Atenţie la carenţa de vitamina D!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vitamina D  se poate administra  sub formă  de comprimate, picături uleioase  sau de injecţii
Vitamina D se poate administra sub formă de comprimate, picături uleioase sau de injecţii

Cunoscută mai ales pentru rolul său în fixarea calciului în oase, vitamina D este implicată în multiple procese care protejează sănătatea organismului.

Vitamină liposolubilă cu rol în absorbţia şi în metabolizarea calciului şi fosforului în organism, vitamina D este singura care se sintetizează în corpul uman prin expunerea pielii la radiaţiile solare.

Aportul optim este esenţial în primii doi ani de viaţă, când se finalizează formarea scheletului adult, şi la bătrâneţe, când menopauza şi deteriorarea funcţiilor organismului provoacă pierderi de substanţă osoasă. Potrivit studiilor recente, vitamina D poate preveni numeroase boli şi ajută la tratarea altora.

Suplimentele scad riscul fracturilor

Carenţa de vitamina D este urmată de scăderea nivelului de calciu din sânge şi poate provoca apariţia tetaniei, cu spasme la nivelul mâinilor, picioarelor şi laringelui.

După vârsta de 45 de ani, lipsa vitaminei D sporeşte pierderea de masă osoasă specifică osteoporozei, o consecinţă a menopauzei. Potrivit studiilor recente, 700-1.000 de unităţi internaţionale (U.I.) pe zi îmbunătăţesc echilibrul şi reduc riscul de fracturi.

Împiedică apariţia rahitismului

La copiii cu vârste de până la doi ani, carenţa duce la apariţia rahitismului, care se manifestă la bebeluş prin întârzierea închiderii fontanelei frontale (deasupra frunţii), înmuierea oaselor craniului şi proeminenţa oaselor parietale (laterale).

Pentru a preveni aceste probleme, specialiştii recomandă administrarea de 400 U.I. de vitamina D zilnic, începând cu ziua a 14-a de viaţă şi până la 18 luni. De asemenea, gravidele trebuie să primească suplimente de vitamina D în ultimul trimestru de sarcină.

Reglează răspunsul sistemului imunitar

Studiile au descoperit că nivelurile scăzute de vitamina D duc la creşterea răspunsului inflamator al organismului. Aceasta este una dintre explicaţiile faptului că iarna, protejaţi de cantităţi mai mici de vitamină D obţinută din surse „solare", răcim mai des, răspunsul inflamator fiind implicat în infecţiile respiratorii. În plus, copiii bolnavi de astm bronşic fac crize respiratorii mai severe dacă au o astfel de carenţă.

Vitamina D reglează şi răspunsul sistemului imunitar, fiind implicată în prevenirea artritei şi sclerozei multiple, afecţiuni autoimune ce apar din cauza dereglării sistemului de apărare al organismului.

Previne hipertensiunea arterială

Lipsa vitaminei D la femeile tinere creşte riscul de hipertensiune arterială după instalarea menopauzei. Mai ales la pacienţii afectaţi de diabet, deficitul predispune la ateroscleroză, boală vasculară caracterizată prin depuneri de colesterol pe pereţii arteriali, cu rigidizarea şi cu îngustarea acestora.

Soarele, cel mai bun mijloc

Vitamina D produsă la nivelul pielii este de două ori mai durabilă decât cea preluată din alte surse. Expunerea la soare a feţei sau a braţelor timp de 15 minute, de două ori pe săptămână, fără factor de protecţie solară, asigură necesarul optim al acestei vitamine.

Expunerile pe durate mai lungi sunt inutile, pentru că vitamina sintetizată suplimentar este distrusă, pe măsura producerii ei. Persoanele în vârstă au o capacitate redusă de a sintetiza vitamina D la nivelul pielii, de aceea, în cazul lor, este benefică administrarea preventivă a unui supliment de 400 U.I. zilnic.

Are efecte demonstrate


1 Scade riscul de cancer

Nivelul scăzut de vitamina D în sânge este întâlnit frecvent la bolnavii de cancer. Cercetări recente demonstrează că suplimentele de vitamina D previn apariţia tumorilor maligne şi inhibă creşterea tumorală la cei afectaţi deja de boală, deşi mecanismul de acţiune nu este încă elucidat.

2 Ajută în diete

Specialiştii au observat că persoanele obeze au niveluri scăzute de vitamina D. Ei analizează rolul acesteia în curele de slăbire, pentru a descoperi dacă obezitatea este o consecinţă a carenţei de vitamina D sau invers.

3 Ţine creierul în formă

Depresia şi maladia Alzheimer pot fi prevenite şi cu ajutorul vitaminei D. Se pare că aceasta are un rol important în menţinerea capacităţilor mintale la vârste înaintate. 

Statistică

După 65 de ani, carenţa creşte semnificativ riscul de fracturi

Specialistul nostru
Prof. dr. Horaţiu Boloşiu

medic primar medicină internă şi reumatologie
Spitalul Clinic Judeţean Cluj-Napoca


Mai mult de jumătate din populaţia globului are niveluri inadecvate de vitamina D, mai ales pentru că nu se expune suficient la soare. Este şi cazul vârstnicilor, pentru că stau mai mult în casă. O cantitate de 400-600 unităţi/zi este absolut necesară menţinerii sănătăţii.

Persoanele care suferă de osteoporoză au nevoie de minimum 800 U.I./zi, dar şi de preparate cu bifosfonaţi. Alimentaţia omului modern poate aduce, în cel mai bun caz, numai un sfert din necesarul zilnic de vitamina D.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite