Transplant de organe. Poveştile celor cărora tânăra de 23 de ani, ucisă de iubitul ei, poliţist, le-a salvat vieţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniela Militaru şi Grigore Alexandru au primit câte un rinichi nou FOTO: Mihaela Cojocariu
Daniela Militaru şi Grigore Alexandru au primit câte un rinichi nou FOTO: Mihaela Cojocariu

Tragedia tinerei din Dâmboviţa în vârstă de 23 de ani, care a fost împuşcată de iubitul ei poliţist, şi care a murit la Spitalul Floreasca a oferit dreptul la viaţă unor români care se aflau de ani buni pe lista de aşteptare pentru un transplant renal. Daniela Militaru (41 de ani) şi Grigore Alexandru (56 de ani) sunt cei doi norocoşi care au fost salvaţi de la dializă de rinichii Elenei Pîrşă.

Operaţiile de transplant au fost efectuate în noaptea de marţi spre miercuri de academicianul Ionel Sinescu, şi au avut loc la Clinica de Chirurgie Urologică şi Transplant Renal din Institutul Fundeni.

„Rinichii transplantaţi funcţionează foarte bine. Alegerea beneficiarilor a fost axată strict pe criterii imunologice. În urma transplantului, pacienţii vor mai sta cîteva zile în spital pentru a ne convinge că protocolul de imunosupresoare (medicamentele pentru persoanele transplantate, n.r.) este adecvat“, a explicat academicianul Ioanel Sinescu.

Iniţial, a fost selectat un grup de şase pacienţi care se potriveau cu donatoarea. În urma unor investigaţii amănunţite, au fost aleşi cei doi receptori, „ pe criterii pur medicale şi chiar matematice”, după cum a menţionat chirurgul.

„Am simtit că Dumnezeu mă iubeşte!“

Prima care a primit unul dintre rinichii Elenei Alexandra Pîrşă este Daniela Militaru din Ploieşti. A fost diagnosticată în 2002 cu rinichi polichistic bilateral, aceeaşi boală de care a suferit şi mama sa. În ciuda faptului că ducea o viaţă echilibrată, urmând cu sfinţenie sfaturile medicilor, Daniela a fost nevoită să iasă din câmpul muncii. Singura ei alternativă părea să fie dializa.

„Eu am fost cea care a avut grijă de mama. Am încercat să fac tot ce a fost omeneşte posibil pentru ea, dar a murit acum şapte ani. Când am aflat că, la rândul meu, sufăr de aceeaşi boală ca mama şi nu am altă şansă decât dializa, mi-am spus că acesta este sfârşitul. Dar când am fost sunată de la spital şi mi s-a spus că sunt compatibilă, deci am să primesc un rinichi am simţit că Dumnezeu mă iubeşte“, a mărturisit femeia imediat după operaţie.

Daniela îşi doreşte ca viaţa ei să revină la normal şi să se poată bucura de toate clipele frumoase alături de soţul şi de fiul ei, în vârstă de 15 ani. „Vreau să le mulţumesc părinţilor fetei pentru că au luat decizia de a salva trei vieţi. Mă voi ruga pentru sufletul ei, este un înger pentru noi. Ne-a oferit o a doua şansă la viaţă nu doar nouă, ci şi familiilor noastre. Ştiu că în aceste momente grele cuvintele sunt de prisos, dar vreau să le urez multă sănătate. Mi-aş dori să le pot mulţumi personal, dacă vor dori să mă cunoască“, a explicat pacienta.

Daniela Militaru spune că s-a gândit să îşi doneze propriile organe funcţionale atunci când va fi cazul. „I-am zis soţului meu că, dacă se întâmplă ceva cu mine, să doneze organele. Oamenii trebuie ajutaţi, dar trebuie să fie educaţi şi să înţeleagă importanţa pe care o are donarea de organe. Este o minune pentru cei ca mine”, a explicat pacienta, care este impresionată de echipa de medici care are grijă de ea.

Fiicele sale au vrut să fie donatori, dar n-a acceptat

Grigore Alexandru, colegul de salon al Danielei, făcea dializă din octombrie 2012, ştia că se află pe lista de transplant, dar nu credea că acest lucru se va şi întâmpla. De loc din comuna Pantelimon, bărbatul era nevoit să vină în Capitală de trei ori pe săptămână pentru dializă, motiv care l-a determinat să se pensioneze pe caz de boală. A primit, la fel ca şi Daniela Militaru, sprijin necondiţionat din partea familiei, şi în mod special din partea fiicelor sale.

„Viaţa te loveşte atunci când te aştepţi mai puţin, iar vestea că trebuie să fac dializă a fost neaşteptată, mai ales că duceam un stil de viaţă sănătos. Fiicele mele au vrut să fie donatori, dar nu am acceptat. A fost un miracol că, din grupul de şase potenţiali pacienţi, am fost selectat şi eu. Eu am fost puţin reticent când am aflat că suntem şase, dar mi s-a oferit o şansă mare“, a povestit ieri bărbatul.

De emoţii, în noaptea în care a aflat că va primi un rinichi nou, nu a putut să închidă un ochi. „Contează enorm să nu fi dependent de dializă. Sper ca de acum viaţa mea să fie mai bună şi să-mi pot vedea nepoţelul crescând. Tot ce îmi doresc este să fiu sănătos“, a mărturisit Grigore Alexandru, adăugând că îşi doreşte să le multumească personal părinţilor Elenei. „Să faci un astfel de gest e mare lucru, mai ales când pierzi cel de-al doilea copil printr-un astfel de incident”, a completat Grigore bărbatul.

„Generozitatea familiei care trăieşte această dramă a oferit o nouă şansă pacienţilor transplantaţi. Gestul părinţilor a fost unul extraordinar. Nu există transplantare fără organe, iar rinichiul se recoltează predominant la donatori aflaţi în moarte cerebrală“, a declarat şi academicianul Sinescu imediat după operaţie.

23 de transplanturi în trei luni

În opinia academicianului Sinescu, în România, numărul donatorilor este foarte mic comparativ cu alte state europene. În ceea ce priveşte modificările anunţate de Agenţia Naţională de Transplant, pregătirea medicilor din secţiile de terapie intensivă pentru a recunoaşte în timp util potenţialii donatori aflaţi în moarte cerebrală, Sinescu spune că „dincolo de declaraţii optimiste, aş vrea să ştiu că există mii de organe pentru transplant”.

De la începutul anului şi până în prezent, acesta a efectuat 23 de proceduri de transplant de rinichi. Totuşi, numărul de proceduri este mai mic faţă de perioada 2007 – 2008. Asta în condiţiile în care lista pacienţilor aflaţi în aşteptare pentru un transplant renal este în continuă creştere.

„De doi – trei ani a scăzut rata donatorilor din diverse motivaţii. Avem la activ 1350 de transplanturi de rinichi, situaţia este mai bună decât în cazul transplantului de ficat şi al celui de inimă, dar dacă activitatea de donare ar fi fost susţinută situaţia ar fi fost diferită. Trebuie să dezvoltăm reţeaua de donare. Marele minus al sistemului românesc de transplant este numărul mic de donatori. Avem disponibilitate să facem transplant, dar totul ţine de coordonatori şi de reţeaua medicală”, a conchis academicianul.

Tânăra Elena Pîrşă a fost declarată în moarte cerebrală luni noapte. Imediat a început şi prelevarea de organe, după cum a declarat medicul Bogdan Opriţa, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Floreasca, unde tânăra fusese adusă duminică, în comă profundă, după ce a fost împuşcată în cap de prietenul ei, poliţist în Dâmboviţa.

Potrivit dr. Opriţa, trupul neînsufleţit al tinerei a fost dus la Institutul Naţional de Medicină Legală.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite