Ultimele etape, ultimele clipe..

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

...nu, titlul nu e-n sensul că s-a terminat turul Ligii unu’...Ci că pentru unii se termină totul. Azi. Se termină fotbalul. Echipa. Clubul. Rapid acum câteva ceasuri a intrat în insolvenţă. Criza e letală, cinică şi nemiloasă...”

Ce a fost ultima etapă de fotbal cea de vineri până luni? O imagine clară a României contemporane. Plus evenimentele, meciurile cu udemeriştii din Ziua Naţională. Nesimţiţii... simt ca şi echipele falite din fotbal, că gata s-a înţărcat bălaia şi nu mai ajung la putere. Nici n-ar mai ajunge vreodată să coabiteze cu ţărăniştii şi portocaliii. Îmi aduc aminte versurile lui Păunescu adresate altor ”vecini ”: "Hoţule, ce s-a întâmplat / Am pierdut un cal furat / Acum fără el mi-e greu / Parcă devenise-al meu.”

Căci, fotbalul a fost şi este fundul ceştii de cafea în care se citeşte viitorul... Tot aşa cum pe vremuri citeai în fotbal starea vremii politicheşti cu Sportul lui Nicu, Steaua lui Tăticu, Vali şi Unchiu, cu Scorniceştii lu’ Cumnatu, Morenii lui Generalu’ Dinamo al lui Postelnicu-secu şi MI ş a m d.

Tot acum vom vedea cine cade şi cine rămâne. Nu cine cade în urma competiţiei, pe teren, a campionatului... Cine cade sufocat de lipsa banilor. Căderea muştelor la criză, pe frig, asta e azi.

Nu mai încep cu echpa favorită, Rapidul, am scris ieri, azi e insolventă graţie insolenţei coposiene. Este clar cu ea. Dar nu e singura. Dar, mai sunt şi altele: preţioasa Dinamo, echipă de prestigiu, are mari probleme manageriale. Turnu Severin, Bistriţa, ambele joacă pe muncă patriotică, oh tempora ! U Cluj o face, mai nou, pe banii daţi din cheta suporterilor... şi cine ştie ce va mai veni.

După alegeri mulţi vor sucomba. Nu mă refer musai la politriuci ci şi la preşedinţi de cluburi care se vor evapora cu cluburi cu tot. Nu poţi să crezi, aşa ca om cu o oarecare vârstă, că dispar echipe de tradiţie, de nume care păreau nemuritoare. Şi, totuşi... Legea implacabilă a vieţii. Dispar oameni, asta e-n firea lucrurilor. Dar au dispărut ele ziare şi reviste uriaşe. Agenţii de ştiri. Case de filme. Firme de renume . Fabrici, mine şi uzine: Republica, CUG Iaşi, Reşiţa, Călăraşi, UNIO Satu Mare şi câte încă.

Îmi amintesc de PANAM celbrissimă înlocuită de Delta Airlines... care unde s-a ascuns şi ea ? Viaţa e o gară mare. Da, e timpul să vină alţii. Să vină noul val , vor spune cei tineri. Dar nu noul cu orice preţ, vor comenta adulţii. Nu ne-am săturat de nou? de dragul noului?, vor spune bătrânii. Lumea merge înainte, oricum, spun înţelepţii. Nu stă ea pe loc că dispare Dinamo, nici Rapid sau U. Vin altele noi. Ne regrupăm. Preluăm brendul, Refacem tradiţia.

”...Vom face altul / Pe mal în jos. / Altul mai trainic şi mai frumos”...ar cânta George Copos.

Iată, Revoluţia a renăscut mii de brenduri. Chiar ziarul la care scriu acum a reînviat după neagra adormire comunistă. Numai fotbalul nu s-a stricat. Aparent. Uite că se duce şi el... Ci, aici răul s-a acutizat. Pietrificat. Nu poţi aduce oameni noi prin împuşcarea celor vechi. Ne trebuie oameni noi cu moravuri noi. Şi pe aceştia, ca la copaci, nu-i poţi planta azi să iasă mâine,... te duci la maternitate, comanzi şi-i iei la pachet. Răbdare, neicuşorule, puicuşorule.

Dar, eu unul, nici timp nu mai am pentru răbdare...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite