Copilul cu SIDA considerat vindecat are din nou virusul în sânge

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Analizele medicale ale copilului care a fost declarat vindecat de SIDA arată o revenire a bolii FOTO Shutterstock
Analizele medicale ale copilului care a fost declarat vindecat de SIDA arată o revenire a bolii FOTO Shutterstock

Fetiţa născută seropozitivă, care părea că s-a vindecat după ce i-a fost administrat un tratament agresiv cu antiretrovirale la scurt timp după naştere, prezintă din nou în organismul ei virusul HIV, spulberând speranţele medicilor.

Analizele medicale ale copilului care a fost declarat vindecat de SIDA arată o revenire a bolii, potrivit publicaţiei americane „Huffington Post”.

Povestea uimitoarea a vindecării fetiţei din Mississippi a făcut înconjurul lumii anul trecut, ea fiind primul copil care părea să fi învins teribila boală, după ce a beneficiat de un tratament medicamentos agresiv din primele 30 de ore de viaţă.

Copila are acum patru ani şi s-a născut prematur, fiind infectată de mama sa seropozitivă. După naştere, ea a fost dus de urgenţă la centrul medical al Universităţii din Mississippi, unde dr. Hannah Gay, un pediatru specializat în boli infecţioase, a decis să iniţieze un tratament precoce compus dintr-un cocktail de trei medicamente antiretrovirale puternice.

Terapia a durat 18 luni, după care a fost întreruptă, iar pacienta n-a mai prezentat urme de virus în organism. Lucrurile s-au schimbat însă săptămâna trecută, la 27 de luni de la oprirea tratamentului, când la controlul periodic testele au descoperit că boala recidevează.

În general, atunci când tratamentul este oprit, nivelurile de HIV din organism reîncep să crească în câteva săptămâni, nu în câţiva ani", a explicat Deborah Persaud, medic specialist în boli infecţioase la Centrul pediatric Johns-Hopkins din Baltimore.

Cazul fetiţei americane a fost considerat de comunitatea medicală drept unul "fără precedent" şi a generat multe speranţe în rândul medicilor care credeau că un tratament ultraprecoce administrat bebeluşilor seropozitivi ar putea să îi ajute să se vindece.

Desigur, este vorba de o recidivă foarte dezamăgitoare pentru copil, pentru medicii implicaţi în tratamentul ei şi pentru cercetătorii specializaţi în HIV/ SIDA", a declarat, cu regret, Anthony Fauci, directorul National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) din Statele Unite.

Potrivit medicului Fauci, copila este din nou supusă tratamentului cu antiretrovirale şi se simte bine.
Prima şi singura persoană vindecată de SIDA rămâne Timothy Ray Brown, un bărbat din oraşul american Seattle. În 2007 aceasta a făcut un transplant cu celule stem de la un donator cu o mutaţie genetică rară, care rezistă la infecţia cu HIV.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite