Mituri despre vaccinul împotriva gripei noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acum, parcă mai mult decât oricând, auzi tot felul de opinii despre noul vaccin antigripal. Iată care este adevărul şi fii pregătit în faţa gripei noi!

Una dintre cele mai de temut afecţiuni din acest sezon gripa nouă. Ea te poate ţintui la pat zile întregi cu febră, tuse, durere în gât, oboseală şi uneori cu vomă şi diaree, putând duce la pneumonie sau chiar la deces.

Singura metodă sigură de a preveni infectarea cu virusul A(H1N1) rămâne imunizarea. Vaccinul este produs la noi în ţară de Institutul Cantacuzino şi se numeşte Antigrip.

«Conţine substanţe cu potenţial periculos»


Fals. Deşi există voci care susţin că unele dintre vaccinurile aprobate includ substanţe adjuvante ce ar putea fi periculoase, producătorii contrazic acest lucru. Aceştia spun că adjuvanţii sunt emulsii bazate pe uleiuri, apă şi vitamina E, ajutând organismul să facă faţă mai bine tulpinilor de virus cu potenţial de modificare.

De asemenea, cu ajutorul substanţelor adjuvante, pot fi produse mai multe doze de vaccin într-un timp mai scurt. Acestea oferă şi o flexibilitate în dozare, ce constă în posibilitatea de a varia durata de timp între doze. Vaccinul se administrează în două doze, la interval de 21 de zile.

«Nu oricine se poate vaccina»


Adevărat. Deşi cu toţii suntem vulnerabili în faţa noului virus A(H1N1), la momentul demarării campaniei de imunizare, pe 26 noiembrie, vaccinul nu va fi disponibil în farmacii. Astfel, imunizarea se va face în etape, prima dată fiind vaccinate cadrele medico-sanitare, vameşii şi poliţiştii. Apoi, imunizarea se va face în rândul liceenilor şi studenţilor, urmând ca, în funcţie de dozele de vaccin disponibile, să se vaccineze copiii între 7 şi 14 ani, vârstnicii de peste 65 de ani şi persoanele care suferă de o afecţiune cronică.


Totuşi, chiar dacă te încadrezi în grupele de risc, nu este indicat să faci imunizarea dacă eşti alergic la ouă, deoarece în compoziţia vaccinului împotriva gripei noi există o substanţă extrasă din albuşul de ou. De asemenea, vaccinul nu poate fi administrat dacă ai febră ridicată.

«Este suficient testat»


Adevărat şi fals. Specialiştii spun că, în momentul de faţă, vaccinul produs de Institutul Cantacuzino este în teste, aşteptându-se rezultatele finale şi autorizaţia de punere pe piaţă.

Totuşi, vaccinul pentru copii nu va fi disponibil până în ianuarie 2010, estimează specialiştii. Aceasta deoarece nu s-au găsit încă suficienţi copii care să fie supuşi testelor experimentale, iar înainte de a ajunge pe piaţă, produsul trebuie testat pe aproximativ 200 de persoane. În ceea ce priveşte achiziţionarea de peste hotare a unui vaccin antigripal pentru copiii sub 15 ani, acest lucru nu se va întâmpla decât dacă firma producătoare îşi va asuma responsabilitatea pentru posibilele reacţii adverse.


Vaccinuri aprobate

În acest moment, patru vaccinuri au obţinut recomandarea Agenţiei Europene pentru Evaluarea Medicamentelor (EMEA). Este vorba despre Celvapan (Baxter), Focetria (Novartis), Pandemrix (GSK) şi Panenza (Sanofi Pasteur). Dintre acestea, doar Celvapan şi Panenza nu conţin adjuvanţi.

«Deşi am făcut imunizarea, mă pot îmbolnăvi»


Adevărat. Ca şi în cazul imunizării împotriva gripei sezoniere, vaccinul pandemic oferă o protecţie de până la 90 la sută împotriva contractării virusului. Protecţia este totală în ceea ce priveşte formele severe, care se pot solda cu complicaţii şi cu deces. Eficienţa vaccinului depinde de vârsta pe care o ai şi de starea generală de sănătate. De asemenea, trebuie să ştii că vaccinul pandemic nu te fereşte de gripa sezonieră sau de răceli.

«Pot apărea complicaţii grave»

Fals. Specialiştii spun că, din punctul de vedere al modului de producere, vaccinul pandemic este similar cu cel împotriva gripei de sezon. Ca urmare, reacţiile adverse pot fi aceleaşi cu cele date de vaccinul sezonier: roşeaţă la locul înţepăturii, uşoare stări febrile şi alergii minore, în cazul în care prezinţi o sensibilitate.

Specialistul nostru

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, Directorul Institutului de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş"

Campania gratuită de vaccinare împotriva gripei noi se află în acest moment în stadiul de urmare a procedurilor normale de testare. Vaccinurile sunt testate şi se aşteaptă rezultatele finale, pentru ca pe 26 noiembrie să fie demarată imunizarea propriu-zisă, care se va desfăşura prin intermediul medicilor incluşi în campanie.

Sfatul meu este ca populaţia să ţină cont de faptul că măştile de protecţie nu oferă decât o protecţie de 40 la sută şi că în momentul în care manifestă simptome de infecţii respiratorii, trebuie să se autoizoleze la domiciliu.


După aceea, trebuie ca persoana în cauză să sune medicul de familie şi să stabilească o consultaţie în afara orelor de program, pentru a reduce riscul de a contamina ceilalţi pacienţi. De asemenea, pe drum către medicul de familie, este indicat ca aceasta să poarte o mască de protecţie şi, dacă tuşeşte sau strănută în palmă, să se spele bine cu apă şi cu săpun.

Important

Potrivit OMS, 40 la sută din români vor fi vaccinaţi împotriva gripei noi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite