STUDIU Care este relaţia dintre cafea, sănătatea cardiovasculară şi factorii cheie de risc în bolile de inimă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cafeaua este savurată de milioane de oameni din întreaga lume şi este una dintre cele mai studiate elemente din alimentaţia noastră. Noi studii se adaugă permanent la numărul mare de cercetări ştiinţifice deja existente, care sugerează în general că un consum moderat de cafea nu prezintă efecte nocive asupra sănătăţii cardiovasculare.

Un nou studiu evidenţiază faptul că în cazul oamenilor sănătoşi, consumul moderat de cafea nu afectează sănătatea cardiovasculară. În plus, un alt studiu arată că un consum ridicat de cafea prezintă o asociere inversă cu riscul de boli cardiovasculare sau atac cerebral în rândul populaţiei generale.  

Totodată, studii semnificative au fost dedicate investigării asocierilor dintre consumul de cafea şi factorii cheie de risc pentru boli cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea (tensiune arterială crescută) şi colesterol mărit.

Cu toate acestea, majoritatea dovezilor arată că un consum regulat şi moderat de cafea cu cafeină nu prezintă un efect pe termen lung asupra tensiunii arteriale şi nu creşte riscul de hipertensiune.  În plus, efectul cafelei asupra colesterolului depinde de modalitatea de preparare.

Astfel, cafeaua nefiltrată creşte nivelul colesterolului seric, însă cafeaua filtrată şi cafeaua solubilă afectează într-o mai mică măsură colesterolul deoarece majoritatea compuşilor ce măresc nivelul colesterolului sunt reţinuţi pe hârtia de filtru. Un studiu recent arată că un consum moderat de cafea filtrată poate avea un efect nefavorabil asupra colesterolului plasmatic, totuşi mai multe cercetări sunt necesare pentru a evalua acest aspect.

În 2013 au fost derulate numeroase studii privind legătura dintre cafea şi mortalitate.

O cercetare a arătat o creştere cu 21% a ratei mortalităţii în rândul oamenilor sub 55 de ani care consumă peste 28 de ceşti de cafea pe săptămână. Totuşi, datele recente dintr-o meta-analiză şi o revizuire sistematică au evaluat 23 de studii, concluzionând că, dimpotrivă, consumul de cafea prezintă o asociere inversă cu riscul de mortalitate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite