SONDAJ Europenii admit că nu deţin suficiente informaţii în legătură cu fenomenul medicamentelor contrafăcute
0Nouă din zece europeni consideră că ar putea fi expuşi la medicamente contrafăcute pe Internet şi unul din doi consideră că s-ar putea confrunta cu această situaţie într-o călătorie, însă majoritatea cred că sunt insuficient informaţi cu privire la acest subiect. Aşa arată un sondaj recent, realizat de firma Happycurious pentru Sanofi.
Concret, două treimi dintre europenii chestionaţi (66%) afirmă că au auzit vorbindu-se despre medicamente contrafăcute, însă mai mult de jumătate (54%) nu se simt suficient informaţi cu privire la acest subiect, faţă de 23% care au o părere contrară. Marea majoritate dintre europeni (84%) nu au văzut sau identificat vreodată un medicament contrafăcut.
Şapte din zece europeni asociază produsele contrafăcute cu hainele
Întrebaţi în general despre produsele contrafăcute, unul din doi europeni (20%) au făcut legătura cu medicamentele, în timp ce şapte din zece (72%) s-au referit la haine şi aproape două treimi (63%) la produse de lux şi un sfert (27%) la produse electronice, arată Agerpres.
Legat de achiziţionarea de medicamente online, 18% dintre persoanele chestionate au afirmat că au folosit deja acest canal de vânzări. Dintre cei 82% care au afirmat că nu au cumpărat vreodată medicamente online, 60% au spus că „sunt conştienţi de faptul că există un pericol real în achiziţionarea acestor produse pe Internet”. Doar 7% nu au ştiut că se pot cumpăra medicamente în acest mod.
Trusa de medicamente, nelipsită din bagajul de călătorie
Europenii s-au referit de asemenea la riscul expunerii la medicamente contrafăcute în timpul unei călătorii (51%). Cu toate acestea, ei au părut a fi prevăzători pentru că 81% au afirmat că în general călătoresc având cu ei o trusă de medicamente. Cu toate acestea, 52% au afirmat că au cumpărat medicamente într-o călătorie.
„Publicul nu suficient de informat cu privire la existenţa medicamentelor contrafăcute şi la riscurile pe care şi le pot asuma în anumite situaţii de cumpărare”, a declarat unul dintre responsabilii Sanofi, într-un comunicat. „Medicamentele contrafăcute sunt un pericol real pentru sănătatea pacienţilor”, a mai spus sursa citată.
Protocol împotriva traficului cu medicamente false
Recent, Ministerul Public, autorităţile precum şi partenerii privaţi - producători şi distribuitori de medicamente - au încheiat un protocol de colaborare pentru a pune punct contrafacerii de produse medicamentoase. Documentul a fost semnat de Tiberiu Niţu, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ).
„Noi am colaborat oricum cu poliţia, însă până în anul 2013 nu am avut cazuri de medicamente contrafăcute care să ajungă în farmacii. Pe de altă parte, la nivel global, fenomenul medicamentelor falsificate este un flagel şi practic, prin intermediul acestui parteneriat, care nu a fost semnat doar la noi ci a fost semnat în fiecare stat european, se încearcă anihilarea fenomenului sau măcar estomparea lui. Concret, protocolul s-a încheiat în cadrul proiectului european Safe-Med”, a explicat pentru adevarul.ro farmacistul Anca Crupariu, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM), unul dintre semnatari.
Printre semnatari s-au numărat şi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală – Direcţia Generală a Vămilor, Agenţiei Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România şi ai Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.
„Prezentul protocol are ca obiect crearea unei reţele de puncte unice de contact (denumite în continuare SPOC) la nivelul partenerilor publici şi privaţi implicaţi în combaterea contrafacerii de produse medicamentoase, în conformitate cu atribuţiile şi competenţele specifice prevăzute de legislaţia în vigoare şi normele statutare pentru fiecare din părţile semnatare”, se arată într-un comunicat de presă.
Punctul unic de contact - Agenţia Medicamentului
Concret, fiecare semnatar îşi vor desemna câte un punct de contact (SPOC), care va gestiona problemele curente apărute în legătură cu piaţa produselor medicamentoase ori aspectele de contrafacere.
La nivel naţional, punctul unic de contact este Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (A.N.M.D.M.), iar coordonarea autorităţilor publice cu atribuţii în aplicarea legislaţiei penale în domeniu se va realiza de către punctul unic de contact în cadrul reţelei naţionale, stabilit la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
„Protocolul încheiat îşi propune, totodată, ca părţile semnatare să organizeze întâlniri periodic sau ori de câte ori este necesar pentru a combate fenomenul”, se mai arată în comunicat.
Pe aceeaşi temă:
Doi israelieni căutaţi de autorităţile americane pentru că ar fi făcut fraude şi înşelăciuni cu medicamente au fost prinşi în Bucureşti de poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR). Prejudiciul adus de cei doi israelieni se ridică la 20 de milioane de dolari.