VIDEO Matei Udrea despre cum conduce Gigi Becali Steaua: „Suporterii care îl contestau au fost bătuţi cu bestialitate, au rămas doar cei «fideli»“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Cosmin Iftode/Rpressport
FOTO Cosmin Iftode/Rpressport

Toată suflarea stelistă aşteaptă ca echipa să fie încununată oficial campioană după o pauză de şapte ani. LIVE ADEVĂRUL l-a avut invitat pe Matei Udrea, care a vorbit deschis despre subiectele considerate tabu la Steaua: modul în care este organizat clubul, pe nepotisme, cât va ţine de „foame“ titlul 24 şi cum se face ordine cu pumnul între cei care contestă conducerea.

Cu toate că majoritatea jurnaliştilor evită să vorbească despre abuzurile la care sunt supuşi suporterii, Matei Udrea a făcut excepţie de la această „linie“: „Este o discuţie mai lungă. O parte dintre suporterii care îl contestau pe Gigi Becali au fost alungaţi cu bâtele din tribune de către bodyguarzii finanţatorului, bătuţi cu bestialitate unii dintre ei şi efectiv alungaţi. Au rămas doar «fidelii», o lungă perioadă de timp s-au împărţit bilete prin Pipera ca să vină oameni docili.

Despre petrecerea promisă de Steaua pentru sărbătorirea titlului 24 se spune că este una dintre cele mai mari din Europa. Matei Udrea contrazice acest lucru, arătând că mai există viaţă în fotbal şi înainte de ultimul deceniu: „Au mai fost cu diverse ocazii. Petrecerea de după câştigarea Cupei Campionilor a început cu o seară înainte la aeroport şi s-a încheiat a doua zi, cu oameni veniţi din propria iniţiativă. Cea mai mare la care am participat şi eu a fost după victoria împotriva Argentinei, în 1994, când au ieşit în stradă milioane de stradă în toată ţara. A mai încercat CFR când a câştigat campionatul, dar echipa din Cluj nu are atâţia suporteri cât are Steaua şi s-au limitat la o petrecere restrânsă. La cum decurg lucrurile la Steaua, această petrecere a fost organizată mai mult pentru patron iniţial“.

Cu toate că majoritatea simpatizanţilor Stelei văd doar titlul 24 şi nu şi problemele de la club, jurnalistul atrage atenţia asupra viitorului echipei din Ghencea: „Acum se antrenează în Ghencea, se joacă pe Arena Naţională. Practic nu mai există centru de juniori, clubul închiriază echipe să joace în competiţii de cluburi pentru că este obligat să aibă un anumit număr. Clubul este infestat de nepoţi, rude, tot felul de oameni care habar nu au cu ce se mănâncă lucrurile acestea şi în rest nimic. Dacă mâine patronul spune vând jucătorii şi gata, s-a terminat. Bucuria de azi e încărcată de nesiguranţa zilei de mâine. Dumitru Dragomir dă mari asigurări că Steaua e la adăpost de sancţiuni dacă Gigi Becali va fi sancţionat în „Dosarul Valiza“, dar nu e aşa. 

Peste LPF e FRF şi peste FRF e UEFA. Deja forurile noastre au fost sancţionate pentru nerespectarea legilor, iar Mircea Sandu nu îi poate salva aşa pe unul şi pe altul. Lucrurile sunt mult mai complicate decât le prezintă Dumitru Dragomir, care încearcă să scape o echipă mare, dar există şi acest pericol ca pe linie administrativă să fie Steaua chiar retrogradată dacă se ajunge la condamnare şi se crede că a fost un element de corupţie. În cazul Valiza nu a fost implicat doar Gigi Becali, care pe hârtie nu are nicio calitate la Steaua, a fost impicat Teja Sponte care era vicepreşedintele clubului sau preşedintele consiliului de administraţie la vremea respectivă. Cel mai înalt nivel! A fost prins cu geanta de bani, mai clar de atât nu are cum să fie“.

Una dintre marile probleme cu care se confruntă Steaua este confuzia de imagine între clubul roş-albastru şi finanţatorul: „Vorbim despre un transfer de imagine care a început de când Gigi Becali a preluat echipa, acesta s-a alimentat cu imaginea Stelei, s-a lipit de club ca odată cu Steaua să fie văzut şi el şi treptat a crescut până a ajuns să acopere clubul şi acum lumea ajunge să vorbească întâi despre el şi apoi despre Steaua, ceea e nu e normal. Din păcate, s-a ajuns la această situaţie, când se vorbeşte mai întâi despre patron la închisoare şi abia apoi despre performanţa echipei. Deşi este nedrept şi din alt punct de vedere, Steaua nu mai depinde de banii patronului, deşi el aşa pozează: omul care finanţează echipa. 

Nu este aşa. Anul acesta a fost un excedent mare, de milioane de euro. Cu toate acestea conturile sunt goale, către jucători sunt datorii de trei luni, sunt nişte semne de întrebare: unde au dispărut banii? De trei, patru ani Steaua se autofinanţează. Conturile clubului sunt în permanenţă goale. Sunt oameni care au grijă ca imediat ce Liga sau UEFA livrează bani, sumele să fie redirecţionate în alte conturi, care nu au legătură cu clubul. Este ţinut în permanenţă la un nivel de profitabilitate zero şi nu se face nicio investiţie acolo. Jucătorii aduşi în ultimul an n-au costat aproape nimic. Sunt câţiva aduşi de Reghecampf şi în rest cei pe care îi ştim deja.

Adevărul LIVE te pregăteşte de fiesta: tot ce trebuie să ştii despre sărbătoarea "Campionilor"

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite