Dragomir şi Sandu l-au făcut KO pe Hagi cu o lovitură grea: FRF a anunţat ce echipe vor rămâne în Liga I şi ce echipe vor merge în „B“
0
După ce „Regele“ a tunat şi a fulgerat, spunând că Viitorul Constanţa trebuie să rămână în prima ligă, fiindcă a luat licenţa, răspunsul l-a primit, azi, printr-un comunicat de presă. „Adevărul“ prezintă filmul evenimentelor şi concluzia mişcărilor din culise.
În Liga I lupta pentru evitarea retrogradării s-a încheiat pe teren, deşi mai sunt trei etape de jucat. De acum, echipele din subsolul clasamentului nu se mai bazează pe fotbaliştii lor, ci pe avocaţii lor. Nu mai contează cine marchează pe teren, ci e foarte important cum „marchează“ avocaţii în „meciurile“ cu statutele şi cu regulamentele.
Unul dintre oamenii care îşi pun speranţele în aceste „meciuri“, fără legătură cu ce se petrece pe terenul de fotbal, e Gheorghe Hagi. Luni seară, după ce echipa sa, Viitorul Constanţa, a învins Gloria Bistriţa, „Regele“ a avut o izbucnire nervoasă la Digi Sport pe tema licenţelor.
„Incredibil, câte scenarii şi scenarite se fac! Şi eu sunt finanţator în Liga I, plătesc şi eu dări către stat, către jucători, de ce să fim noi trataţi altfel? Păi, atunci fac şi eu la fel. Nu-mi plătesc jucătorii, intru în insolvenţă, şi văd eu apoi cum mă scot din situaţia asta. Trebuie să fim şi noi ascultaţi, am muncit prin străinătate, am făcut şi noi ceva pentru ţara asta, şi nu merităm un astfel de tratament“, şi-a început „Regele“ tirada.
Apoi, a explicat ce vrea el: „În campionatul românesc trebuie să fie 18 echipe, pentru că aşa e normal şi logic. Televiziunile dau banii pentru 18 echipe, nu pentru 16 sau 15. Dacă trei echipe n-au primit licenţa pentru la anul, atunci trebuie să retrogradeze doar o singură echipă. Noi am respectat competiţia, Liga, FRF, ne-am achitat toate datoriile, am avut un dosar foarte bun şi am primit licenţa. Celelalte echipe, care n-au luat licenţa, trebuie să plătească“.
De acum, strategia Viitorului e clară: în acest moment, echipa lui Hagi e pe 14, ultima poziţie care asigură „supravieţuirea“ pe considerente sportive. Totuşi, după spusele lui Hagi, Viitorul poate continua în „A“ şi dacă va ocupa, la final, una din primele două poziţii retrogradabile, adică 15 sau 16, fiindcă Rapid şi „U“ Cluj n-au luat licenţa.
Mitică a insinuat
Auzind spusele lui Hagi, preşedintele LPF a organizat, ieri, o conferinţă de presă în care şi-a reafirmat susţinerea pentru Rapid şi „U“ Cluj.
„Ele nu sunt echipe de fotbal, ci stări de spirit. Datoriile celor două cluburi nu se compară cu cele ale Realului sau ale lui Juventus, dar am vrut să fim noi mai catolici decât Papa. Rapid şi Cluj pot primi licenţa, dacă TAS ia în considerare motivarea celor două cluburi sau dacă o instanţă civilă dă o ordonanţă ce va încălca regulamentul FRF“, şi-a început Dragomir discursul.
Apoi, a lăsat de înţeles că echipe precum Viitorul şi Bistriţa, oricum, vor ajunge în „B“, chiar dacă Rapid şi „U“ Cluj nu vor lua licenţa. „Dacă rămânem cu 14 echipe, vom avea sistem play-off şi play-out. Dacă vom rămâne, însă, măcar cu 16 echipe, vom continua ca până acum, cu campionat normal. Dar eu cred că la anul ce vine vom rămâne 18 echipe, în cel mai rău caz 16“, a încheiat „Corleone“.
FRF a confirmat
Imediat după conferinţa lui Dragomir, site-ul oficial al federaţiei, frf.ro, a publicat un comunicat cu un dublu rol:
*A fost un răspuns la cele spuse de Hagi cu o seară înainte.
*A confirmat că, în viitoarea ediţie, Liga I poate avea mai puţine echipe decât 18.
„Un club va evolua în ediţia următoare a Ligii I numai în cazul în care îndeplineşte, în mod cumulativ, următoarele condiţii:
a) Se clasează pe unul din locurile 1–14;
b) A obţinut licenţa
Astfel stând lucrurile, echipele din Liga I care se vor situa la finalul campionatului pe locurile 15, 16, 17 şi 18 vor retrograda în Liga a II-a, iar echipele cluburilor care nu obţin licenţa nu vor avea dreptul să participe în campionatul Ligii I, chiar dacă s-au clasat pe un loc neretrogradabil“, se arată în comunicatul FRF.
În aceste condiţii, devine clar că, pe lângă cluburile care vor ocupa ultimele patru poziţii ale clasamentului, în „B“ vor ajunge şi Rapid, dar şi „U“ Cluj, dacă nu obţin licenţa la TAS, situaţie în care vom avea un campionat cu 16 formaţii.
Televiziunile n-au ce face
Într-un campionat cu 16 echipe vor fi câte opt partide pe etapă, pe când acum sunt nouă. Dragomir a precizat că acest aspect nu reprezintă o problemă. „Eu am prevăzut că vor fi necazuri cu licenţierea. Eu mi-am luat măsuri, am prevăzut în contract că şi dacă rămân 12 echipe nu se diminuează suma plătită pentru drepturile de televizare“, a spus şeful LPF la Digi Sport.