CM 2014. Olandezul Robben e omul penaltyurilor şi al simulărilor. "Din zece căzături ale sale, cinci sunt degeaba"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arjen Robben
Arjen Robben

Olandezul care a obţinut lovitura de pedeapsă din care batavii au câştigat partida cu Mexic e recunoscut pentru uşurinţa prin care scoate penaltyuri, dar şi prin numeroasele simulări pe care le face.

Cinci lovituri de la 11 metri decisive a scos Arjen Robben în 2014, dar cu siguranţă cea mai importantă dintre ele este cea din minutele de prelungire ale jocului cu Mexic. Cât de justă a fost decizia arbitrului Pedro Proenca, care a sancţionat intrarea lui Rafa Marquez la atacantul lui Bayern Munchen, e greu de spus, părerile fiind împărţite. Specialiştii României, foştii arbitri Ion Crăciunescu şi Adrian Porumboiu, au opinii diferite, posibil însă şi pentru faptul că din cei mai buni prieteni au ajuns duşmani. Crăciunescu susţine că a fost penalty clar, în vreme ce Porumboiu crede că Robben a simulat.
Victima lui Robben, Rafael Marquez, cel mai experimentat fotbalist mexican, pentru a patra oară căpitan al echpei sale la un turneu final, a declarat în presa americană că nici vorbă să fi fost penalty. „Această sancţiune nu şi-a avut rostul. La cea din prima repriză a fost fault, însă acum a fost simulare. Cine îl cunoaşte pe Robben ştie că din zece cădere ale sale cinci nu sunt faulturi”, a spus Marquez.


Antrenorul mexicanilor: „Am fost singuri împotriva tuturor”


Mult mai tranşant a fost antrenorul aztecilor, Miguel Herrera: „La acest Mondial, Mexic a fost singură împotriva tuturor. Din patru meciuri jucate, în trei amf ost dezavantajaţi. Robben a simulat de trei ori şi nu s-a luat nicio sancţiune împotriva lui. Azi am fost arbitraţi de un central din aceeaşi Confederaţie cu adversara noastră. Sper ca FIFA să analizeze prestaţia lui şi să-l trimită acasă, aşa cum mergem şi noi ”, a declarat cel poreclit „Păduchele”, cel mai prost plătit selecţioner de la CM, dar care a dat Mexicului o echipă extrem de apreciată.

miguel herrera foto reuters

Dacă victima Marquez susţine că n-a fost penalty, eroul Robben consideră că a fost faultat, dar admite şi că a simulat la o fază în minutul 68. „Sunt un prost. Vreau să cer scuze tuturor. A fost o simulare grosolană. E îngrozitoar şi stupid ce am făcut”, a recunoscut Robben, precizând însă că atunci când i s-a dat penalty a fost faultat. „Dacă nici acesta nu e fault, atunci eu nu mă pricep la fotbal”, a încheiat olandezul.

Rămâne de văzut dacă FIFA îl va mai delega pe acest arbitru la Mondialul din Brazilia, ştiut fiind că forul mondial nu anunţă suspendările, ci pur şi simplu nu mai apelează la serviciile vinovaţilor pentru meciurile care urmează. În mod normal, Pedro Proenca era chiar printre favoriţii la finală, ţinând cont că ţara sa, Portugalia, a părăsit competiţia, dar şi pentru că în 2012, el a arbitrat atât finala Campionatului European, cât şi pe cea a Ligii Campionilor.

Pedro Proenca

Au fost 39 de grade la Fortaleza
Pentru prima dată la turneul final din Brazilia, FIFA a permis jucătorilor pauze de hidratare, la meciul Olanda – Mexic. Partida s-a disputat la Fortaleza, unde la ora jocului se înregistrau 39 de grade. Arbitrul portughez Pedro Proenca a oprit disputa de două ori, câte un minut în fiecare repriză, pentru ca jucătorii să poată bea apă.

apa


 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite