Un test special al urinei dezvăluie ce mâncăm, de fapt. Ce alte informaţii mai pot afla medicii în urma analizei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O analiză specială a urinei ar putea ajuta medici şi pacienţi în combaterea obezităţii şi a diabetului
O analiză specială a urinei ar putea ajuta medici şi pacienţi în combaterea obezităţii şi a diabetului

O analiză a urinei ar putea da indicaţii referitoare la cât de sănătoasă este dieta pe care o avem. Testul ar fi necesar pentru că foarte mulţi pacienţi par să nu spună adevărul despre obiceiurile alimentare pe care le au, făcând astfel dificlă conceperea unui plan de pierdere în greutate.

Analiza a fost detaliată în revista „The Lancet“ şi detectează substanţele chimice procesate de organism şi provenite din alimentaţie, potrivit bbc.com.

Cercetătorii cred că rezultatele studiul lor s-ar putea concretiza în circa 2 ani. Probele de urină sunt analizate pentru a determina structura substanţelor chimice conţinute printr-o tehnică numită spectroscopie de rezonanţă magnetică nucleară. Această metodă poate oferi indicii despre mesele recente, dar şi despre obiceiurile alimentare pe termen lung.

Informaţii despre sănătatea sistemului digestiv

Rezultatul procesării fructelor, vegetalelor, peştelui şi a diferitelor tipuri de carne în organism lasă un fel de semnătură care poate fi „citită“ în urină. Investigarea susbstanţelor chimice din urină mai poate furniza indicii cu privire la starea metabolismului şi sănătatea intestinelor şi a sistemului digestiv.  

Testul a fost dezvoltat împreună cu Colegiul Imperial din Londra, Universităţile Newcastle şi Aberystwyth.

Dr. Isabel Garcia-Perez, unul dintre cercetători, a explicat că „acest test va oferi în cele din urmă un instrument de monitorizare care să ajute în menţinerea unei diete şi a unui stil de viaţă sănătos“.

„Nu suntem încă în etapa în care să spunem că o anumită persoană a mâncat 15 chipsuri sau 2 cârnaţi, dar va veni şi acel moment“, a dat asigurări aceasta.

Obezii se feresc să spună adevărul despre ce mănâncă

În cadrul studiului, 60% din persoanele investigate au furnizat informaţii eronate referitoare la ceea ce mănâncă.  Profesorul Gary Frost, un alt cercetător de la Colegiul Imperial din Londra, a adăugat că „realmente poţi urmări dacă cineva are o alimentaţie sănătoasă sau nu“ şi că persoanele obeze au tendinţa să mintă mai des când vine vorba despre acest subiect.

Cercetătorii mai spun că o astfel de analiză ar pute ajuta la combaterea obezităţii şi a riscului de a face diabet zaharat.

Profesorul Frost a mai spus că în cazul unei persoane supraponderale care consumă multă carne se poate încerca schimbarea profilului alimentar după care să se facă din nou testul. „Rămâne de văzut dacă testul va produce schimbările pe care mizăm, însă este nevoie disperată de instrumente care să măsoare şi să schimbe obiceiurile alimentare ale oamenilor.

El a mai spus că făcând testul cât mai multor oameni vom avea imaginea exactă a ceea ce mânăncă cu adevărat populaţia, fapt care va ajuta la iniţierea unor campanii mai eficiente de sănătate publică.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite