10 semne că ai putea suferi de diabet
0Diabetul este o problemă de sănătate din ce în ce mai des întâlnită, iar cauzele sunt, în principal, alimentaţia dezechilibrată, lipsa de mişcare şi stilul de viaţă, marcat de stres, fumat, consum excesiv de alcool şi odihnă insuficientă.
O persoană cu diabet nu poate produce suficientă insulină şi, prin urmare, nivelul de glucoză din sânge este foarte mare. Acest lucru duce la apariţia multor probleme de sănătate, cum ar fi afecţiunile renale şi cardiovasculare, orbire, infecţii repetate, accidente vasculare, gangrene sau chiar deces prematur.
Există trei tipuri de diabet: diabet de tip 1 (numit şi diabet juvenil, petnru că apare încă din copilărie), diabet de tip 2 (cea mai întâlnită formă de diabet) şi diabetul gestaţional (apare în timpul sau după sarcină).
Semne care pot anunţa diabetul
Există câteva indicii care pot da de gol prezenţa diabetului, însă majoritatea le igoră pentru că sunt oarecum banale. Un astfel de semnal este nevoia frecventă de a urina, care are drept consecinţă setea excesivă, cauzată de deshidratare.
Zahărul în exces din sânge duce la o presiune asupra rinichilor, care încearcă prin urină să scape de glucoza suplimentară.
Creşterea poftei de mâncare este un alt indiciu că aţi putea suferi de diabet. Acest lucru se întâmplă deoarece insulina, şi aşa produsă în cantităţi insuficiente, nu este utilizată corect. Mai pot apărea aşadar stări de oboseală nejustificate, moleşeală şi somnolenţă în timpul zilei.
Diabetul se poate manifesta şi vizibil, în sensul că pot apărea diverse pete de culoare închisă pe piele, care devine uscată şi mănâncă, mai ales din cau proastei circulaţii a sângelui.
Şi vederea poate avea de suferit. Persoanele cu o glicemie crescută pot acuza o vedere înceţoşată, iar acest lucru este cauzat de zahărul din sânge care schimbă forma cristalinului ochiului.
Infecţiile repetate, rănile care se vindecă greu şi senzaţia de amorţeală sunt şi ele simptome frecvente ale diabetului. Nivelul ridicat de glucoză din sânge distruge în timp fibrele nervoase şi favorizează apariţia înţepăturilor la nivelul membrelor, iar circulaţia sanguină este şi ea afectată, ducând la o recuperare mult mai lentă în urma tăieturilor sau a rănilor.