CM 2014. Finalul unei generaţii sau mai poate „repara“ Spania ceva? Cifrele, declaraţiile şi explicaţiile unui coşmar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robben l-a învins de două ori pe Casillas, în meciul de vineri. FOTO: Reuters
Robben l-a învins de două ori pe Casillas, în meciul de vineri. FOTO: Reuters

Spania - Olanda (1-5) a fost abia al treilea meci de la Mondialul brazilian, dar are şanse să rămână „şocul“ turneului. În primul rând prin proporţiile scorului, dar şi pentru că sunt şanse mari să fi asistat la semnarea unui certificat de deces al unei „generaţii de aur“. Una creată pe un schelet şi cu un stil, tiki-taka, cu ADN de Barcelona.

Olanda a venit la Mondialul din Brazilia cu cel mai tânăr lot din ultimii 76 de ani, al optulea din acest punct de vedere între cele 32 de echipe prezente acum la CM. Cu doar şase jucători din generaţia 2010, şi doar patru titulari ai finalei de la Johannesburg. 

Spania a avut 16 supravieţuitori ai parcursului fabulos din Africa de Sud. Care ar fi fost 18, dacă Navas şi Valdes n-ar fi ratat actualul turneu din cauza accidentărilor. „Furia Roja“ a rămas cam aceeaşi, cu jucători experimentaţi şi aureolaţi de glorie şi trofee, dar saturaţi.

„Portocala Mecanică“ reconstruită de Van Gaal are acum un lot cu doar 654 de selecţii (jumătate din câte adună cel iberic). Succesul echipei regretatului Aragones şi a lui Del Bosque a coincis practic cu succesul echipei de „aur“ a Barcelonei şi al stilului „tiki-taka“. Când catalanii au început să gâfâie, Spania şi-a pierdut şi ea „furia“.

Şapte din cei 14 jucători ai Spaniei de vineri seară (titularii şi rezervele care au intrat) vin de la Barcelona, o echipă care a avut un sezon dezamăgitor. De la campioana Atletico a jucat doar Diego Costa, cel care a obţinut penalty-ul. Iar şapte echipieri ai ibericilor au în jur, sau au depăşit vârsta, de 30 de ani

Câştigă o tabletă şi multe alte premii participând la un concurs cu întrebări despre Campionatul Mondial

„E un joc, un sport, şi am pierdut. Trebuie să acceptăm înfrângerea. Sunt conştient că e un moment delicat pentru noi. Nu am cuvinte să explic cele cinci goluri. Noi n-am fost niciodată o echipă defensivă, dar ne-am descurscat destul de bine în apărare. Azi (n.r. - vineri seară) am fost însă foarte slabi“, a recunoscut Del Bosque, selecţionerul Spaniei, în conferinţa de presă de după meci. 

Primul pentru Spania în care încasează cel puţin cinci goluri, după eşecul usturător de la Madrid, din 1963, în faţa Scoţiei. La un turneu final, ibericii nu mai fuseseră atât de rău „masacraţi" din 1950, un 1-6 în faţa Braziliei. „Nu am fost la nivelul la care trebuia să fiu. Accept criticile. Nu am făcut lucrurile aşa cum ar fi fost normal, mai ales la acest nivel, la startul CM. N-a fost unul dintre cele mai bune meciuri ale mele“ şi-a făcut „mea culpa“ şi Iker Casillas. Cel care în ciuda unor parade excelente pe final, a avut cel puţin o gafă uriaşă în meci. 

VIDEO / Spania – Olanda 1-5. Batavii au umilit campioana mondială!

Barcelona s-a despărţit de câţiva jucători, iar în vară va reconstrui şi mai mult. Probabil şi Spania va călca pe acelaşi drum. Norocul ibericilor că au cu ce (cine) să-i înlocuiască pe Casillas, Xavi, Xabi Alonso sau Torres. De Gea, Koke sau Mata abia îşi aşteaptă locurile de titulari. 

Apoi e vorba şi de stil. Bayern-ul lui Heynckes a ucis „tiki-taka" Barcelonei, sezonul trecut, în sezonul abia încheiat Realul a demolat Bayern-ul la care Guardiola a implementat morişca de pase scurte şi rapide (din păcate pentru iberici, jucătorii de atac ai „galacticilor" nu sunt niciunul spanioli...). Doar Xavi continuă să mai creadă....„Ăsta e stilul nostru. Câştigăm sau murim cu el", anunţa înaintea meciului de la Salvador „metronomul" dn garnitura Spaniei.  

„Un mod ridicol de a începe Mondialul" au titrat catalanii de la „Sport", după coşmarul de la Salvador. Nu însă şi pentru Van Gaal. „Am început foarte bine, dar n-am câştigat încă nimic. Dacă nu vom învinge Australia, în următorul meci, n-are reuşit niciun progres. Nu mă aşteptam la acest rezultat, dar mă aşteptam să marcăm aşa cum am făcut-o. Ştiam că vor veni peste noi şi i-am lovit pe contraatac. Jucătorii mei au evoluat perfect", a explicat selecţionerul cu care Olanda a marcat, pentru a trei oară într-un meci, cinci goluri la un turneu final. Precedentele victime au fost Austria şi Coreea de Sud. 

„Arreglad esto" ("Reparaţi acest lucru") a cerut cotidianul madrilen „Marca", pe o primă pagină cu un aspect de anunţuri mortuare însă, un negru închis. Se mai poate? 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite