Sorin Cârţu, zis şi „demolatorul“: te retrogradează şi pleacă. A ajuns subiect de banc, dar banii sunt la el. Tocmai a ajuns lider într-un clasament „de vis“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Sorinaccio“ pretinde că e „SMURD-ul“ fotbalului românesc, însă cifrele spun altceva: câştigă, în medie, un meci din trei, are trei retrogradări la activ, şi e pe cale să o bifeze pe cea de a patra.

Doar conducătorii din Liga I ştiu la ce se uită, atunci când angajează un antrenor. Foarte probabil, nu la CV şi rezultate. Altfel, nu s-ar explica faptul că Sorin Cârţu continuă să găsească angajamente în primul eşalon, deşi, din 2005 până acum, a „îngropat“ mai multe echipe şi are o serie de „performanţe“ inegalabile:

*Trei retrogradări: Progresul (2007), Dacia Mioveni (2008), Pandurii (2010).

*În noiembrie 2010, s-a făcut de râs, spărgând plexiglasul băncii de rezerve la un meci din Liga Campionilor, Basel – CFR, scor 1-0.

*Are un procentaj de 32% în dreptul meciurilor câştigate, din 2005 până acum!

Cu toate acestea, CSMS Iaşi, o formaţie aflată în zona retrogradării, a apelat la Sorin Cârţu, în încercarea de a scăpa de „B“. Rezultatul? A pierdut, acasă, chiar la debutul lui „Sorinaccio“, într-un meci cu FC Braşov (scor 1-2), echipă fără obiectiv pe acest final de sezon.

Nici „autobaza“ nu mai merge

Partida de la Iaşi s-a derulat după un scenariu devenit obişnuit pentru formaţiile pregătite de Cârţu. CSMS a deschis scorul, în minutul 19. Apoi, tehnicianul de 57 de ani a ordonat „retragerea“, parcând celebra sa „autobază“ în faţa careului propriu. O tactică falimentară, iar „stegarii“ au marcat de două ori şi au câştigat partida.

Echipele pică, banul merge

CSMS Iaşi a rămas pe penultimul loc în Liga I, fiind la cinci puncte de salvare cu şase runde înainte de terminarea campionatului. În aceste condiţii, e greu de crezut că moldovenii vor scăpa de matineu, însă situaţia lor nu-l va afecta prea tare pe Cârţu.

„Sorinaccio“ va încasa 20.000 de euro până la finalul campionatului, indiferent de rezultatele echipei, însă poate rata bonusul de 20.000 de euro stabilit pentr salvare.

Le duce în „B“, dar nu antrenează acolo

Situaţia lui Cârţu devine una tragicomică, atunci când vezi declaraţiile lui, înainte de a prelua CSMS. „Încep treaba la Iaşi, dar, să fie clar, eu nu merg în Divizia B. Dacă ne salvăm, e OK, dacă nu, merg în Orient, unde am deja discuţii avansate“, a spus tehnicianul de 57 de ani. În concluzie: Cârţu te duce în „B“, dar te părăseşte acolo. Din vară însă, echipele din Liga I pot răsufla uşurate: următoarea „victimă“ a lui „Sorinaccio“ va fi o echipă arabă.

13

echipe a antrenat Cârţu în Liga I, fiind pe primul loc la acest capitol. L-a devansat pe fostul lider, Florin Halagian, după ce a debutat, luni, la Iaşi. 

22 

de ani au trecut de când Sorin Cârţu a cucerit singurele sale trofee, ca antrenor: cupa şi campionatul, în 1991, cu „U“ Craiova.

Finanţatorii din Liga I apelează la mine după ce intră în debandadă. „Hai să ne scoată SMURD-ul“. Am eticheta asta de SMURD în fotbalul românesc. Sorin Cârţu într-un interviu acordat ProSport, în 2012

Subiect de banc, după ce a ajuns la Steaua

În 2010-2011, Cârţu a reuşit să antreneze CFR Cluj şi Steaua în acelaşi sezon! În Ghencea, a bifat cinci victorii, trei remize şi trei egaluri în Liga I, ajungând subiect de banc.: „Steaua e echipa pe care Cârţu a salvat-o cel mai repede de la retrogradare“.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite