Cine a „îngropat“ Rapidul: conducere incompetentă, jucători de duzină şi rezultate de Dosarele X. Calculele salvării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sapina, Pancu şi Niculae (de la stânga) au părăsit terenul cu gândul la evitarea retrogradării
Sapina, Pancu şi Niculae (de la stânga) au părăsit terenul cu gândul la evitarea retrogradării

O analiză mai profundă arată că, dacă vor ajunge în liga a doua, la un an după promovare, rapidiştii vor bifa această contraperformanţă din mai multe motive, iar eşecul cu oltenii e la coada listei.

Cristiano Bergodi a bifat prima înfrângere în 14 meciuri, adunate în două mandate pe banca Rapidului, şi, culmea ironiei, tocmai acest eşec, 1-2 cu CS U Craiova, a trimis echipa cu un picior în „B“. 

Primul vinovat pentru această situaţie ar fi finanţatorul Valerii Moraru, cel care s-a trezit abia în iarnă şi a făcut un lot cât de cât competitiv, după ce, în tur, Rapid s-a clasat pe ultima poziţie, cu doar 11 puncte din 17 partide, având un golaveraj groaznic: 7-24!

Apoi, trebuie menţionate şi punctele cruciale care s-au pierdut şi în tur, dar şi în retur din cauza unor gafe monumentale. În prima parte a campionatului, spre exemplu, giuleştenii au remizat, acasă, cu Gaz Metan Mediaş (1-1), după ce Bornescu a comis-o, în minutul 90+4. În retur, i-a venit rândul lui Buchta să greşească într-un duel cu o contracandidată la evitarea retrogradării. Portarul ceh a dat-o în bară în jocul cu „U“ Cluj (0-1). Astfel, „şepcile roşii“ au învins după şase meciuri consecutive fără victorie şi fără gol marcat în Liga I.

„Killer-ul“ Radu Petrescu

Şi erorile de arbitraj au contribuit la situaţia actuală a Rapidului. La Iaşi (0-0), centralul Radu Petrescu le-a refuzat giuleştenilor un penalty care s-a văzut şi din avion, în timp ce, duminică, în partida cu CS U Craiova (1-2), Istvan Kovacs n-a fluierat 11 metri, pe final, la un fault asupra lui Pancu.

Dinamo, Astra şi Craiova, suspecte

Cu două etape înainte de finalul campionatului, Rapid are nevoie de un miracol pentru salvare şi din cauza unor rezultate suspecte care au favorizat rivalele giuleştenilor în această luptă pentru „supravieţuire“.

Astra, Dinamo şi CS U Craiova s-au impus în confruntările cu Rapid, jucând pe viaţă şi pe moarte. În schimb, atunci când s-au prezentat în faţa altor grupări din subsolul clasamentului, cele trei echipe menţionate au cedat punctele, aproape fără niciun efort. 

Iată ce a relevat o „radiografie“ făcută de „Adevărul“:

*Dinamo a bătut Rapid cu 2-0 pe „Arena Naţională“. Până la acest rezultat, „câinii“ înregistraseră trei înfrângeri cu CSMS Iaşi (0-1), FC Braşov (0-1) şi Chiajna (0-3) şi o remiză, acasă, cu FC Botoşani (0-0). La Braşov, roş-albii au avut un om în plus din minutul 74, însă au „reuşit“ să încaseze golul înfrângerii, în superioritate numerică, în minutul 88! 

După ce a învins Rapid, Dinamo a continuat să fie „porumbelul păcii“ şi n-a bătut pe nimeni în următoarele patru întâlniri.

*Astra a bătut Rapid cu 2-0, la Giurgiu, în meciul de debut al lui Dorinel Munteanu pe bancă. Apoi, a legat o serie de şase jocuri fără victorie dintre care trei au fost înfrângeri. În această serie, giurgiuvenii au cedat toate punctele cu CFR Cluj (0-1), Viitorul (0-2) şi Gaz Metan (1-2).

*CS U Craiova a bătut Rapid, în Giuleşti, după o serie de şase meciuri fără victorie dintre care patru au fost înfrângeri. Până să se impună în faţa bucureştenilor, oltenii i-au făcut fericiţi pe contracandidaţii Rapidului în lupta pentru evitarea retrogradării: Chiajna (2-2), FC Braşov (0-1). Eşecul cu „stegarii“, pe teren propriu, a venit în condiţiile în care Braşovul a jucat în zece oameni din minutul 35 şi a dat golul victoriei, în minutul 80, cu un om mai puţin.

Cum se mai poate salva Rapid?

Prima condiţie ar fi ca CFR Cluj să nu-şi ia înapoi cele 24 de puncte de la TAS, verdictul fiind aşteptat să sosească, astăzi, de la Lausanne. Apoi, Rapid trebuie să contabilizeze cel puţin două puncte mai mult decât Gaz Metan în cele două runde rămase. În caz de egalitate între Rapid şi Gaz Metan, giuleştenii sunt avantajaţi de rezultatele directe. 

Craiova a avut primă după 32 de etape

O dovadă care confirmă că anumite echipe au fost încurajate să încurce Rapid e faptul că jucătorilor de la CS U Craiova le-a fost promisă o recompensă financiară, înaintea partidei din Giuleşti. „Noi am avut o primă în plus pentru prima dată în acest campionat“, a recunoscut atacantul Thaer Bawab, la Digi Sport, după victoria din Giuleşti. Astfel, fiecare fotbalist al oltenilor a încasat 1.500 de euro pentru succesul de duminică.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite