FOTO Singură împotriva tuturor: femeia care a văzut finala Ligii Campionilor printre 63.000 de arabi îşi spune povestea: „Mi s-a tăiat răsuflarea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kate a fost foarte emoţionată pe arena „King Fahd“ din Riad
Kate a fost foarte emoţionată pe arena „King Fahd“ din Riad

Kate Durnell (20 de ani) a călătorit din Australia până în Arabia Saudită pentru a încuraja Western Sydney în finala Ligii Campionilor, pe o arenă unde accesul reprezentantelor sexului frumos e interzis.

Western Sydney a intrat în Cartea Recordurilor, dar nu singură, ci însoţită de un suporter al echipei.

Formaţia înfiinţată în 2012 a devenit prima din Australia câştigătoare a Ligii Campionilor Asiei. Triumful a venit după un 1-0, la Sydney, şi un 0-0, la Riad, în retur în faţa celor de la Al-Hilal, cu Reghecampf pe bancă şi cu Pintilii pe teren. La acest al doilea meci a asistat şi Kate Durnell, care a devenit o mică celebritate cu această ocazie. 

Saudiţii n-au vrut să o primească

Iniţial, Western Sydney ar fi trebuit să fie însoţită în Arabia Saudită de 200 de suporteri. Cum viza de

Arabia Saudită se acordă extrem de greu, iar la acest impediment s-au adăugat şi costurile exorbitante ale călătoriei, într-un final, doar 14 fani au mers cu echipa la Riad. Printre ei, o singură femeie, Kate Durnell (20 de ani).

Într-o primă fază, saudiţii nici n-au vrut să audă de călătoria lui Kate la Riad. Până în 2013, accesul femeilor pe stadioane era strict interzis în Arabia Saudită. Abia de anul trecut, la presiunea Confederaţiei Asiatice de Fotbal (AFC), saudiţii au anunţat că femeile vor putea intra pe arenele de fotbal. Cu o condiţie: fiecare stadion va trebui să aibă un sector special rezervat femeilor. Cum arena „King Fahd“, care a găzduit finala Al-Hilal – Western Sydney, n-are aşa ceva, Kate a fost sfătuită de arabi să stea acasă.

Abia după intervenţia celor de la AFC, arabii au cedat şi au acceptat să o primească pe tânăra australiancă pe stadion. Mai era însă un hop de trecut: obţinerea vizei de Arabia Saudită!

A fost însoţită de tatăl ei

Călătoria lui Kate a devenit posibilă datorită faptului că ea a fost însoţită de tatăl ei, Richard. Altfel, ca femeie singură, n-ar fi primit viză. Cu biletele de avion şi cele de la meci în mână, Kate a pornit în călătoria pe care o va ţine minte pentru restul vieţii. 

„În primul rând, am ţinut să merg în Arabia Saudită pentru a fi alături de băieţi. Apoi, mi s-a părut o ocazie unică să pot ajunge în Arabia Saudită, alături de alţi câţiva zeci de fani ai lui Wanderers. A fost o şansă pe care nu o puteam rata. Mama a fost cam îngrijorată. Nu-i plăcea ideea că urmează să ajung într-o ţară atât de ciudată. A fost însă o adevărată aventură“, şi-a început Kate povestea în presa din Australia.

Arabul din avion: „Ai un suflet bun“

Pentru tânăra de 20 de ani, adevăratele emoţii au început după ce s-a suit în avionul care a dus-o din Dubai spre Riad. Ştia că, în scurt timp, va ateriza într-o altă lume. S-a mai calmat însă, după ce a fost întâmpinată de un bărbat saudit, Jassim, care călătorea şi el în acelaşi avion.

„Mi-a urat bun venit în ţara lui şi mi-a zis că îşi dă seama că am un suflet bun, numai când se uită în ochii mei. Cuvintele lui m-au făcut să mă simt bine venită, încă din startul călătoriei în această ţară necunoscută. Şi Jassim a fost doar primul dintre cei care m-au tratat cu amabilitate şi respect. De la aeroportul din Riad până la hotel şi apoi la stadion, am fost primită de unii dintre cei mai calzi oameni pe care i-am văzut vreodată“, a continuat Kate.

Atmosfera de pe stadion, pur şi simplu, mi-a tăiat răsuflarea! A fost o experienţă copleşitoare să fiu singura femeie pe un stadion plin până la refuz. La început, am fost un pic emoţionată, dar, treptat, m-am mai liniştit, mai ales că l-am avut şi pe tatăl meu alături de mine. Kate Durnell suporter Western Sydney

Acoperită din cap până în picioare

Pe toată durata şederii sale în Arabia Saudită, ea a fost obligată, potrivit regulilor din Regat, să poartă „Abaya“, o ţinută care acoperă corpul până în picioare, şi să-şi acopere părul. Şi-a cumpărat „Abaya“ din Australia, înainte de a porni spre Arabia Saudită.

„Am intrat pe stadion cu două ore înainte de meci. Imediat, oamenii m-au înconjurat. Trăgeau de mine, spuneau că sunt o celebritate, fiindcă am apărut la televiziunea saudită. Toţi voiau să facem poze. Oficial, au fost 63.736 de oameni la meci. Vrăjeală! Au fost vreo 80.000! Mulţi dintre suporterii lui Al-Hilal au sărit gardurile şi au intrat pe stadion, iar forţele de ordine n-au făcut nimic“, a adăugat Kate.

„În minutul 80, toţi se rugau“

Aceasta a mărturisit că, iniţial, micuţa galerie venită din Australia a fost reticentă în a se manifesta în vacarmul de pe „King Fahd“.

„Din cauza volumului de zgomot, abia ne auzeam între noi. Am început să cântăm, timid, abia după ce s-a mai lăsat un pic de linişte. Nu ştiam cum vor reacţiona saudiţii. Au fost simpatici. S-au întors spre noi şi au început să ne filmeze cu telefoanele lor mobile. Pe măsura ce trecea timpul, iar Al-Hilal nu reuşea să marcheze, publicul devenea din ce în ce mai îngrijorat. Prin minutul 80, Al-Hilal a avut un corner. M-am uitat spre zona unde stătea familia regală şi, practic, toţi se rugau“, şi-a amintit deja celebra susţinătoare a celor de la Western Sydney.

Au făcut turul arenei şi au băut bere

Finalul a fost incendiar pentru Kate şi ceilalţi australieni: „Când s-a fluierat sfârşitul jocului, iniţial, aveam ceva emoţii. Nu ştiam cum vor reacţiona fanii înflăcăraţi ai lui Al-Hilal. Din instinct, am făcut câţiva paşi înapoi şi ne-am adunat într-un colţ mai retras. Apoi însă, ne-am calmat. I-am văzut pe arabi cum părăsesc stadionul, aplaudând. Când emoţiile s-au risipit, au început selfie-urile şi schimburile de eşarfe între noi şi arabii din jur“.

Surprizele serii aveau însă să urmeze pentru Kate şi gaşca ei. Mai întâi, după ce stadionul s-a golit, australienilor li s-a făcut un tur al arenei. Apoi, fanii au fost invitaţi la ambasada Australiei din Riad. „Am celebrat câştigarea trofeului alături de jucători. Am mâncat pizza şi am băut bere. A fost minunat, o experienţă care ne va lega pe noi, cei care am fost acolo, pentru restul vieţii“, a concluzionat Kate.

25.750  de kilometri au călătorit, dus-întors, cei de la Western Sydney şi fanii lor pentru returul cu Al-Hilal.

A încercat să vadă un meci de volei, a primit un an de închisoare

În Arabia Saudită, femeile n-au voie să se urce la volan, iar până de curând nu existau ore de educaţie fizică pentru reprezentantele sexului frumos. În 2012, în premieră, o atletă a făcut parte din delegaţia saudiţilor la Jocurile Olimpice de la Londra. Restricţii există şi în alte ţări din zona Golfului Persic. Spre exemplu, în Iran, femeile nu pot intra nici ele în arenele sportive pe motiv că înjurăturile strigate de bărbaţi creează o atmosferă nepotrivită pentru ele. Chiar duminică, Ghoncheh Ghavami (25 de ani), a fost condamnată la un an de închisoare, deoarece, în luna iunie, a încercat să pătrundă pe stadionul „Azadi“ din Teheran pentru a asista la un meci al naţionalei de volei.

Sport

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite