De ce nu poţi adormi duminică noapte? Sfaturi despre cum să dormi satisfăcător în weekend
0În zilele noastre, este o obişnuinţă să fii atât de ocupat în timpul săptămânii încât să dormi foarte puţin. Mulţi oameni plănuiesc ca acest somn pierdut să fie recuperat în timpul weekendului, însă care ar fi cea mai potrivită metodă?
Experţii în somn sunt de părere că recuperatul somnului pierdut în weekend este o cursă pierdută din start. Chiar dacă te simţi mai odihnit după câteva ore în plus de somn, performanţa ta fizică şi mintală tot va avea de suferit de pe urma somnului insuficient. Pe deasupra, eforturile de a recupera somnul pot afecta ritmul circadian şi vei adormi mult mai greu duminică noaptea, când chiar ai nevoie, notează „Everyday Health“.
„În general, recuperarea somnului în weekend este un mit. Dacă dormi insuficient mereu şi încerci să recuperezi în vacanţă sau în weekend, tot nu va fi deajuns“, conform M. Safwan Badr, medic şi preşedinte al Academiei Americane de Medicină a Somnului.
Ce probleme poţi avea dacă te joci de-a recuperatul somnului
Prima problemă pe care o poţi întâmpina atunci când recuperezi somnul este că, deşi te simţi mai bine că ai dormit până târziu, problema va persista. Un studiu din 2013 a descoperit că „jucatul“ de-a recuperarea somnului te afectează în acelaşi fel în care te afectează somnul insuficient.
Participanţii la studiu au experimentat şase nopţi cu doar şase ore de somn, urmate de trei nopţi de recuperare în care au dormit câte zece ore. Subiecţii au raportat că se simţeau mai bine după nopţile de recuperare a somnului. Erau mai alerţi, mai puţin obosiţi şi chiar s-a înregistrat o scădere a nivelului hormonului de stres - cortizolul.
Totuşi, participanţii au continuat să se descurce îngrozitor la testele despre abilitatea lor fizică şi mentală. Cu alte cuvinte, poate că se simţeau mai bine, dar somnul insuficient a continuat să-i afecteze, chiar dacă ei nu-şi dădeau seama.
O altă problemă cu „jucatul de-a recuperatul“ este că se poate amesteca în abilitatea ta viitoare de a adormi atunci când trebuie. Mulţi oameni recuperează somnul prin dormitul mai mult dimineaţa şi chiar până după-amiaza, lucru care modifică ritmul circadian (n.r. - un ciclu de aproximativ 24 de ore al proceselor biochimice, fiziologice sau comportamentale ale fiinţelor vii).
„Atunci când dormim mai mult în weekend, ne întârziem, fără să vrem, ceasul intern. Apoi vine duminica şi încercăm să ne culcăm mai devreme, dar este mult mai greu pentru că ne-am trezit târziu, şi somnul nu vine“, explică doctorul Brandy Roane, profesor asistent şi specialist în somnul comportamental de la Universitatea din Texas.
Trucuri să recuperezi somnul pierdut în timpul săptămânii
Ce te faci dacă dormi insuficient în timpul săptămânii? În principal, trebuie să te întăreşti, să te reîntorci la un program normal de somn de şapte-nouă ore pe noapte şi să aştepţi ca organismul să revină la normal, lucru care poate dura zile sau chiar săptămâni, ne sfătuieşte dr. Badr.
„Nu prea mai avem scăpare în ceea ce priveşte somnul insuficient. Se presupune că trebuie să dormi şapte-nouă ore pe noapte. Acesta este o condiţie a vieţii“, continuă dr. Badr.
Dacă nu ai ce face şi programul tău este de aşa natură încât, în timpul săptămânii, nu ai cum să dormi mai mult de şase ore, poţi lua, totuşi, câteva măsuri care să reducă riscul bolilor asociate cu somnul insuficient şi care să te ajute să recuperezi, atât cât poţi, cei ai pierdut deja.
În primul rând, dacă plănuieşti să dormi mai mult într-o noapte, culcă-te mai devreme şi trezeşte-te la ora obişnuită. În felul acesta nu vei da peste cap ritmul circadian.
În al doilea rând, suplimentează somnul normal de noapte cu câte un pui de somn în timpul zilei. Aceste perioade scurte de somn nu trebuie să depăşească 20 de minute şi ar trebui să aibă loc dimineaţa târziu sau după-amiaza devreme. Puiul de somn care durează mai mult de 20 de minute sau care se petrece mai târziu în cursul zilei îţi va da peste cap ritmul circadian.
„Eu sfătuiesc oamenii să doarmă de prânz înainte de ora 15.00, şi nu mai mult de 20 de minute. Mai mult de atât şi rişti să cazi într-un somn adânc. Atunci când se întâmplă asta, la trezire te vei simţi ameţit“, ne sfătuieşte dr. Roane.
Citeşte şi:
„Sunt nedormit“ poate fi cea mai obişnuită frază spusă luni dimineaţă. Obişnuinţa de a te trezi târziu în weekend are efect asupra somnului de duminică noapte şi, astfel, asupra activităţii tale din săptămâna următoare. Luând în considerare lipsa cronică de somn şi din săptămânile anterioare, te confrunţi, deja, cu o problemă gravă. Iată ce poţi păţi după doar o noapte de nesomn.
„Microsomnul“ sau cum adorm şoferii la volan fără să ştie
Aţipitul sau „microsomnul” este un fenomen prin care o persoană adoarme pentru o perioadă scurtă de timp, 5-10 secunde, fiind răspândit mai ales în rândul bărbaţilor aflaţi la volan.
5 informaţii greşite despre somn pe care e timpul să nu le mai crezi
Mare parte din existenţa noastră o reprezintă somnul. Şi totuşi, chiar şi cei care au înţeles importanţa exerciţiilor fizice şi a unei diete echilibrate, nu acordă suficientă atenţie dormitului şi sunt puţin neinformaţi cu privire la beneficiile lui.
Cinci obiceiuri neaşteptate care ne pot strica somnul
Chiar dacă poate părea simplu la prima vedere, păstrarea unui somn odihnitor necesită mai multă atenţie din partea noastră decât am crede. Cele opt ore de somn, care pentru unii pot fi mai multe sau chiar mai puţine, sunt vitale pentru menţinerea sănătăţii noastre.