7 informaţii mai puţin cunoscute despre piele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe măsură ce îmbătrânim, piele se regenerează mai greu FOTO Arhivă Adevărul
Pe măsură ce îmbătrânim, piele se regenerează mai greu FOTO Arhivă Adevărul

Pielea este cel mai mare organ al omului, de aceea este foarte important să ştii cum să ai grijă de ea. În afară de poţiunile zilnice pe care le foloseşti pentru îngrijire, mai sunt foarte multe de aflat despre sănătatea ei şi chiar şi despre indiciile pe care ţi le poate da cu privire la sănătatea organismului tău.

În afară de cum să combaţi ridurile şi cum să ţii razele solare nocive la distanţă sunt multe alte lucruri pe care trebuie să le ştii despre piele. „Yahoo! Health“ a realizat o listă cu şapte informaţii importante despre piele, dar şi cum să ţii cont de orice modificare în textura ei, putând preveni anumite afecţiuni.

1. Pielea este o oglindă a stării de sănătate a organismului

Câteodată, modificări în textura pielii pot semnala schimbări în starea ta generală de sănătate. De exemplu, „hormonii produşi de tiroidă sunt direct responsabili de grăsimile naturale care protejează pielea, de păr şi de culoarea lui, dar şi de dezvoltarea celulară“, spune Brooke Jackson, medic dermatolog şi director al Centrului pentru Sănătatea Pielii din Chicago, SUA.

Specialistul ne explică ce păţeşte o persoană care suferă de hipertiroidism (atunci când glanda tiroidă produce în exces hormoni). Epiderma (stratul exterior al pielii) se poate îngroşa, iar pielea poate deveni moale. Când vine vorba de hipotiroidism (atunci când glanda tiroidă produce prea puţini hormoni), simptomele includ piele foarte uscată şi îngroşată în palme şi tălpi.

Un alt mod prin care pielea te anunţă că este ceva în neregulă cu sănătatea ta este „acanthosis nigricans“, o tulburare prin care pielea din jurul gâtului se întunecă la culoare şi îşi schimbă textura. Aceste semne sunt, deseori, asociate cu diabetul, susţine medicul D'Anne Kleinsmith, dermatolog la Spitalul „William Beaumont“ din Michigan, SUA.

2. Toată lumea este colorată

Melanina este un pigment care este prezent în orice fel de piele, indiferent de rasă. „Diferenţa de tonuri la oamenii din rase diferite, şi chiar şi a oamenilor din aceeaşi rasă, stă în cantitatea de melanină şi de cum este distribuită în piele“, explică Josie Tenore, medic dermatolog.

Mai exact, toată lumea, nu contează cât de întunecată au pielea sau cât de palidă e, au acelaşi număr de melanocite (celule care „fabrică“ melanina“). „Produsul acestor celule, melanosomii, diferă. Unii oameni au melanosomi mai mulţi şi mai denşi, fapt care le face pielea mai închisă la culoare“, adaugă Arnold Oppenheim, medic dermatolog din SUA. 

Cu cât melanosomii sunt mai denşi şi mai apropiaţi, cu atât pielea este mai protejată de cancerul de piele, susţine dr. Oppenheim.

3. Pielea se reface mai greu pe măsură ce îmbătrânim

Te-ai întrebat vreodată de ce copiii au o piele atât de fină şi colorată atât de sănătos? Pielea produce mereu noi celule care, treptat ajung la suprafaţă, împingându-le pe cele moarte. Este un fel de reîntinerire periodică, sau de „năpârlire“ a celulelor moarte şi de înlocuire a lor cu altele tinere. Pielea tinerilor are rata de înnoire a celulelor mult mai rapidă. „La copii, acest lucru se întâmplă o dată la două-trei săptămâni, de aceea au acel ten sănătos. Dar, pe măsură ce îmbătrânim, acest proces încetineşte. Din ce în ce mai multe celule moarte rămân la suprafaţa pielii, rezultând într-un ten lipsit de strălucire, deshidratat“, spune dr. Tenore.

Specialista adaugă că expunerea la lumina directă a soarelui încetineşte şi mai mult acest proces, deoarece razele ultraviolete scad ritmul de înnoire celulară. 

4. Vergeturile pot fi prevenite. Până la un punct

Sarcina, fluctuaţiile în greutate şi chiar şi „exploziile“ de creştere din adolescenţă pot da naştere vergeturilor, acelor linii de pe piele, de culoare închisă mai întâi, care apar pe coapse, şolduri şi abdomen. Atunci când colagenul şi elastina din piele se distrug în anumite zone, pielea va crea „striae rubrae“ - vergeturi de culoare roşie sau vineţie pe pielea mai puţin pigmentată din cauza inflamării, spune dr. Oppnheim.

Atunci când vergeturile sunt în această fază pot fi îmbunătăţite cu ajutorul cremelor cu retinol (vitamina A), ne sfătuiesc medicii. Aceste creme  promovează înnoirea celulară şi regenerarea pielii. 

Vergeturile mai vechi, care sunt mai deschise la culoare, pot fi tratate cu ajutorul laserului pentru a „repara“ aspectul pielii, spune dr. Kleinsmith. Însă, depinde foarte mult şi de locul în care sunt. Dermatologul va şti cel mai bine cum şi dacă se intervine în cazul vergeturilor.

5. Gradul de grăsime al pielii dictează ce tip de păr creşte în zona respectivă

Legătura dintre piele şi firul de păr este foarte strânsă. „Întreaga glandă sebacee şi mecanismul de creştere a părului reprezintă un tot unitar. Glanda sebacee se naşte din foliculul firului de păr pe care îl lubrifiază. Acolo unde glandele sebacee sunt mai multe, vom avea fire de păr mai subţiri. Unde se produce mai puţin ulei, vom avea fire de păr mai groase“, explică dr. Oppenheim. Tenul gras se va întâlni, mai des, în mijlocul feţei, deoarece acolo există glande sebacee mai mari, şi tenul mai uscat se va întâlni la extremităţi, deoarece acolo glandele sebacee sunt mai mici. 

6. Petele de bătrâneţe ar trebui redenumite „pete de soare“

Acele pete maronii care tind să se îndesească la bătrâneţe nu prea au vreo legătură cu bătrâneţea, ci mai degrabă cu razele solare. „Petele bătrâneţii sunt rezultatul expunerii solare îndelungate, fiind de fapt leziuni cauzate de soare. Ele apar deoarece celulele pigmentate s-au adunat la suprafaţa pielii“, explică specialiştii. Pentru a preveni apariţia acestor pete maronii, trebuie să aplicăm zilnic, în fiecare dimineaţă, o cremă cu protecţie solară.

Deşi petele de bătrâneţe nu sunt legate de vârstă, negii benigni sunt. „Keratoza seboreică“ (mică tumoare cutanată benignă) este strict legată de înaintarea în vârstă. Aceşti negi variază în culoare (de la alb la negru) şi au tendinţa de a apărea pe faţă, scalp şi spate pe măsură ce îmbătrânim. Însă pot apărea chiar oriunde, în afară de palme, de tălpi sau de buze.

7. Cancerul de piele nu este totdeauna colorat

Aluniţele şi petele mai întunecate trebuie ţinute sub observaţie. Acesta este primul pas către identificarea cancerului de piele, melanomul. Însă, excrescenţele maligne nu sunt totdeauna atât de uşor de identificat. „Melanomul poate fi roşu, vineţiu, de culoarea pielii şi chiar alb. Cred că l-am întâlnit în toate culorile, în afară de verde“, spune medicul Barbara Reed, dermatolog la o clinică din Denver, SUA.

Dacă o aluniţă sau un neg arată ciudat, creşte în dimensiuni, te mănâncă sau chiar dacă doar te enervează, medicii recomandă să consulţi dermatologul. Şi, nu uita!, spune-i medicului şi de alte pete, aluniţe sau negi ciudat dezvoltaţi pe care ştii că îi ai.


Citeşte şi:

E adevărat că suplimentele de colagen întineresc pielea?

Piaţa suplimentelor alimentare a câştigat foarte mult în ultimii ani, iar cele care promit întinerirea pielii, la fel ca acelea care promit slăbire fără efort, au avut un succes garantat. Dar sunt ele eficiente?

Tratamente cosmetice duse la extrem: ce era acceptabil în trecut în numele frumuseţii

Exfolieri chimice care ard straturi de piele de pe faţă, inhibitoare de apetit care cauzează atacuri de cord, chirurgie pentru zonele intime pentru a semăna cu cele ale unei păpuşi Barbie sau pungi cu lichid îndoielnic vârâte în sâni pentru a-i face mai mari - acestea sunt metode de înfrumuseţare acceptate în zilele noastre. Dar şi în trecut, alte metode considerate sigure au cauzat mutilări îngrozitoare femeilor.

515 chimicale aplicăm pe piele în fiecare zi. Parfumul, cel mai riscant

De la şampon la loţiunea de corp şi fardul de obraz, majoritatea produselor cosmetice au în compoziţie şi substanţe chimice care pot pune în pericol sănătatea, avertizează specialiştii.

Cele mai bune uleiuri vegetale pentru fiecare tip de piele

Sophia Loren a dezvăluit că secretul frumuseţii ei la 79 de ani îl reprezintă băile frecvente în ulei de măsline. Dar sunt şi alte tipuri de uleiuri care întreţin frumuseţea şi strălucirea pielii, întârziind semnele îmbătrânirii.

Ce îţi spune pielea despre cât de mult vei trăi

Ridurile nu ne strică doar aspectul. Mai există un motiv îngrijorător care să ne facă să urâm micile cute ale pielii care apar odată cu vârsta: sănătatea organismului poate fi prevăzută în ridurile pielii. Femeile cu mai puţine riduri au o tensiune sanguină mai mică, un risc scăzut de boli de inimă şi de atac cerebral şi o şansă mai mare de a trăi mai mult decât prietenele lor mai ridate.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite