Alimente recomandate pentru hipertensivi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fructele, legumele, peştele şi uleiul de măsline se combină ideal cu pâinea integrală sau cu orezul brun, cu beneficii pentru vasele de sânge, în condiţiile unui consum moderat de sare, zahăr şi grăsimi. Cele mai indicate pentru consumul zilnic sunt vegetalele proaspete. Ele sunt o bună sursă de potasiu, esenţial pentru funcţionarea optimă a inimii.

Piersicile, pepenele, roşiile, castraveţii şi ardeii sunt un adevărat cocteil de apă şi de minerale sănătoase pentru inimă. Salatele de crudităţi sau sucurile preparate la blender, supele-cremă reci, obţinute din legume, cu puţin piper şi usturoi, te vor ajuta să te dezobişnuieşti treptat de pofta de sare, cu rezultate pentru sănătate. „Reducerea consumului zilnic de sare dă rezultate mai bune în scăderea numărului de decese decât cele mai inovative tratamente", subliniază prof. dr. Dan Gaiţă, preşedintele Asociaţiei Române a Inimii.

Sarea, ascunsă în alimente

„Pentru persoanele care suferă de hipertensiune arterială, ghidurile americane recomandă un consum de cel mult 1,5 grame de sodiu pe zi, adică de 3,8 g de sare, aceasta însemnând trei sferturi de linguriţă de sare toată ziua!", atrage atenţia medicul specialist în nutriţie-diabetologie Adrian Copcea din Cluj-Napoca.

Recomandarea nu pare greu de urmat, dacă ţinem cont de câte ori folosim solniţa în 24 de ore. Problema este că doar 10-20% din sarea pe care o consumăm zilnic provine din solniţă. Restul se găseşte „ascunsă" în alimente. Laptele, ouăle, carnea, chiar şi fructele şi legumele - toate conţin clorură de sodiu, unele însă în cantităţi mult mai mari decât altele. Cele mai bogate în sare şi, deci, de evitat sunt brânzeturile sărate, mezelurile, preparatele fast-food (inclusiv chipsurile), carnea afumată şi conservele. Sarea poate fi înlocuită cu alte condimente de provenienţă naturală: piper, busuioc, curry, oregano, pătrunjel. Şi acestea se folosesc cu moderaţie.

Dulciuri puţine, vase mai suple

Un pericol despre care se vorbeşte mai puţin când vine vorba de hipertensiunea arterială este zahărul. Consumul excesiv de dulciuri este unul dintre factorii favorizanţi ai bolii cardiovasculare. Nu întâmplător, hipertensiunea arterială se asociază frecvent cu diabet zaharat şi cu supraponderalitate sau cu obezitate, în cadrul sindromului metabolic. Explicaţia? Dacă le consumăm în exces, dulciurile se transformă, la nivelul ficatului, în colesterol, grăsime care se depune pe vasele de sânge, provocând ateroscleroza, principala cauză de hipertensiune arterială.

De aceea, persoanele care suferă de hipertensiune trebuie să evite consumul de sucuri dulci din comerţ, de prăjituri şi de produse de patiserie. Un motiv în plus pentru a lua o astfel de măsură este că majoritatea dulciurilor conţin şi grăsimi nesănătoase, alt inamic al hipertensivilor. Sunt recomandate două bucăţele de ciocolată neagră zilnic, bogată în antioxidanţi, protectori vasculari.

Grăsimile saturate se depun pe pereţii vaselor. Ele provin fie din surse naturale, precum untul, carnea sau brânza grasă, dar şi din surse artificiale, cum sunt toate produsele de patiserie preparate cu grăsimi saturate. Producătorii de margarine tartinabile au modificat structura astfel încât să le facă mai prietenoase cu vasele de sânge, dar nici ele nu trebuie consumate în exces. Din dieta hipertensivului nu trebuie să lipsească însă sursele de grăsimi sănătoase, precum uleiul de măsline virgin şi extravirgin, nucile, seminţele şi peştele oceanic. Acizii graşi Omega 3 din peştele oceanic reduc nivelul colesterolului „rău" din sânge şi protejează astfel vasele.

Cerealele scad absorbţia grăsimilor

Alţi protectori ai vaselor sunt substanţele din compoziţia cerealelor integrale. Acestea conţin fibre insolubile, care stimulează tranzitul intestinal, iar ovăzul şi orzul conţin şi fibre solubile, care scad absorbţia colesterolului în intestin. „Fibrele creează o reţea tridimensională ce scade absorbţia grăsimilor", explică medicul nutriţionist Adrian Copcea. Hipertensiunea arterială se diagnostichează atunci când valorile tensiunii cresc peste 14 cu 9 (140/90 mm coloană de mercur). 

40% din români suferă de hipertensiune arterială, boală care face cele mai multe victime la nivel mondial.

Dieta mediteraneană te face longeviv

Pentru a-şi creşte speranţa de viaţă, persoanele care suferă de hipertensiune arterială, dar şi cele sănătoase pot prelua modelul dietei mediteranean: cereale integrale, peşte fript pe grătar, nu în ulei, legume şi fructe, ulei de măsline extravirgin şi, nu în ultimul rând, un pahar de vin roşu pe zi. Acesta conţine resveratrol şi quercitină, antioxidanţi care protejează vasele de ateroscleroză.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite