VIDEO România – Muntenegru 1-1: vorbim nemţeşte, jucăm româneşte. Debut complet ratat sub comanda lui Daum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Selecţionerul adus din Germania a promis ofensivă totală, însă a aliniat şapte fotbalişti defensivi. A ieşit un joc insipid în care tricolorii au ratat victoria, după ce Stanciu a irosit un penalty la ultima fază

După selecţioneri precum Răzvan Lucescu, Victor Piţurcă şi Anghel Iordănescu pentru care fotbalul s-a rezumat la otrăvirea fântânilor, suporterii naţionalei l-au aşteptat pe Christoph Daum ca pe Mesia.

Selecţioner neamţ, venit dintr-un fotbal ofensiv şi cu un discurs seducător: „Vom ataca mereu“. Uşor de zis, greu de făcut. În zilele dinaintea meciului cu Muntenegru, lumea a vorbit de 3-4-3, de ofensivă totală, de asediu din primul minut la poarta oaspeţilor, însă, când au venit echipele de start, Daum a aliniat şapte fotbalişti de profil defensiv în primul „11“. La blocul din apărare s-au adăugat Săpunaru, Hoban şi Bicfalvi. 

Rezultatul? Prima ocazie uriaşă le-a aparţinut oaspeţilor: Beciraj a scăpat singur spre poarta României, dar Pantilimon a ieşit mult din careu şi cu un tackling impecabil a îndepărtat pericolul (5). 

Replica tricolorilor a venit imediat prin Săpunaru care a tras în plasa laterală dintr-o poziţie foarte bună din interiorul careului (7). Apoi, meciul s-a tăiat ca maioneza. Acelaşi fotbal de uzură ca pe vremea celor de dinaintea lui Daum. Ce-i drept, nici neamţul nu putea face minuni, în condiţiile în care n-a avut nici măcar un amical până la partida de pe „Cluj Arena“.

Până la finalul reprizei, fiecare echipă a mai ratat câte o ocazie: România prin Andone (21), iar Muntenegru după un atac-fulger în care Filip a blocat un şut periculos (32).

Iarăşi gol din fază fixă

Repriza antrenorilor n-a adus nimic bun în jocul României. Iar după 70 de minute, până şi Daum s-a plictisit de meciul-somnifer pe care îl vedea în faţa ochilor. Aşa că au curs schimbările, începând cu Andone şi continuând cu Bicfalvi, un experiment eşuat al neamţului. 

Deschiderea scorului a venit într-un moment „mort“ al jocului: Stanciu a întors o minge în careu de unde Adi Popa, intrat în locul lui Bicfalvi, a înscris. Oaspeţii au repus balonul în joc, au obţinut o lovitură liberă şi au egalat imediat. Nici Daum n-a scăpat România de „boala“ fazelor fixe. Finalul a fost de infarct: oaspeţii ne-au făcut „cadou“ un penalty, însă Stanciu a trimis mult peste transversală şi a stricat debutul lui Daum pe banca naţionalei.

CITEŞTE ŞI:

*Daum e Răzvan Lucescu 2: discurs deprimant al neamţului. Cornel Dinu îl face praf. Toate reacţiile

După cinci ani şi jumătate, România a jucat fără niciun stelist titular într-un meci oficial.

România – Muntenegru 1-1

România: Pantilimon - Benzar, Moţi, D. Grigore, S. Filip - Săpunaru, Hoban – Bicfalvi (Ad. Popa 76), Stanciu, Stancu (Keşeru 90) - Fl. Andone (Torje 70). Selecţioner: Christoph Daum

Muntenegru: Bozovici - Tomasevici, Savici, Simici, Vukcevici - Marusici, Vesovici (Kojasevici 80), Scekici, Bakici (Mugosa 68) - Jovetici – Beciraj (Nikolici 90+2). Selecţioner: Ljubisa Tumbakovici

Goluri: Ad. Popa 85 / Jovetici 87

Stadion „Cluj Arena“: 25.468

Arbitru: Anthony Taylor (Anglia)

Grupa E, prima etapă

Danemarca – Armenia 1-0

Eriksen 17

Kazahstan – Polonia 2-2

Khizhnichenko 51, 58 / Kaputska 9, Lewandowski 35-pen.

România – Muntenegru 1-1

Ad. Popa 85 / Jovetici 87

Etapa următoare (8 octombrie):

*Armenia – România

*Muntenegru – Kazahstan

*Polonia - Danemarca

--------------------

Min. 90+5 - Scor final: România - Muntenegru 1-1

Min. 90+5 - Stanciu a trimis mult peste poart[.

Min 90+4 - Penalty pentru România.

Min. 90 - Cinci minute de prelungiri.

Min. 90 - Schimbare în echipa României: a ieşit Stancu, a intrat Keşeru.

Min. 87 - GOOOL MUNTENEGRU! Jovetici a egalat cu capul după o lovitură liberă.

Min. 85 - GOOOL ROMÂNIA! Adi Popa a deschis scorul.

Min. 76 - Schimbare în echipa României: a ieşit Bicfalvi, a intrat Adi Popa.

Min. 72 - Ocazie pentru România după un corner: Moţi şi Bicfalvi au şters mingea, pe rând, cu capul, însă n-au putut devia decisiv în plasă.

Min. 70 - Schimbare în echipa României: a ieşit Andone, a intrat Torje. Acesta va juca pe stânga, iar Stancu va fi vârf de careu.

Min. 62 - Lovitură liberă bătută periculos de Stanciu, dar portarul Bozovici a avut o intervenţie excelentă, trimiţând în corner.

Min. 54 - Stanciu a încercat să reia din prima, spectaculos, din interiorul careului, însă a ratat şutul.

Min. 46 - A început repriza a doua.

Min. 45+2 - Pauză.

Min. 41 - Moţi a oprit un contraatac periculos al adversarilor cu preţul unui „galben“.

Min. 32 - Minge pierdută de România la centrul terenului, după care Muntenegru a declanşat un atac-fulger. Şutul din interiorul careului a fost blocat de Filip.

Min. 30 - Simici a luat primul cartonaş galben al meciului.

Min. 21 - După o intervenţie proastă în defensiva oaspeţilor, Stanciu l-a servit excelent pe Andone, acesta a intrat în careu, însă portarul Bozovici a degajat printr-o alunecare disperată.

Min. 19 - Meciul a scăzut în intensitate. Nicio ocazie notabilă în ultimele minute.

Min. 7 - A venit replica României prin Săpunaru care a trimis în plasa laterală dintr-o poziţie foarte bună din interiorul careului.

Min. 5 - Ocazie uriaşă pentru Muntenegru: Beciraj a scăpat singur spre poarta României, dar Pantilimon a ieşit mult din careu şi cu un tackling impecabil a îndepărtat pericolul.

Min. 1 - A început meciul. 

-----------------

UPDATE 21.29 - Avem echipele de start. Dragoş Grigore va purta banderola de căptian în absenţa lui Vlad Chiricheş, accidentat.

România: Pantilimon - Benzar, Moţi, D. Grigore, S. Filip - Săpunaru, Hoban - Stanciu, Bicfalvi, Stancu - Fl. Andone.

Muntenegru: Bozovici - Tomasevici, Savici, Simici, Vukcevici - Marusici, Vesovici, Scekici, Bakici - Jovetici - Beciraj

----------------------

România are stadioane de cinci stele, însă nu e în stare să le întreţină corespunzător şi să se folosească de ele la meciurile importante.

Chiar „Arena Naţională“ a fost inaugurată, în 2011, într-un meci de pomină cu Franţa în care gazonul, pur şi simplu, s-a rupt sub crampoanele fotbaliştilor. Acum, echipa naţională a suferit, din nou, din cauza incompetenţei celor care şi-au luat angajamentul să refacă iarba după festivalul de muzică „Untold“, desfăşurat la Cluj, între 4-7 august.

Firma respectivă a şi încasat 45.000 de euro de la organizatorii „Untold“ pentru că se ştia că gazonul va trebui să fie schimbat până la partida România – Muntenegru. Nu e clar însă unde s-a dus această sumă, fiindcă iarba arată groaznic. „Deşi gazonul a fost reînsămânţat, rezultatele au întârziat să apară şi asta pentru că noaptea, porumbeii veneau şi mâncau seminţele. Ziua, paza era asigurată de un băiat care trebuia să dea ture pe pistă şi să sperie porumbeii cu un fluier. Noaptea, porumbeii îşi făceau de cap. Cei de la UEFA n-au înţeles nimic din procedura românească şi bineînţeles că au venit cu un simplu aparat de bruiaj şi au rezolvat problema“, a povestit o sursă din cadrul FRF pentru Dolce Sport. 

Chel şi plin de apă

Pe lângă faptul că n-are  iarbă crescută uniform, terenul e şi îmbibat cu apă. Mircea Crăciun, omul al cărui firmă s-a ocupat de gazonul de pe „Cluj Arena“, a explicat pentru Digi Sport cum s-a ajuns aici.

„Suprafaţa are o saturaţie de apă foarte mare, pentru că gazonul a fost udat intens în fiecare zi, pentru că trebuia stimulată germinaţia supraînsămânţărilor repetate - au fost 4, în 3 săptămâni, motiv pentru care se vede că apa stagnează la suprafaţă. Suprafaţa de joc are un grad de compactare destul de ridicat şi gazonul n-a fost schimbat niciodată, de la instalarea lui, de la construirea stadionului. La o adâncime de 4,5 - 5 centimetri e o peliculă de strat compact care împiedică scurgerea uniformă a apei. Într-un termen de timp, în funcţie de folosinţa lui de aici încolo, va trebui luată în considerare schimbarea gazonului“, a spus Crăciun.

FRF se disculpă

Cu câteva ore înainte de meci, e evident că starea gazonului nu se va mai îmbunătăţi radical şi că România – Muntenegru se va disputa pe o suprafaţă cu probleme. Chiar şi aşa, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal (FRF), Răzvan Burleanu, a insistat, în continuare, că a fost bine că meciul n-a fost mutat pe un alt stadion. 

„Cred că am făcut o alegere bună că n-am adus meciul pe <<Arena Naţională>>. Am văzut la meciul Steaua - Poli Iaşi că terenul nu e foarte bun. Dacă până acum consideram că România are nevoie de stadioane moderne, acum spunem că avem stadioane, dar nu şi suprafeţe de joc“, a afirmat Burleanu.

Acesta a fost completat de consilierul său, Andrei Vochin: „Dacă UEFA făcea un raport foarte, foarte dur, ar fi trebuit să mutăm meciul cu Muntenegru, să-l aducem pe <<Arena Naţională>>. Nu FRF e proprietara unui stadion ca să fie trasă la răspundere că n-are grijă, aşa cum ar trebui“.

23 de milioane de euro a câştigat oraşul Cluj de pe urma festivalului de muzică „Untold“ la care au asistat 300.000 de oameni.  

România (echipa probabilă): Pantilimon - Benzar, Moţi, D. Grigore, S. Filip - Săpunaru, Hoban, Bicfalvi - Stanciu, Fl. Andone, B. Stancu

Rămâi pe adevarul.ro pentru a urmări desfăşurarea meciului în format livetext, minut cu minut!

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite