Rapid a ajuns într-o „companie selectă“: povestea marilor cluburi din Europa şi din România care au căzut în anonimat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu o istorie de 90 de ani, formaţia din Giuleşti a retrogradat şi, din sezonul viitor, va juca fie în liga a doua, fie în liga a patra. Colapsul unui club de tradiţie nu e o premieră în România, ci devine, treptat, ceva obişnuit. Totuşi, şi în alte campionate mari găsim grupări puternice care acum se zbat în eşaloane inferioare, departe de gloria de altă dată.

După UTA, FC Argeş, Universitatea Craiova, Poli Timişoara şi Corvinul Hunedoara, Rapid e ultima formaţie românească de tradiţie care a ajuns în colaps. Cu excepţia argeşenilor, retrogradaţi din cauza implicării patronului Cornel Penescu în scandalul de corupţie din arbitraj, restul formaţiilor pomenite au ajuns în anonimat din aceleaşi motive: management catastrofal şi lipsa banilor.

Iată unde sunt acum aceste cluburi:

*UTA şi FC Argeş - Liga a II-a

*„U“ Craiova - Nu există în nicio ligă, dar există un proiect pentru revenirea ei în fotbal, în Liga a II-a

*Poli Timişoara - A fost desfiinţată. ACS Poli Timişoara, care e aproape de promovare în Liga I, nu e recunoscută de majoritatea suporterilor timişoreni, fiind o formaţie născută după o fuzionare cu fosta ACS Recaş. 

*Corvinul Hunedoara - E în Liga a III-a.

Situaţii similare, cu echipe prestigioase, ajunse în eşaloane inferioare, găsim în toată Europa. „Adevărul“ prezintă „compania selectă“ în care a ajuns Rapid, sub conducerea lui George Copos.

Forrest are trei trofee europene

*Nottingham Forrest - E un club care a făcut legea în Europa, la finalul anilor 70. A cucerit Cupa Campionilor de două ori, în 1979 şi în 1980, dar şi Supercupa Europei în 1979. Echipa are zece trofee majore în palmares, însă, de mulţi ani, evoluează în ligile inferioare. Acum, activează în eşalonul secund din Anglia.

*Leeds United - Cine şi-ar fi imaginat că o trupă care, în sezonul 2000 - 2001, juca în semifinalele Ligii Campionilor va ajunge, azi, o formaţie de mijlocul clasamentului, în liga a doua din Anglia. Leeds are şapte trofee importante în vitrină, printre care două Cupe UEFA (1968 şi 1971).

*Middlesbrough - Coşmarul Stelei a disputat finala Cupei UEFA, în sezonul 2005-2006. Acum, Steaua se pregăteşte să atace grupele Ligii Campionilor, în timp ce Boro se zbate în liga a doua.

*FC Koln - Trei titluri şi patru cupe ale Germaniei sunt în vitrina clubului, care a ajuns acum în 2.Bundeliga.

*Villarreal - Ajunsese, la un moment dat, spaima granzilor din Spania, dovadă şi locul 2 pe care l-a obţinut, în campionat, în 2007 - 2008. A ajuns până în semifinalele Ligii Campionilor, în 2005-2006. Mai are două semifinale, în Cupa UEFA / Liga Europa, în 2004 şi în 2011. „Submarinul galben“ s-a scufundat, iar acum „navighează“ în liga a doua.

*Rangers - Cea mai galonată echipă de club din lume are 54 de titluri şi 33 Cupe ale Scoţiei, 27 Cupe ale Ligii, fiind şi câştigătoare a Cupei Cupelor în 1972. La fel ca şi Rapid, a fost retrogradată din motive financiare. Rangers a dat faliment, iar acum e în liga a patra, însă va promova, la finalul sezonului, în cel de al treilea eşalon.

CITEŞTE ŞI:

* Prima reacţie a lui Copos după ce a dus Rapidul în „B“. A anunţat ce va face cu clubul care e la un pas de faliment

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite