UPDATE „Dosarul Transferurilor“: ICCJ a respins cererea procurorilor privind aplicarea interdicţiei de a nu părăsi ţara pentru cei opt grei ai fotbalului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
I. Becali, Borcea, V. Becali, Copos, Neţoiu, Pădureanu, Popescu şi Stoica (de la stânga la dreapta)
I. Becali, Borcea, V. Becali, Copos, Neţoiu, Pădureanu, Popescu şi Stoica (de la stânga la dreapta)

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins, marţi, cererea procurorilor privind aplicarea interdicţiei de a nu părăsi ţara pentru cei opt oameni de fotbal - Gheorghe Copos, Jean Pădureanu, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Ioan Becali, Victor Becali, Gheorghe Popescu şi Gheorghe Neţoiu- implicaţi în dosarul transferurilor. Decizia poate fi contestată la completul de cinci judecători al ICCJ.

UPDATE 9.35 Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut interdicţie de a părăsi ţara în cazul celor opt oameni din fotbalul românesc motivând, printre altele, că aceştia au început să înstrăineze bunurile pe care le deţin sau să facă cereri de intrare în insolvenţă a cluburilor de fotbal.

Tribunalul Bucureşti i-a achitat, în 3 aprilie 2012, pe toţi cei opt inculpaţi din dosarul transferurilor de jucători.

Decizia a fost contestată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie la Curtea de Apel Bucureşti, care în 12 noiembrie 2012 i-a condamnat pe toţi cei opt oameni de fotbal la pedepse cu închisoarea, cu suspendare sau cu executare.

UPDATE 18.40 DNA aduce un prejudiciu de imagine prin acuzaţiile sale la adresa oamenilor de fotbal - avocaţi

Avocaţii din dosarul transferurilor au cerut instanţei supreme respingerea cererii DNA de a interzice plecarea din ţară a oamenilor de fotbal inculpaţi, probatoriul privind această cerere având la bază informaţii din presă, context în care se creează un grav prejudiciu de imagine clienţilor lor.

UPDATE 18.30 Avocaţii din dosarul transferurilor au cerut instanţei supreme respingerea cererii DNA de a interzice plecarea din ţară a oamenilor de fotbal inculpaţi, probatoriul privind această cerere având la bază informaţii din presă, context în care se creează un grav prejudiciu de imagine clienţilor lor.

Procurorul de şedinţă al Direcţiei Naţional Anticorupţie a precizat judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) că oamenii de fotbal care s-au întâlnit la Hotelul Crowne Plaza ar fi discutat între altele inclusiv chestiuni privind modul în care să se sustragă de la o eventuală condamnare eu executare.

„Au existat inclusiv dezbateri privind posibila părăsire a teritoriului României. Există un risc pe care autorităţile judiciare nu şi-l pot asuma. Această măsură nu are nicio legătură cu fondul cauzei", a arătat procurorul DNA.

Decizia este în pronunţare.

UPDATE 18.00

Ioan Becali, la audieri: „Vreau să-mi închei viaţa într-o suburbie a Bucureştiului”

Fostul impresar Ioan Becali a declarat, marţi, că nu intenţionează să părăsească România, deşi a avut ocazia până în prezent să se stabilească în Columbia, omul de fotbal criticând astfel cererea DNA privind aplicarea interdicţiei de a nu părăsi ţara în dosarul transferurilor de fotbalişti.

„Nu m-am gândit şi nici nu mă gândesc să părăsesc România. Am plecat ilegal din România în 1979 şi am revenit cu greu după 1990. Am o soţie columbiancă, avem un apartament acolo, m-aş fi putut duce oricând. Felul meu este să stau în România lângă familia mea şi doresc să-mi închei viaţa într-o suburbie a Bucureştiului. În orice moment aş fi putut părăsi ţara inclusiv între 11 şi 19 februarie după solicitarea procurorilor", a spus Ioan Becali, în faţa judecătorilor ICCJ.

Cristi Borcea, la audieri: „Am făcut zeci de deplasări peste graniţă, dar de fiecare dată am revenit în ţară”

Fostul acţionat dinamovist Cristian Borcea a declarat, marţi, la instanţa supremă, că cererea DNA privind interdicţia de a părăsi ţara nu se justifică, pentru că a ieşit de mai multe ori din ţară şi de fiecare dată a revenit şi a fost prezent la toate termenele de judecată.


Instanţa supremă judecă marţi cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de luare a măsurii interdicţiei de a părăsi ţara în cazul celor opt oameni de fotbal judecaţi pentru fapte de corupţie în legătură cu transferarea unor jucători, care au fost condamnaţi de Curtea de Apel Bucureşti la pedepse cu închisoarea.

Gheorghe Copos, la audieri: „Cererea DNA este profund nedovedită; aveam obligaţia de a băga Rapid în insolvenţă”


Gheorghe Copos a declarat, marţi, la instanţa supremă, că DNA nu dovedeşte faptul că el vrea să plece din ţară, precizând că era obligat de legislaţia în vigoare să ceară deschiderea procedurii de insolvenţă în cazul clubului de fotbal Rapid Bucureşti.


Instanţa supremă judecă marţi cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de luare a măsurii interdicţiei de a părăsi ţara în cazul celor opt oameni de fotbal judecaţi pentru fapte de corupţie în legătură cu transferarea unor jucători, care au fost condamnaţi de Curtea de Apel Bucureşti la pedepse cu închisoarea.

UPDATE 15.18 - Audierile inculpaţilor au început în jurul orei 15.00.

După ce Gigi Becali a părăsit ţara, plecând în Emirate, înainte de aflarea verdictului în dosarul sechestrării de persoane, procurorii s-au sesizat în „Dosarul Transferurilor“.

La 11 februarie, la primul termen al recursului la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ei au solicitat ca Ioan Becali, Victor Becali, Cristi Borcea, George Copos, Mihai Stoica, Gigi Neţoiu, Jean Pădureanu şi Gică Popescu să primească interdicţie de a părăsi ţara.

În momentul solicitării procurorilor, managerul Stelei, Mihai Stoica se afla în Olanda, acolo unde formaţia din Ghencea urma să joace cu Ajax, în Liga Europa. În plus, Cristi Borcea petrece mult timp în America, mai precis la Miami, acolo unde deţine un restaurant.

Cererea de interdicţie pentru părăsirea ţării formulată de procurori s-a amânat pentru data de 19 februarie, azi urmând să fie luată o decizie în această privinţă.

infografie 24

Click pentru a mări infografia

PEDEPSELE PRIMITE DE CEI ÎMPLICAŢI ÎN „DOSARUL TRANSFERURILOR“

Ioan Becali – 8 ani de închisoare

Victor Becali – 7 ani de închisoare

Cristi Borcea – 7 ani de închisoare

George Copos – 5 ani de închisoare

Mihai Stoica – 4 ani de închisoare

Jean Pădureanu – 3 ani de închisoare

Gigi Neţoiu – 3 ani de închisoare

Gică Popescu – 3 ani de închisoare

*Pentru primii cinci inculpaţi pedepsele sunt cu executare, iar pentru ultimii trei cu suspendare. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite