Copiii autişti au mai mulţi neuroni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Abundenţa de celule nervoase blochează comunicarea dintre acestea, afectând abilităţile sociale ale copilului
Abundenţa de celule nervoase blochează comunicarea dintre acestea, afectând abilităţile sociale ale copilului

Abundenţa de celule nervoase, şi nu lipsa acestora cauzează autismul, au descoperit cercetătorii de curând.

Citeşte şi:
Medicii de familie, instruiţi pentru a recunoaşte autismul

De ce este autismul mai frecvent astăzi

Tot mai multe studii confirmă faptul că autiştii au un creier diferit. Cea mai nouă cercetare, realizată de cercetătorii de la Universitatea din California, SUA, susţine că numărul de neuroni într-o zonă a creierului numită cortex prefrontal este mult mai mare la copiii autişti decât la cei care nu suferă de această tulburare.
Descoperirea este surprinzătoare, pentru că zona cerebrală în cauză este responsabilă de abilităţile sociale, de comunicare, de limbaj şi de funcţiile cognitive ale unui individ, adică tocmai acele funcţii care nu sunt suficient dezvoltate la un copil autist. Oamenii de ştiinţă s-ar fi aşteptat ca în cortextul prefrontal să existe mai puţini neuroni în cazul autismului, nu mai mulţi. „Când ne gândim la incapacitatea de a procesa informaţii complicate, ne gândim la mai puţine conexiuni între ei şi la mai puţini neuroni. Se pare însă că este exact invers", spune Eric Courchesne, coordonatorul studiului.

Afectează conexiunile cerebrale

Este un lucru ştiut că autismul apare ca urmare a lipsei unor conexiuni cerebrale, însă dificultatea neuronilor de a comunica unii cu alţii este dată tocmai de abundenţa acestora în creierul copiilor autişti, a mai explicat specialistul.
Observaţia făcută de cercetătorii americani confirmă şi momentul apariţiei autismului. Neuronii în exces nu se pot forma după naştere, ci doar în stadiile iniţiale ale dezvoltării intrauterine. „Ştiind că un anume defect apare foarte devreme în dezvoltarea fătului, vom putea să ne axăm cercetările pe ceea ce cauzează excesul", mai spune Courchesne.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite