VIDEO Adevărul Live: De ce n-a putut Halep mai mult la Australian Open şi cum o va afecta eliminarea din sferturi?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulian Anghel, Alexandru Ştefan şi Andrei Constantinescu la Adevărul Live FOTO Eduard Enea
Iulian Anghel, Alexandru Ştefan şi Andrei Constantinescu la Adevărul Live FOTO Eduard Enea

Jurnaliştii Iulian Anghel şi Alexandru Ştefan, de la "Adevărul“ au discutat cu specialistul în tenis Andrei Constantinescu (posesorul blogului doartenis.ro) despre evoluţia sportivelor din România la Australian Open 2015, de la ora 13.00. De asemenea, a fost prezent, printr-o intervenţie telefonică şi George Cosac, preşedintele Federaţiei Române de Tenis.

Ultimul act al Australian Open 2015 le va aduce faţă în faţă pe Serena Williams (1 WTA) şi Maria Şarapova (2 WTA), meciul fiind programat sâmbătă, începând cu ora 10.30.

Simona Halep (3 WTA) a părăsit competiţia în sferturile de finală, după ce a fost învinsă de rusoaica Ekaterina Makarova (11 WTA), Irina Begu (42 WTA) s-a oprit în optimi, pierzând cu Eugenie Bouchard (7 WTA), iar Monica Niculescu (49 WTA), Alexandra Dulgheru (87 WTA) şi Sorana Cîrstea (97 WTA) au ieşit încă din runda inaugurală.

Săptămâna viitoare echipa de FedCup a României va juca contra Spaniei, la Galaţi.  


Alexandru Ştefan: Ne aflăm în fazele finale la Australian Open, ultimul român care a ieşit de pe tablou este Horia Tecău, noaptea trecută, în semifinale. Ne aşteptam puţin mai mult de la Horia Tecău, mai ales că nici adversarii săi nu erau aşa de speriat.

Andrei Contantinescu: Aşa este, şi Horia se aştepta la o calificare, aşa l-am simţit când am vorbit cu el. Avea experienţă, era dintre cei doi (n.r. celălalt e Jean-Julien Rojer, partenerul de dublu) mai jucase cu adversarii de noaptea trecută, a pierdut de ambele dăţi, când făcea pereche cu Robert Lindstedt şi ştia că împotriva italienilor trebuie să servească foarte bine şi chiar acolo s-a pierdut meciul, pentru că în setul decisiv Tecău şi Rojer conduceau cu 3-1 şi atunci s-a intervenit ceva.

Alexandru Ştefan: Oricum este cea mai mare performanţă pentru Tecău şi Rojer, pentru că Tecău şi Linstedt au mai jucat trei finale de Wimbledon. Le-au pierdut pe toate, dar e un pas înainte pentru ei.

Andrei Constantinescu: E un pas înainte, de aici trebuie să pornească şi să-şi facă pregătirea pentru Grand Slamuri cu altă încredere.

Iulian Anghel: Cred că toată lumea voia să-l vadă în finală pe Tecău. Sincer, mă aşteptam să treacă de acest cuplu de italieni, pentru că stăteau mult mai prost în clasament cei doi, însă în meciurile de dublu, calculul de pe hârtie se respectă destul de rar. Remarcăm performanţa lui Horia Tecău, dar trebuie să remarcăm şi performanţa celuilalt român, Florin Mergea, care a ajuns într-o fază superioară şi a eliminat, împreună cu partenerul său, cel mai bun cuplu din istoria de dublu a tenisului masculin, fraţii Bryan. Aş veni cu o întrebare: de ce nu sau când se va mai putea vedea un cuplu Mergea - Tecău, să joace la turnee de dublu, cum au fost la juniori, la Wimbledon?

                                                                              ***

Alexandru Ştefan: Aş face puţin trecerea către Simona Halep, care va pierde în luna februarie locul trei, în favoarea Petrei Kvitova, chiar fără să joace. Calculele sunt destul de simple: urmează un turneu la Dubai, la mijlocul lunii februarie, pe care l-a câştigat anul trecut (de fapt, a câştigat la Doha, înlocuit anul acesta). E un sistem ciudat, care câteodată te avantajează, dar câteodată, iată, te şi încurcă.

Andrei Constantinescu:  Asta sunt regulile jocului, multă lume nu înţelege jocul ăsta. E un sistem care se bazează pe punctele acumulate de-a lungul unui an întreg şi se scade pe măsură ce trece timpul. Unii profită, alţii nu. Când ai multe puncte şi eşti în vârf, nu prea mai ai unde să te ridici.

                                                                                ***

Andrei Constantinescu: Halep nu a avut încredere în ea (n.r. în meciul din sferturi, pierdut în faţa Ekaterinei Makarova), e o premieră nefericită. 

Iulian Anghel: A fost evident că a fost o problemă psihică, pentru că şi la meciurile anterioare Simona a arătat câteva, dacă nu, destule momente de nervozitate, deşi adversarele pe care le-a avut nu au fost de top.

                                                                                ***

Alexandru Ştefan: Suntem în direct cu George Cosac, preşedinte al Federaţiei Române de Tenis. Spuneţi-ne, vă rog, câteva cuvinte despre FedCup. Săptămâna viitoare, la Galaţi, România va întâlni Spania, Simona Halep şi Irina Begu vor juca la simplu pentru România, Monica Niculescu şi Alexandra Dulgheru sunt de asemenea în lot, cum apreciaţi această confruntare şi ce şanse daţi României?

George Cosac: Sigur, odată absenţa Carlei Navarro din echipa Spaniei, şansele sunt egale, poate chiar în plus pentru noi. Navarro şi Muguruza ar fi format o echipă extrem de puternică. (...) Pornim cu 55%-45% pentru noi.

Alexandru Ştefan: Principalul pericol vine de la această Muguruza, nu?

George Cosac: Într-adevăr, dat fiind faptul că joacă foarte bine pe suprafeţe rapide. Am văzut-o şi împotriva Serenei, e o jucătoare periculoasă, a învins-o pe Simona în toamna anului trecut.

Alexandru Ştefan: Ce credeţi că s-a întâmplat în meciul cu Makarova?

George Cosac: Tenisul are specificul lui, în sensul că se joacă foarte multe meciuri, turnee importante, eşti mult timp conectat, se poate întâmpla să ai o zi mai rea. Din punctul meu de vedere, cred că a fost ziua în care Makarova a jucat fără greşeală, iar Simona, sigur, a simţit că nu-i poate face faţă sau a fost depăşită de tactica adversarei sau poate chiar s-a simţit rău, aşa cum a declarat. Trebuie să recunosc că Makarova a jucat foarte bine, i-au intrat toate mingiile, în setul doi au fost foarte multe puncte importante. 

                                                                                 ***

Cum apreciaţi parcursul românilor la Australian Open?

George Cosac: Un parcurs foarte bun. Simona a repetat performanţa de anul trecut, chiar dacă au fost multe voci care au zis că a jucat rău. Horia a ajuns în semifinale, deşi am sperat că va câştiga, Irina a avut trei meciuri de excepţie şi cred că se va apropia de Top20. În ansamblu, au avut o completare foarte bună. Şi Marius Copil, calificat, a trecut de un adversar destul de incomod.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite