Tragedie muşamalizată de Ceauşescu. Cum a luat foc stadionul „23 August”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stadionul 23 August
Stadionul 23 August

În vara lui 1979, pe stadionul „23 August” a avut loc un incident cu zeci de răniţi, în timpul unui spectacol. Autorităţile comuniste au trecut repede povestea sub tăcere.

Pe afişul spectacolului se aflau cei mai mari artişti ai anilor '70, cu Margareta Pâslaru şi Dan Spătaru cap de afiş, iar regretatul Iurie Darie era prezentator. „Tineri care înconjuraseră stadionul au sărit gardurile şi au năvălit peste artiştii aflaţi lângă gazon în şarete şi maşini de epocă. Organizatorii au încercat să calmeze spiritele, dar nu s-a mai putut continua spectacolul din cauza busculadei. Peste Margareta Pâslaru au năvălit oamenii în şaretă, iar artiştii s-au refugiat cu greu în culise”, relatează martorii, pentru „ring”. Tribune în flăcări şi oameni călcaţi în picioare Îmbulzeala creată a degenerat într-o încăierare violentă. „Oamenii care plătiseră bilet s-au revoltat împotriva celor care au sărit gardul şi a ieşit mare scandal. Se striga «Hoţii! Hoţii!». Unii au dat foc la tribune în semn de protest, iar lumea se călca în picioare. Am scăpat întregi doar pentru că am plecat imediat. Pe drumul spre casă vedeam maşini de miliţie şi de pompieri care se îndreptau spre stadion. Atunci au căzut capete, toţi au fost penalizaţi de Ceauşescu pentru busculadă. Se pare că s-au vândut bilete peste capacitatea stadionului şi unii au mai pătruns dând bani la intrare. După incident s-a comunicat doar că au fost destituiţi vinovaţii, fără să se spună ceva despre victime sau arestaţi.

Contactată de „ring”, Margareta Pâslaru a confirmat incidentul de acum 36 de ani: „Succesul nostru aduna pe stadioane melomani, fani fideli, un public iubitor care dărâma porţile intrând fără bilet. Miliţia călare ne însoţea pentru a ne proteja. Intrarea mea cu şareta trasă de un cal a stârnit aplauze entuziaste. Cântam «Ţarina de la Găina» şi «Sunt oşancă, bine-mi pare» îmbrăcată în costum popular. Când unii au intrat pe gazon cu flori, cerând autografe, au atras atenţia organizatorilor. Am fost escortată imediat în afara busculadei împreună cu Jean Constantin şi Colea Răutu. Prin urmare, nu ştiu ce s-a mai întâmplat după aceea”. 

Margareta Pâslaru la Adevărul Live FOTO Eduard Enea
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite