la sută din naşterile premature nu au o cauză cunoscută.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite