Un voluntar francez a intrat în comă după ce a testat un medicament pe bază de canabis. Alţi cinci, în stare foarte gravă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase persoane sunt în stare foarte gravă într-un spital din Franţa după ce au luat parte la un studiu clinic făcut de laboratorul privat Biotrial, care testa un medicament pentru compania farmaceutică Bial, cu sediul în Portugalia. Terapia, bazată pe canabis, a înrăutăţit starea de sănătate a voluntarilor, unul dintre ei fiind în comă profundă.

Potrivit presei internaţionale, un studiu clinic în fază I, adică asupra unor voluntari sănătoşi, care a avut loc în Franţa, a făcut şase victime. După ce li s-a administat medicamentul, cei şase voluntari au ajuns la spital în stare foarte gravă, unul fiind în moarte cerebrală, potrivit Ministerului Sănătăţii din Franţa, Marisol Touraine.

Concret, cei şase voluntari care au ajuns la spital primeau un medicament în curs de dezvoltare, respectiv o moleculă împotriva durerii. Alţi doi voluntari implicaţi în studiu au primit un placebo.

Studiul, suspendat de agenţia medicamentului din Franţa

„Acest accident a avut loc în cadrul unui test clinic în prima fază, al cărei scop este să evalueze securitatea folosirii, toleranţa şi profilurile farmacologice ale moleculei”, a mai spus ministerul. Se testa „un medicament administrat pe cale orală”, a completat ministrul.

În urma efectelor adverse ale medicamentului, studiul clinic a fost suspendat, iar autorităţile au deschis un dosar penal pentru „rănire neintenţionată”, fiind în curs de derulare o anchetă a procurorilor francezi.

Biotrial: „Am respectat toate procedurile”

Laboratorul care conducea studiul clinic în Franţa, angajat de compania farmaceutică Bial, a trimis şi un comunicat de presă în care susţine că a respectat toate procedurile legate de studiile clinice. Mai mult, ei susţin că au monitorizat toate cele opt persoane implicate în studiu şi că după producerea incidentului au ţinut în permanenţă legătura cu autorităţile sanitare franceze. „Pentru noi, siguranţa pacientului este pe primul loc”, au spus reprezentanţii Biotrial.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite