Bilanţul Jocurilor Olimpice de la Soci. Mama Rusie a „adoptat“ locul 1

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a devenit regina Jocurilor Olimpice de Iarnă, cu 13 medalii de aur. Cinci dintre acestea i-au fost aduse de un sud-coreean şi de un american.

Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci s-au încheiat ieri cu finala masculină de la hochei, câştigată de xxxxx. Clasamentul final a consemnat însă superioritatea gazdelor, ruşii strângând cele mai multe medalii, ca număr (33) şi ca strălucire (13 de aur). Pentru victoria supremă, Rusia nu s-a sfiit să naturalizeze un american şi un sud-coreean, care au punctat decisiv în ierarhia finală, prin cele 5 medalii de aur câştigate la Soci. 

Concurând pentru Coreea de Sud, Ahn Hyun Soo a strălucit la Torino, în 2006, când a pus mâna pe trei medalii de aur şi un bronz. Un conflict cu federaţia din ţara sa l-a determinat pe campionul la patinaj viteză pe pistă scurtă să se mute sub un alt steag, iar Ahn a ales Rusia în detrimentul SUA. „Au contat condiţiile mai bune de pregătire”, susţine sportivul. El şi-a schimbat numele în Viktor Ahn, un tribut adus lui Viktor Tsoi,  „pionier” al rockului rus cu origini coreene. La fel ca la Torino, Ahn a triumfat şi la Soci în trei probe, şi a cucerit şi un bronz.

Cele mai neaşteptate medalii de aur au fost făcute cadou Rusiei de snowborderul american Vic Wild. Fără a fi un favorit al probelor de slalom paralel, Vic a dat calculele peste cap şi a cucerit două locuri 1. El şi-a câştigat cetăţenia rusă în 2011, după ce s-a căsătorit cu Alena Zavarzina, tot o practicantă a sportului cu placa. „Ca american, n-aveam nicio şansă să particip la Jocurile Olimpice. Aş fi văzut concursul de acasă, de pe canapea”, a afirmat Wild, care trăieşte acum în Rusia şi este angajat al firmei Raketa, producătoare de ceasuri.   

Rusia şi-a dominat oponenţii şi la patinaj artistic (3 medalii de aur), cu veteranul Evgeni Pluşenko şi „micuţele” Adelina Sotnikova şi Iulia Lipnitskaia printre protagonişti. Pentru amatorii spectacolului pe gheaţă, Pluşenko poate fi urmărit la Bucureşti, pe 5 aprilie, în spectacolul „Kings on Ice”, care se va desfăşura la Sala Polivalentă.   

Clasamentul final pe medalii (aur, argint, bronz)

  • Rusia 13 11 9 33
  • Norvegia 11 5 10 26
  • Canada 10 10 5 25
  • SUA 9 7 12 28
  • Olanda 8 7 9 24
  • Germania 8 6 5 19
  • Elveţia 6 3 2 11
  • Belarus 5 0 1 6
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite