CFR Cluj, model de management: a făcut 24 de milioane de euro din şapte transferuri printr-un sistem de recrutare al fotbaliştilor, unic în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bastos (nr. 16) a plecat la Al-Nassr. FOTO: Reuters
Bastos (nr. 16) a plecat la Al-Nassr. FOTO: Reuters

„Adevărul“ prezintă, în premieră, detalii despre reţeaua complexă prin care clujenii monitorizează fotbalişti de pe toate continentele. Află câţi scouteri sunt angajaţi de CFR, cine sunt oamenii care văd, zilnic, zeci de DVD-uri şi care e condiţia obligatorie pentru orice mutare.

CFR Cluj e singura echipă din România care câştigă bani din vânzarea jucătorilor. Ultima afacere, care a umplut conturile clubului, s-a oficializat, vineri seară, atunci când Rafael Bastos a semnat pe doi ani şi jumătate cu gruparea saudită Al-Nassr Riad. 

Astfel, un fotbalist adus, gratis, în 2010, a fost vândut, în 2012, cu 3,5 milioane de euro! E ultima lovitură dintr-o serie lungă dată de formaţia din Gruia în ultimii ani. Logic, întrebarea care se pune e cum reuşeşte CFR, ceea ce nu poate nicio altă echipă din Liga I: să producă profit din transferuri, în mod constant? Răspunsul l-a găsit „Adevărul“.

20 de scouteri şi colaborări cu şcoli de fotbal

În România, CFR Cluj are cea mai dezvoltată reţeaua de monitorizare a fotbaliştilor la nivel global. Ardelenii au peste 20 de scouteri în toate colţurile lumii, dintre care cinci în Portugalia, ţara de unde formaţia din Gruia a făcut cele mai multe achiziţii. 

Pe lângă aceşti scouteri, CFR are colaborări cu şcoli de fotbal din Africa şi China, iar în ţări dezvoltate, precum Italia, ţine legătura cu impresari şi oameni de fotbal. Printre ei se află şi Maurizio Trombetta, fostul tehnician al clujenilor. Acesta a rămas un colaborator al clubului şi le recomandă ardelenilor jucători de perspectivă.

Zamfir şi Mureşan cu vizionările, Paszkany cu OK-ul

În ţară, omul care coordonează sistemul de scouting al clubului e directorul executiv Răzvan Zamfir. Biroul său e „centrul de comandă“, iar acolo ajung, zilnic, zeci de DVD-uri. Tot acolo vin date statistice despre diverşi fotbalişti, de la firme de specialitate. Când nu se uită la DVD-uri şi n-are în faţă cifrele unor jucători, Zamfir e plecat din ţară. În căutare de jucători, Zamfir a ajuns un veritabil Marco Polo al fotbalului. Aceeaşi muncă, însă la o scară mai mică, o face şi preşedintele Iuliu Mureşan. 

În momentul în care cei doi se pun de acord în privinţa unui fotbalist, care ar putea ajunge la CFR, propunerea lor ajunge la patronul Arpad Paszkany.

Etapa decisivă: urmărirea din tribune

La CFR există o regulă sfântă în privinţa transferurilor: niciun jucător nu va fi abordat până când n-a fost văzut din tribune, la un meci, fie de Zamfir, fie de Mureşan.

Un caz special a fost cel al lui Bastos, ultima lovitură dată de clujeni pe piaţa transferurilor. Brazilianul a fost remarcat nu de Zamfir, nu de Mureşan, ci de Paszkany. Acesta se uită de acasă la meciuri din campionate importante, iar pe Bastos l-a descoperit la o partidă văzută la televizor. Imediat, şi-a delegat oamenii să meargă în Portuglia pentru a-l evalua, de la faţa locului, pe fostul fotbalist al celor de la Sporting Braga.

Marcel Popescu a „creat“ CFR-ul modern

Înainte ca ardelenii să pună la punct acest sistem complex de monitorizare, impresarul Marcel Popescu a contribuit la alcătuirea primului lot competitiv cu care CFR a atacat titlul şi a făcut furori în Cupa UEFA Intertoto. 

Având legături puternice în piaţa portugheză, Marcel Popescu a adus în Gruia nume precum Cadu, Semedo, Didi, Galliasi şi Dani. Ulterior, relaţiile impresarului cu clujeni s-au răcit tocmai din cauza unor neînţelegeri financiare la un transfer.

La Steaua, „Mache“ lua jucători!

Când CFR făcea achiziţii prin intermediul unui sistem bine pus la punct, la Steaua, într-o perioadă, transferurile erau făcute de personaje precum Marius Ianuli, zis şi „Mache“. Din postura de team-manager, acesta l-a adus în Ghencea pe celebrul Tininho, fundaşul de bandă care n-a bifat niciun meci la Steaua. Ulterior, s-a spus că, până să vină în Ghencea, Tininho parca maşinile clienţilor la un hotel!

24 de milioane câştigate din şapte transferuri

Nume   De unde a venit Cât a costat      Unde a ajuns    Suma de transfer

Rafael Bastos   Sporting Braga Liber de contract          Al-Nassr          3.500.000*

Renan Garcia    Beira Mar         Liber de contract          Sampdoria        4.200.000

Lacina Traore   Stade d’Abidjan           50.000 Kuban Krasnodar         6.500.000

Emmanuel Culio            La Serena         650.000           Galatasaray      2.150.000

Ciprian Deac    Unirea Dej        50.000 Schalke            3.200.000

Sebastian Dubarbier     Gimnasia La Plata         850.000           Lorient             1.600.000

Alvaro Pereira  Argentinos Juniors        2.600.000        FC Porto          7.000.000

Total cheltuieli: 4.200.000

Total venituri: 28.150.000

*sumele sunt exprimate în euro

Sursă: transfermarkt.co.uk

Sport

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite