ANALIZĂ Grecia, la 10 luni după barajul pentru Mondialul din Brazilia. Ce s-a schimbat la naţionala elenă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În noiembrie 2013, România pierdea în faţa elenilor calificarea la Mondialul din Brazilia. În septembrie 2014, „tricolorii“ încep în faţa aceluiaşi adversar preliminariile pentru Euro 2016. O naţională cu un nou selecţioner, Cladio Ranieri (62 de ani), dar cu multe feţe cunoscute.

Fernando Santos, portughezul care i-a dat „şah mat“ lui Piţi la play-off, s-a retras de pe banca naţionalei elene, după ce-a condus-o în optimile turneului final din Brazilia, cea mai mare performanţă a grecilor la un Mondial. 

Înlocuitorul său este italianul Claudio Ranieri (62 de ani), un antrenor experimentat la nivel de echipe de club, dar la debutul pe banca unei naţionale. 

Obiectivul nostru este să ne calificăm la Euro 2016. O ratare ar fi un dezastru. Nu va fi uşor, dar avem potenţial şi jucători talentaţi încât să ne atingem scopul“, a anunţat Ranieri, în prima sa conferinţă de presă. 

Iar italianul, în ciuda tradiţiei Greciei şi a şcolii din care provine, a uimit, tot atunci. „Prioritatea noastră este atacul, să dăm goluri, să fim mai eficienţi. Obiectivul în meciul cu România este victoria“, a spus Ranieri, semn că vrea o Grecie mai agresivă şi mai ofensivă!

A renunţat la veterani

Partida cu Costa Rica, din optimile CM 2014, a fost ultima a legendarului Giorgos Karagounis (37 de ani) în tricoul naţionalei Greciei. Cel mai convocat jucător elen (139 de partide) şi-a luat adio de la „alb-albaştri“, iar Kostas Katsouranis (35 de ani de ani), „ultimul mohican“ din echipa care câştiga Euro 2004, nu mai are nici el vreun viitor la naţională. Ranieri nu l-a chemat la meciul cu România pe mijlocaşul fără echipă în acest moment şi a lăsat de înţeles că nici nu-l va mai convoca. „Vreau să lucrez mai mult cu tinerii“, a explicat tehnicianul italian, care l-a „sărit“ şi pe atacantul Fanis Gekas (34 de ani). 

Grosul lotului, acelaşi 

Pentru început, Ranieri a decis să nu schimbe radical şi să meargă pe „scheletul“ construit de Fernando Santos. 16 din cei 23 de jucători convocaţi pentru meciul de duminică au făcut parte din lotul de la play-off-ul de CM, din noiembrie 2013. Iar numărul ar fi fost şi mai mare, dacă n-ar fi existat câteva accidentări. Giannis Maniatis şi Dimitrios Siovas (ambii Olympiakos), ambii titulari în meciurile cu „tricolorii“ din toamnă, au fost convocaţi iniţial, dar s-au accidentat în ultimele zile şi n-au mai prins lotul final.

Doi debutanţi şi câteva surprize

Am chemat pentru primul meci, cu România, şi jucători experimentaţi, şi nume noi“, a mai spus Ranieri. Dintre titularii din toamnă nu mai apare nici mijlocaşul Tziolis (PAOK), ale cărui prestaţii nu l-au convins pe italian, în schimb în lot sunt doi debutanţi: mijlocaşul Petros Mantalos (23 de ani, AEK Atena), convocat în locul lui Maniatis şi atacantul Dimitris Diamantakos (21 de ani, Olympiakos Pireu). I

Iar în condiţiile în care „killer-ul“ României, Mitroglou, n-a evoluat mai deloc la Fulham (a şi fost împrumutat la Olympiakos în urmă cu câteva zile), iar Samaras şi-a schimbat şi el echipa, în avanposturile elene şi-ar putea găsi loc acest debutant. 

Diamantakos a evoluat la naţionalele de juniori şi tineret al Greciei şi a fost readus în vară la Olympiakos, după doi ani de împrumuturi la echipe mai mici din campionatul elen. Şi ar fi fost trei debutanţi în lot, dacă fundaşul Nikos Karabelas (29 de ani, Levante), convocat, nu s-ar fi accidentat şi el în weekend. 

La capitolul noutăţi, în lotul pentru disputa cu România se regăsesc şi Avraam Papadopoulos (Olympiakos Pireu), Stefanos Athanasiadis (PAOK Salonic), doi jucători pe care Santos nu i-a luat în Brazilia (deşi au fost în lotul extins), plus fundaşul Kyriakos Papadopoulos (Bayer Leverkusen), revenit la naţională după o absenţă de un an, provocată de o accidentare gravă la genunchi. 

Jucător din liga secundă greacă

Mijlocaşul Petros Mantalos (AEK Atena) a primit prima convocare la naţională, sâmbătă, chiar în ziua în care a împlinit 23 de ani. Mantalos este abia al patrulea jucător din istoria Greciei care vine la lot de la o echipă din liga secundă. Din cauza problemelor financiare, AEK Atena (de 11 ori campioană) a ajuns în liga a treia, iar în această vară a promovat pe a doua scenă a fotbalului elen.

16 din cei 23 de jucători convocaţi de Ranieri au fost în lotul pentru barajul pentru CM cu România, din toamna trecută

Lotul Greciei

Jucător Vârstă Echipă de club Selecţii/goluri

PORTARI

Orestis Karnezis 29 Udinese 23/-

Panagiotis Glykos 28 PAOK Salonic 3/-

Stefanos Kapino 20 FSV Mainz 2/-

FUNDAŞI

Vasilis Torosidis 29 AS Roma 70/7

Loukas Vyntra 33 Levante 50/-

Kostas Manolas 23 AS Roma 13/-

Vangelis Moras 33 Hellas Verona 19/-

Kyriakos Papadopoulos 22 Bayer Leverkusen 16/4

Avraam Papadopoulos 29 Olympiakos Pireu 36/-

Sokratis Papastathopoulos 26 Borussia Dortmund 51/1

Jose Holebas 30 AS Roma 26/1

Giorgos Tzavellas 26 PAOK Salonic 13/-

MIJLOCAŞI

Lazaros Christodoulopoulos 27 Hellas Verona 21/1

Andreas Samaris 25 Benfica Lisabona 6/1

Panagiotis Tachtsidis 23 Hellas Verona 6/-

Panagiotis Kone 27 Udinese 19/1

Kostas Fortounis 21 Olympiakos Pireu 12/-

Petros Mantalos 23 AEK Atena -/-

ATACANŢI

Dimitris Salpingidis 33 PAOK Salonic 80/13

Giorgos Samaras 29 West Bromwich Albion 78/9

Dimitris Diamantakos 21 Olympiakos Pireu -/-

Kostas Mitroglou 26 Olympiakos 35/8

Stefanos Athanasiadis PAOK Salonic 6/-

Jucătorii evidenţiaţi au făcut parte din lotul Greciei şi la barajul pentru CM. 

Vezi şi 

Piţurcă a anunţat lotul complet al naţionalei pentru meciul cu Grecia. Printre aceştia este şi Hoban, fotbalist recent exclus din lotul Petrolului

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite