INTERVIU Eric de Oliveira: „M-am născut gol, urât şi fără păr, iar România mi-a dat tot!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eric de Oliveira, golgheterul şi cel mai bun pasator al Ligii I, spune că visează la o Cupă cu Pandurii, să-şi facă o casă la Mediaş şi să joace măcar şase luni în Brazlia.

Toate privirile sunt îndreptate obsesiv sprea jucătorii Stelei, dar cu tot mersul lor de metronom, nu un roş-albastru e cel mai bun jucător din România, ci „gorjeanul” Eric de Oliveira. O spun cifrele şi prestaţiile sale din acest tur, iar la 27 de ani, brazilianul pare să fii ajuns la maturitate. Mijlocaşul a vorbit pentru „Adevărul” despre planurile de viitor.

Eric, cum e să fii din nou în top, în Liga I, după trei ani?
E foarte bine. În 2010 am fost cel mai bun străin din Liga I şi lucrurile mergeau ca pe roate. Am ales însă banii, gândindu-mă la copilul meu, şi am făcut greşeala să plec la Karpaty Lvov, în Ucraina, când el avea doar o săptămână. Acolo am trăit cea mai neagră perioadă din carieră. Am luat un singur salariu într-un an, nu eram folosit şi începusem să mă gândesc şi eu că poate n-am valoare.

Şi tot România te-a pus pe picioare…
Da, clar. Soţia mea, Cosmina a fost alături de mine şi a zis să ne întoarcem la Mediaş. A trebuit s-o iau de la 0, dar nu m-am temut de asta niciodată. M-am născut gol, urât şi fără păr, iar România mi-a dat tot. Cristi Pustai m-a ajutat, dar apoi el a plecat la Pandurii şi m-am supărat foarte tare pe el. Mă gândeam că va veni alt antrenor, cu alte idei şi nu se ştie câtă încredere îmi va da. A venit apoi oferta de la Târgu Jiu, unde domnul Pîrvulescu m-a dorit, şi lucrurile s-au aranjat bine.

De unde forma asta de acum?
Sunt foarte pregătit fizic, mai matur în joc, iar în rest fac totul din fotbalul pe care l-am ştiut întotdeauna. Sunt la o echipă care e o forţă în România în acest moment şi calificarea în grupele Ligii Europa a fost ceva fantastic. Primele două meciuri am jucat mai slab, dar la Fiorentina am făcut ce ştiu eu mai bine. Pot să mă laud când voi fi bătrân că am jucat un astfel de meci, cu 30.000 de oameni în tribune şi că m-am simţit cu adevărat fotbalist.

Ce planuri ai pentru acest an?
În campionat, revenirea mea a început încă din returul campionatului trecut, când am marcat patru goluri şi acum doar continuu acea formă. Vreau să fiu din nou cel mai bun străin din România şi să câştig Cupa cu Pandurii. În Liga I, un nou loc pe podium cred că ar fi o performanţă bună pentru noi.

Şi în plan personal?
Vreau să-mi fac o casă la Mediaş, unde de curând mi-am cumpărat un teren.

Asta înseamnă că vrei să rămâi aici pentru totdeauna?
Da, România e acum casa mea şi aici mă voi stabili. E adevărat că mi-e dor de Brazilia. Tuturor brazilienilor le este, dar eu ştiu ce înseamnă să fii plecat de acasă şi nu vreau să-i fac asta fiului meu, Deric.

Când îţi iei cetăţenia română? Poate ne ajuţi şi la echipa naţională…
Mi-am angajat deja un avocat şi am strâns jumătate din actele care trebuie pentru asta, dar merge greu pentru că este multă birocraţie. În plus, nimeni nu mă ajută. Eu aş juca pentru România mâine, dar nimeni nu m-a căutat şi nu mă pot propune singur. Toţi străinii care sunt naturalizaţi în Europa au făcut-o în schimbul a mulţi bani, vă asigur. Eu aş face-o gratis şi aş fi foarte mândru.

Te mai gândeşti la un transfer în străinătate?
E greu pentru că sunt abia în primele şase luni la Pandurii şi am contract pe trei ani. Dacă va fi bine pentru toată lumea, de ce nu? Totuşi, decât o experienţă ca cea din Ucraina, mai bine stau la Târgu Jiu. Aş vrea ca pe final de carieră să joc în Japonia, China sau în Arabia. Îmi place cultura Asiei şi aş face-o şi pentru bani, ca să asigur financiar viitorul familiei mele.

Ce vis neîmplinit ai în acest moment?
Aş fi vrut să joc măcar şase luni în prima ligă din Brazilia, acasă la mine, ca să mă vadă familia şi prietenii. E visul meu cel mai mare şi sper să reuşesc asta măcar şase luni la un moment dat. După jocul bun făcut la Fiorentina chiar am primit câteva telefoane de la conducători de club de acolo care au văzut meciul, dar şi lor le-am spus că deocamdată sunt legat de Pandurii.

Sânmărtean şi Seto sunt jucătorii lui favoriţi
Eric de Oliveira a vorbit şi despre adversarii săi din campionat şi a nominalizat un român şi un străin pe care îi apreciază cel mai mult. „Lucian Sânmărtean, de la Vaslui, e senzaţional. Un jucător foarte tehnic, care îmi place mult. Dintre străini, cel mai mult îmi place şi ca joc şi din punct de vedere al caracterului, Takayuki Seto, de la Astra”, a spus Eric.

E căsătorit cu o handbalistă şi năşit de stelistul Pîrvulescu
Eric de Oliveira Pereira este căsătorit din anul 2011 cu Cosmina Dancu, handbalistă la echipa Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu, pe care a întâlnit-o când ambii jucat la Mediaş. Cei doi au împreună un fiu în vârstă de doi ani şi trei luni, Deric, al cărui naşi de botez sunt jucătorul Stelei, Paul Pîrvulescu, şi soţia acestuia, Ana Gheorghe, sora cântăreţei Elena Gheorghe.

Eric de Oliveira, cifrele sezonului 2013-2014:
11 meciuri în Liga I
8 goluri marcate (locul 1)
7 pase de gol oferite (locul 1)
9 meciuri în Liga Europa
1 gol marcat

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite