Avem o Generaţie de Aur, ce facem cu ea? „Dacă nu au continuitate, se vor pierde“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Handbaliste care au câştigat titlul mondial la junioare trebuie să-şi găsească echipe de club la care să joace cât mai mult, pentru a nu se “irosi”.

Naţionala de handbal feminin a României sub 18 ani a câştigat Campionatul Mondial din Macedonia, după o finală cu Germania în care şi-a pus la respect adversarul, scor 32-21.

Revenite luni în ţară, multe dintre handbaliste au văzut ceea ce înseamnă preţul celebrităţii. O armată de ziarişti le-a aşteptat la aeroport, iar fetele s-au descurcat fără cusur în faţa diverselor întrebărilor, chiar şi a celor de genul “Ce aţi mâncat ca să câştigaţi titlul?”. Nu a fost ocolită nici latura financiară, iar ministrul Gabriela Szabo s-a grăbit să anunţe că a primit aprobarea de la “împărăţie” pentru dublarea bonusurilor, aşa că fiecare fată va primi undeva la 4.000 de euro pentru succesul din Macedonia. “Noi nu ne-am gândit la bani când am intrat pe teren, nici nu ştiam cât vom primi”, a afirmat căpitanul Cristina Laslo. Ea a singura handbalistă din lotul naţional care evoluează la o echipă din Liga Naţională -“U” Jolidon Cluj. Celelalte sunt componente ale Centrului Naţional de Excelenţă Vâlcea (6 dintre ele), joacă la cluburi din Liga a doua sau la echipe de juniori.

VEZI AICI TOATE DECLARAŢIILE DE LA AEROPORT ŞI DE LA MTS

Bazaliu e “vânată” de toate echipele

Vedeta şi golgeterul României de la Mondialul din Macedonia, Bianca Bazaliu, a jucat până acum la LPS Slatina, în liga a doua de handbal. Nu va mai rămâne mult timp în oraşul oltean, pentru că “forţele” din Liga Naţională şi-au manifestat deja interesul pentru “noua Cristina Neagu”. Bazaliu abia ce a împlinit 17 ani şi a marcat 76 de goluri la Mondial, fiind una dintre golgeterele competiţiei.

“Regulamentul nu le favorizează”

Dar Bazaliu e un caz fericit. Pentru “a ţine în viaţă” această generaţie de aur, e nevoie ca toate jucătoarele să-şi găsească rapid o echipă de club din Liga Naţională la care să joace şi să crească în continuare în valoare. “Fetele au nevoie de experienţă competiţională. Din păcate, regulamentul nu le favorizează pe românce, şi multe cluburi preferă să-şi aducă jucătoare din străinătate”, consideră Cristian Gaţu, fostul preşedinte al Federaţiei. “O soluţie ar fi să meargă în străinătate, dacă îşi găsesc echipă. O alta, crearea unui loc în Liga Naţională doar pentru această echipă”, e de părere Gaţu. HCM Baia Mare, campioana României la handbal, are în acest moment 11 jucătoare străine în lot!

La anul vor juca la EURO

Naţionala de handbal antrenată de Aurelian Roşca va evolua anul viitor la Campionatul European Under 20, fetele trecând astfel de la junioare la tineret. “Depinde de noi cum vom creşte aceste generaţii care vin din urmă. Nu este uşor, deoarece ştim care este situaţia la cluburile din România, dar nu este nici imposibil să continuăm pe aceeaşi linie a performanţelor. Cred că ne-am depăşit condiţia la ora aceasta, cu medalia de aur pe care am luat-o la Campionatul Mondial U18. Important este unde vor ajunge aceste fete în continuare, trebuie să se transfere la echipe unde să joace. Au nevoie de continuitate, altfel se vor pierde", crede Victorina Bora, antrenoarea handbalistelor de la Centrul Naţional de Excelenţă Râmnicu Vâlcea.

CAMMPIOANE ŞI LA FRUMUSEŢE. IMAGINI INEDITE CU HANDBALISTELE NOASTRE
   

500 de lei pe lună primesc handbalistele de la Centrul Naţional de Excelenţă Vâlcea, plus cazare şi masă 

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite