Sulful, mineralul de la temelia sănătăţii. Ce roluri are şi de unde îl luăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ceea ce caracterizează sulful este cu siguranţă mirosul său pregnant şi înţepător. Cu toate acestea, este un element important pentru funcţionarea normală a organismului.

Chiar dacă nu are notorietatea calciului sau a magneziului, sulful nu este mai puţin important pentru organism. Este implicat în aproape toate funcţiile vitale, având un rol cheie în procesul de oxigenare a celulelor. Să nu-ţi imaginezi însă că partitura lui nu se încheie aici.

Sulful intră în compoziţia aminoacizilor nesubstituibili: metionina, cisteina, cistina şi taurina. Aceştia la rândul lor participă la sinteza proteinelor şi a enzimelor care accelerează miliardele de reacţii chimice ce au loc permanent în corpul uman. De asemenea, sulful este un element de importanţă capitală pentru oase şi dinţi, contribuind la fortificarea lor.

În plus, combate infecţiile produse de bacterii şi ajută la tratarea şi prevenirea constipaţiei. De altfel, reprezintă un excelent depurativ, întrucât înlesneşte neutralizarea substanţelor toxice din organism, legându-se de ele şi formând compuşi inofensivi. 

Nu în ultimul rând, trebuie menţionat aportul sulfului în transformarea grăsimii şi carbohidraţilor în energie, dar şi pe cel în coagularea sângelui sau în producerea hormonilor de creştere şi a insulinei.

Efectul hipocolesterolemic vine să completeze lista beneficiilor. De asemenea, este de mare ajutor în tratamentul alergiilor cauzate de praf, păr animal, dar şi în cele generate de alimente şi medicamente.

Nu în ultimul rând este important de ştiut că că sulful este indispensabil pentru biosinteza colagenului, proteina ţesutului cartilaginos şi a celui conjunctiv, fiind responsabil, din acest punct de vedere, de elestiticitatea şi rezistenţa articulaţiilor, tendoanelor, dar şi a pielii.

Ce ni-l furnizează

Cele mai bogate surse alimentare din care poate fi asimilat în mod direct sunt: usturoiul, ceapa, creson, ridichile, ridichea neagră, cartof, varza, salata verde, castravetele, fasolea uscată, sparanghelul, curmala, migdala, polenul, gălbenuşul de ou, carnea, în sepecial păsările domestice, şi produsele marine. Norma zilnică, calculată pentru adulţi, este de 500-1.000mg. Această cantitate poate fi extrasă fără dificultate din mâncare, dar şi apa minerală.

Afecţiuni cauzate de insufienţa de sulf

Medicii consideră că insuficienţa sulfului în organism provoacă dureri ale articulaţiilor, creşterea nivelului de zahăr, de trigliceride şi colesterol în sânge. În acest sens, rezultatele unor cercetări recente arată că efectul curativ al usturoiului în ceea ce priveşte reducerea colesterolului se datorează, în bună măsură, sulfului pe care îl conţine în cantităţi mari.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite