A murit Dan Stuparu. Povestea emoţionantă a fondatorului Federaţiei Române de Karate Tradiţional, considerat un maestru de legendă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florientin Marinescu, Aurel Pătru şi Dan Stuparu, trei nume sonore din lumea artelor marţiale româneşti
Florientin Marinescu, Aurel Pătru şi Dan Stuparu, trei nume sonore din lumea artelor marţiale româneşti

La 62 de ani, maestrul Dan Stuparu, fondatorul şi preşedintele Federaţiei Române de Karate Tradiţional din România, a murit din cauza unui infarct pe 28 aprilie. Viaţa lui Sensei Stuparu, cum era numit de practicanţii artelor marţiale din România, este demnă de un roman.

Dan Stuparu s-a născut la Vâlcea la data de 20 octombrie 1951. La vârsta de 21 de ani a început, la Braşov, practicarea artelor marţiale, îndrăgind în special stilul karate-do tradiţional. Doi ani mai târziu, Stuparu a devenit elevul unui reputat profesor la acea vreme, Sensei Ilija Iorga. Sub îndrumarea maestrului Iorga, discipolul a devenit foarte ataşat de karate, perfecţionându-şi tehnicile şi stilul de luptă. Odată cu trecerea anilor, Stuparu s-a transformat dintr-un practicant valoros de karate într-un antrenor iubit, respectat şi apreciat de toţi cei care i-au trecut prin mână pentru a-i forma.

Pentru unii, Stuparu a fost un maestru de legendă, un nume de referinţă al artelor marţiale din România, fiind, deopotrivă, unul dintre fondatorii Federaţiei Române de profil după 1989. Ulterior, înţelegând că este legat sufleteşte de karate, maestrul a pus bazele unei noi federaţii în România: Federaţia Română de Karate Tradiţional, înfiinţată în anul 1993.

Recunoaşterea valorii sale ca preşedinte de federaţie i-a adus lui Stuparu onoarea de a deveni vicepreşedinte al Federaţiei Europene de profil şi preşedinte al Federaţiei Balcanice. Odată cu deţinerea acestor funcţii, numele lui Stuparu a devenit foarte cunoscut în toată lumea.

Cariera fostului mare antrenor de karate a însemnat nu doar antrenamente şi funcţii de conducere, ci şi activităţi de arbitru internaţional la stilurile kata şi kumite. Stuparu a fost totodată absolvent al Şcolii Internaţionale de antrenori din San Diego, SUA. În 1995, a fost numit antrenor emerit al sportului, devenind şi antrenorul lotului naţional de karate tradiţional.

Premii şi distincţii obţinute: Ordinul “Serviciul Credincios” acordat de Preşedintele României

Lucrari publicate: „Manualul antrenorului de karate tradiţional”

„Mai mult decât o artă, karate-ul tradiţional este o parte importantă din moştenirea culturală a omenirii, o parte din efortul universal al fiinţei de a-şi întări spiritul şi perseverenţa, de a-şi depăşi slăbiciunile şi de a se forma pe sine, mai puternic şi mai înţelept. Prin disciplina mentală şi efort fizic considerabil, practicanţii artelor marţiale se pregătesc să atingă niveluri remarcabile de performanţă atletică. În acelaşi timp, ei dezvoltă virtuţi ale spiritului precum autocontrolul şi bunavoinţa, dorinţa de a trăi în pace şi armonie cu semenii lor şi cu natura. Având în vedere că practicanţii cinstesc în plan european şi mondial ţara noastră, doresc să le mulţumesc pentru onoarea şi talentul cu care ne reprezintă şi să le urez mult succes în activităţile viitoare”, a spus Dan Stuparu într-un interviu acordat blogului shotokanfudokan.wordpress.com în trecut.

Moartea lui Dan Stuparu în îndurerat lumea artelor marţiale

Moartea fondatorului Federaţiei Române de Karate Tradiţional nu i-a lăsat reci pe oamenii din domeniu. Preşedintele Federaţiei Române de Karate SKDUN din România, Aurel Pătru, a precizat pe pagina personală de Facebook: „Sensei Stuparu nu mai este printre noi, Dumnezeu să-l odihnească în pace..Oss!”

„E o mare pierdere pentru karate-ul românesc. Va rămâne mereu în amintirea noastră”, a spus şi preşedintele Federaţiei Române de Arte Marţiale, Florentin Marinescu.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite