Medicina tradiţională chineză, din nou la datorie: Corydalis – planta care ia durerea cu mâna

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rădăcina de Corydalis este foarte eficientă împotriva durerii FOTO wikipedia.org
Rădăcina de Corydalis este foarte eficientă împotriva durerii FOTO wikipedia.org

Un remediu antic chinez poate fi folosit pentru combaterea durerilor cronice, arată o cercetare publicată vineri în revista de specialitate „Current Biology”. Rădăcinile plantei Corydalis, care aparţine aceleiaşi familii ca macul, au fost folosite de chinezi timp de secole pentru a uşura durerea.

Cercetătorii au descoperit că planta Corydalis, mai precis rădăcinile ei, conţine un ingredient cheie care ajută la uşurarea durerii, numit „dehidrocoribulbină“ (DHCB) care nu-şi pierde efectele în timp, cum o fac alte medicamente contra durerii, notează „Daily Mail“, care citează publicaţia de specialitate „Current Biology”.

Substanţa nu acţionează prin receptorii de morfină, ci prin alţii, în special unul care reacţionează şi la dopamină. Dopamina este un neurotransmiţător care ajută la controlarea centrilor plăcerii şi recompensei din creier, dar care reglează şi mişcarea şi răspunsul emoţional.

În cercetările noastre am descoperit un nou produs natural care poate uşura durerea. Acest analgezic acţionează împotriva a trei tipuri de durere care afectează oamenii, cea acută, inflamatorie sau cronică“, mărturiseşte Olivier Civelli de la Universitatea din California, SUA.

Cercetătorul a făcut această descoperire ca parte a unui proiect în care voia să catalogheze toate substanţele componente ale medicinei chineze tradiţionale.

Planta Corydalis, cea care este „vedeta“ noului studiu, creşte, în special, în zona centrală a Chinei, unde rădăcinile sunt culese, măcinate şi fierte în oţet. Aceste fierturi sunt prescrise pentru a trata orice fel de durere, inclusiv cea de cap sau de spate.

La început, cercetătorii căutau compuşi în Corydalis care păreau să funcţioneze în acelaşi fel ca morfina. „Am descoperit DHCB şi imediat ne-am dat seama că reacţionează nu prin receptorul de morfină şi cu ajutorul altora, în special al celui care recepţionează dopamina“, adaugă dr. Civelli.

Descoperirea aceasta este foarte importantă, mai ales că studii anterioare au demonstrat că receptorul D2 de dopamină joacă un rol important în senzaţia de durere.

Deşi extractul de Corydalis, şi chiar compusul DHCB separat, are efect asupra tuturor tipurilor de durere, există speranţe că poate avea un efect special la cei care suferă de durere cronică. În primul rând, DHCB nu pare a-şi pierde eficienţa în timp, cum o fac medicamentele analgezice. 

„Avem medicamente bune contra durerii acute, cum ar fi codeina sau morfina. Avem medicamente bune şi pentru durerea inflamatorie, cum este aspirina. Însă nu avem medicamente bune pentru durerea cronică. DHCB poate nu va fi în stare să vindece durerea puternică, însă poate fi folosit pentru durerea cronică de nivel mediu“, speră dr. Civelli.

Cercetătorul a avertizat, însă, că este nevoie de teste de amploare pentru a testa nivelul de toxicitate, înainte de a fi prescris de doctori.


Citeşte şi:

„Aurul incaşilor” – de ce este recomandat să consumăm quinoa

Quinoa este un tip de cereală cunoscut mai şi sub denumirile populare de „aurul incaşilor” sau „mama cerealelor” fiind în consumat în urme cu sute de ani doar de persoanele din categoriile sociale privilegiate.

Tămâia, nu doar un dar divin, ci şi un remediu anticancer

Un lucru mai puţin ştiut despre unul dintre cele trei daruri biblice este că are multiple calităţi terapeutice, printre care şi proprietăţi anticancer.

Măceşele, „izvorul natural de vitamine”

Măceşele sunt considerate un izvor natural de vitamine, fiind foarte apreciate în medicina naturistă datorită conţinutului foarte mare de vitamina C, dar mai ales pentru faptul că sunt recomandate pentru tratarea a numeroase boli.

Cimbrul, leac pentru zeci de boli

Cimbrul dă gust mâncărurilor, însă acest condiment are şi calităţi medicinale, fiind de ajutor în multe dintre bolile sezonului rece. Află ce afecţiuni poţi trata cu remediile din cimbru!

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite