ANALIZĂ Cum a reuşit Islanda să iasă din anonimat în fotbal şi capitolul la care surclasează naţionala României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Islanda a oferit surpriza la Euro
Islanda a oferit surpriza la Euro

Peste 40.000 de islandezi au făcut deplasarea în Franţa pentru meciul cu Portugalia, terminat la egalitate, scor 1-1, ceea ce înseamnă aproximativ 12% din populaţia ţării.

Islanda are numai 329.000 de locuitori, este singura ţară membră a NATO care nu are armată proprie şi a renunţat, anul trecut, la aderarea la Uniunea Europeană. Islanda îşi prezentase candidatura în 2009, dar susţinerea publică pentru acest demers a scăzut din cauza unor disensiuni cu Uniunea Europeană asupra cotelor de pescuit. Chiar dacă fotbalul nu este „sportul-rege” al Islandei, în condiţiile în care naţionala masculină de handbal a obţinut medalia de argint la Jocurile Olimpice din 2008, islandezii sunt foarte bine reprezentaţi la acest capitol. Există la ora actuală nu mai puţin de 22.100 de fotbalişti legitimaţi în Islanda, aproape 7% din totalul locuitorilor. Comparativ, în România sunt 110.000 de jucători legitimaţi, adică 0,6% din populaţie.
Emanciparea fotbalului din Islanda a început în 2000, când federaţia de specialitate a decis să implementeze o strategie pe termen lung. S-au construit foarte multe terenuri artificiale şi s-a pus accent pe instruirea temeinică a antrenorilor din fotbalul juvenil. Dacă în 2007 o altă naţională liliputană, Liechtenstein, câştiga la scor de neprezentare disputa cu „pescarii” islandezi, acum alb-albaştrii sunt cei care sperie Europa, cu un joc atletic, agresiv şi bazat pe un presing constant. Antrenorul din spatele acestui succes imens este Lars Lagerbäck a fost convins să accepte funcţia de selecţioner în 2011. Suedezul de 68 de ani pregătise prima reprezentativă a ţării sale între 2000 şi 2009, perioadă în care a condus echipa la cinci turnee finale consecutive.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite