Suntem mai catolici decât Papa: până şi sârbii au numit un selecţioner străin, dar în România subiectul e închis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dick Advocaat
Dick Advocaat

Serbia, o ţară recunoscută pentru spiritul naţionalist, a bătut palma cu olandezul Dick Advocaat. În trecut, până şi englezii, care au inventat fotbalul, s-au lăsat antrenaţi de un italian, Fabio Capello. La noi, s-a vorbit despre doi antrenori străini, de-a lungul anilor.

Serbia a ratat calificarea la CM 2014, clasându-se pe locul trei într-o grupă cu Belgia, Croaţia, Scoţia, Ţara Galilor şi Macedonia. După acest eşec, fostul internaţional, Sinişa Mihajlovici, ajuns selecţioner, şi-a prezentat demisia. 

Chiar dacă Serbia a disputat ultimul meci din preliminarii în octombrie 2013, o victorie cu Macedonia, scor 5-1, forul de la Belgrad a numit noul selecţioner abia aseară. Olandezul Dick Advocaat a devenit cel de al doilea antrenor străin din istoria Serbiei, după spaniolul Javier Clemente, cel care a stat pe bancă, între 2006-2007, inclusiv pe durata CM 2006.

„N-am vrut să mai lucrez ca antrenor de club. Au fost discuţii şi cu oficialii naţionalei din Africa de Sud, dar totuşi locul de muncă era prea departe pentru mine, plus că a venit această ofertă concretă a sârbilor, care au avut iniţiativa de a vorbi cu mine. Sârbii au o naţională puternică şi ne putem concentra cu adevărat pentru a ne califica la Campionatul European din 2016“, a declarat Advocaat, potrivit Digi Sport.

În preliminariile pentru Euro 2016, Serbia se află în grupa I, alături de Portugalia, Danemarca, Armenia şi Albania. Ultimul Campionat European la care au ajuns sârbii a fost cel din 2000, iar ultimul Mondial pentru care au obţinut biletele a fost cel din 2010.

La noi s-au rostit două nume: Schäfer şi Zenga

De-a lungul istoriei, România a avut un singur selecţioner străin, austriacul Josef Uridil, în 1934. Chiar dacă în fotbalul de astăzi, tot mai multe naţionale angajează antrenori străini, la noi, această variantă a fost mereu considerată ultima.

Asta deoarece, de cele mai multe ori, selecţionerul e pus în funcţie de interese şi de prietenii, iar un străin n-ar face parte din nicio „gaşcă“.

În ultimii ani, doar de două ori s-a vorbit despre aducerea unui selecţioner străin la prima reprezentativă. Mai întâi, în 2011, Mircea Sandu a pomenit numele neamţului Winfried Schäfer, pentru ca apoi să-l readucă pe Victor Piţurcă pe banca tehnică.

După ce România a pierdut barajul de calificare pentru CM 2014, din nou, s-a pus problema aducerii unui străin şi s-a pronunţat numele lui Walter Zenga, dar, iarăşi, s-a mers pe varianta Piţurcă. 

14 din cele 32 de echipe participante la Mondialul din 2014 au avut selecţioneri străini.  
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite