Culisele unei „execuţii“: cum au fost trimise în „B“ Rapid, „U“ Cluj şi Severin şi de ce zâmbesc cu gura până la ureche Hagi, Pădureanu şi Nichita

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Herea (stânga) şi Pancu sunt şocaţi de ce se petrece la club. FOTO Cosmin Iftode
Herea (stânga) şi Pancu sunt şocaţi de ce se petrece la club. FOTO Cosmin Iftode

Liga I e devalorizată, după ce formaţii ca Poli Timişoara şi „U“ Craiova au fost înlocuite cu grupări insipide precum Viitorul Constanţa şi Concordia Chiajna. Acum, alte două cluburi emblematice sunt împinse spre faliment. „Adevărul“ explică de ce s-a ajuns aici.

Meciurile din Liga I sunt o pierdere de timp. Cele mai multe partide oferă un fotbal sărac şi plictisitor, iar mai grav e că rezultatele lor nici nu contează pentru clasament! 

În România, a devenit o tradiţie ca, la finalul sezonului, ierarhia Ligii I să fie răsturnată de decizii venite din birouri, care anulează tot ce s-a petrecut pe teren.

Aşa s-a întâmplat şi în acest an. Vineri, Comisia de Apel pentru Licenţiere din cadrul FRF a respins acordarea licenţei pentru Rapid, Universitatea Cluj şi CS Turnu Severin, menţinând decizia primei instanţe. Doar Oţelul Galaţi a primit licenţa la Apel.

De ce au fost trimise în „B“?

Verdictul i-a bulversat mai ales pe oficialii cluburilor Rapid şi „U“ Cluj, grupări care sunt salvate de la retrogradare, datorită rezultatelor obţinute pe teren.

„Practic, ni s-a transmis că s-a păstrat hotărârea instanţei de fond. E o decizie nedreaptă, înseamnă că nu s-a înţeles nimic din dosarul nostru, nici la Apel“, a declarat preşedintele giuleştenilor, Ioan Taban.

Administratorul judiciar al Universităţii, Horia Ţiril, a şi explicat de ce clujenilor nu li s-a acordat licenţa de Liga I. „Au spus că trebuie să venim cu planul de reorganizare votat de judecătorul sindic, dar nu aveam cum, fiindcă următorul termen în procesul de insolvenţă e la 22 mai. Totuşi ne puteau acorda licenţa, deoarece creditorii au votat deja planul de reorganizare. Gloria Bistriţa, o altă echipă în insolvenţă, a luat licenţa, fiindcă avea planul de reorganizare admis de judecătorul sindic“, a declarat Ţiril pentru stiridesport.ro.

Îşi pun speranţele în legile elveţiene

Care e următorul pas pentru Rapid, „U“ Cluj şi Severin? Ele se vor adresa Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne, acolo unde cluburile româneşti sunt „abonate“ an de an.

„Ne vom sfătui cu avocaţii să vedem ce mai putem face. Una dintre soluţii e să mergem la TAS. Putem ataca decizia de la Apel până la 31 mai. Trebuie să ne mişcăm foarte repede“, a afirmat preşedintele giuleştenilor, Ioan Taban.

„Vom merge la TAS cu planul de reorganizare aprobat de judecătorul sindic la 22 mai. Între timp, noi trebuie să traducem tot dosarul,  pentru că se judecă după legile elveţiene“, a spus administratorul judiciar al celor de la „U“ Cluj, Horia Ţiril.

Pădureanu, Nichita şi Hagi zâmbesc

Potrivit spuselor lui Dumitru Dragomir, e exclus să promoveze mai multe echipe pentru a completa tabloul Ligii I. Varianta ca primul eşalon să se joace cu mai puţine formaţii e şi ea imposibilă, având în vedere că televiziunile au plătit bani grei pentru drepturile TV pentru un număr fix de meciuri. 

Astfel, în cazul foarte probabil în care Rapid, „U“ Cluj şi Severin nu vor lua licenţa nici la TAS, cluburile care sunt acum pe poziţii retrogradabile, adică Gloria Bistriţa, CSMS Iaşi şi Viitorul Constanţa, pot continua în Liga I şi la anul. E un scenariu pe placul unor personaje influente care conduc aceste grupări: Jean Pădureanu, omul din „umbră“ la Bistriţa, Gheorghe Nichita, primarul Iaşiului şi Gheorghe Hagi, finanţatorul Viitorului.

„Corleone“ vrea licenţă doar pentru Europa

Un personaj-cheie în toată această poveste e Dumitru Dragomir, preşedintele LPF. Oficial, Liga nu poate acorda sau retrage licenţe, întreg procesul fiind coordonat de Federaţia Română de Fotbal, prin Comisia de Licenţiere.

Şeful LPF trage acum sforile pentru salvarea unor cluburi ca Rapid şi „U“ Cluj, deoarece vorbim de două formaţii populare, aducătoare de rating. Dispariţia lor de pe prima scenă, după ce alte grupări cu tradiţie precum Poli Timişoara şi „U“ Craiova au fost „rase“ şi ele, ar duce la o prăbuşire a cotei Ligii I. 

Pe termen lung, acest lucru va determina televiziunile să plătească mai puţini bani pentru o competiţie ce devine din ce în ce mai neinteresantă cu participarea unor grupări precum Viitorul Constanţa şi Concordia Chiajna.

Potrivit mai multor surse, Dragomir vrea ca licenţa să fie obligatorie doar pentru formaţiile care ar urma să joace în cupele europene, ceea ce ar salva, în primul rând, Rapid şi „U“ Cluj.

23

de ani au trecut de la ultimul sezon, 1989-1990, cel în care Rapid a evoluat în „B“.

TAS n-a salvat nici Gloria, nici Timişoara

Neacordarea licenţei nu e o premieră în fotbalul românesc. Acum două sezoane, Gloria Bistriţa (locul 14) şi Poli Timişoara (locul 2) n-au primit dreptul de a juca în prima ligă în următoarea stagiune, deşi îşi câştigaseră acest drept pe teren. Mai mult, în liga a doua, FC Bihor, care terminase pe un loc promovabil, n-a mai ajuns în „A“ tot din cauza licenţei.

Cele trei grupări s-au dus la TAS, unde n-au avut câştig de cauză. Acest precedent nu-i descurajează însă pe clujeni. „Am făcut verificări, iar TAS a respins acum ceva ani pe FC Bihor pentru că n-aveau planul de reorganizare admis. Sunt optimist că, în cazul nostru, TAS va face dreptate“, a spus administratorul judiciar al Universităţii Cluj, Horia Ţiril.

Ce s-a întâmplat acum doi ani?

După ce au fost refuzate şi la TAS, Bistriţa, Timişoara şi FC Bihor au fost înlocuite în Liga I.  În locul Bistriţei, în primul eşalon a rămas ultima clasată a Ligii I, Sportul Studenţesc. În locul celor de la FC Bihor, din „B“ a promovat CS Mioveni, „colega de serie“ a bihorenilor care se clasase pe poziţia a 3-a, care, în mod normal, n-ar fi trebuit să ajungă în Liga I. 

În fine, pentru înlocuirea Timişoarei în „A“ s-a disputat un meci de baraj între Săgeata Năvodari (locul 3 în Seria I) şi Voinţa Sibiu (locul 4 în Seria a II-a). Sibienii au promovat, însă au revenit în „B“, după un sezon în primul eşalon.

Dacă nu iau licenţa, urmează falimentul

Rapid şi „U“ Cluj sunt două echipe aflate în insolvenţă, iar planul de reorganizare pentru aceste societăţi comerciale depinde, în mare parte, de veniturile din drepturile de televizare. Dacă nu vor lua licenţa şi vor fi trimise în „B“, ambele grupări vor intra, efectiv, în faliment, deoarece, în sezonul viitor, nu vor încasa milioanele din drepturile TV.

CITEŞTE ŞI:

*EXCLUSIV Dragomir a explicat pentru „Adevărul“ cum pot fi salvate Rapid, „U“ Cluj şi Severin

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite