STUDIU Peste jumătate dintre angajatorii români spun că e criză de talente pe piaţa muncii din ţara noastră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajatorii români se confruntă cu un deficit de talente, posturile disponibile pentru ingineri şi muncitori calificaţi fiind cele mai greu de acoperit. Aşa arată studiul „Deficitul de Talente”, realizat de compania Manpower Group.

54% dintre angajatorii din România susţin că au probleme în a găsi oameni talentaţi pentru poziţiile disponibile din companiile lor. Pe lângă ingineri şi muncitori necalificaţi, angajatorii au probleme să găsească şi manageri, contabili sau reprezentanţii vânzări şi, suprinzător, informaticieni. Mai mult, angajatorii spun că sunt greu de găsit şi muncitorii dedicaţi, precum şi bucătarii şi bucătarii şefi talentaţi.

Valentin Petrof, manager ManpowerGroup Romania, susţine că deficitul de talente din România vine şi pe fondul scăderii natalităţii şi, deci, al îmbătrânirii populaţiei, astfel că „există surse din ce în ce mai limitate de talente aflate într-un interval de vârstă optim pentru muncă”.

„Faptul că mai mult de 1 din 2 angajatori au dificultăţi în a ocupa poziţiile vacante poate părea surprinzător având în vedere că rata şomajului este de 7,3%. În ciuda numărului crescând de concedieri şi a numărului mare de şomeri, există o criză acută de talente şi o nepotrivire privind competenţele în România, iar acestea se încadrează într-un fenomen global. Lipsa candidaţilor care să posede competenţele potrivite va continua să frâneze performanţele afacerilor”, susţine Valentin Petrof.

85% dintre angajatorii japonezi se confruntă cu criza de talente din ţara lor

România nu este însă singura ţară care se confruntă cu o criză de talente. La nivel global, 35% dintre angajatori spun că au probleme în a ocupa locurile de muncă vacante pentru că nu găsesc oamenii cu pregătirea potrivită.

Cea mai mare problemă în a găsi oamenii potriviţi o are Japonia, unde 85% dintre angajatori se confruntă cu acest deficit de talente. De asemenea, 68% dintre angajatorii brazilieni au probleme să găsească oameni potriviţi pentru posturile vacante din companiile lor, în timp ce 61% dintre companiile indiene se confruntă cu aceeaşi problemă.

La polul opus se află angajatorii din Irlanda şi Spania, unde doar 3% dintre companii se confruntă cu un deficit de talente, precum şi companiile din Africa de Sud unde doar 6% au probleme să găsească persoane calificate pentru posturile vacante.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite