SIMULARE Care va fi costul unei cutii cu medicamente de pe lista de compensate şi gratuite după ce producătorii vor reactualiza preţurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia Ministerului Sănătăţii de a aplica un Ordin din 2009 prin care se reduce preţul unor medicamente compensate şi gratuite a stârnit numeroase controverse în rândul producătorilor şi distribuitorilor de medicamente. Pe de altă parte, surse medicale au confirmat pentru „Adevărul” că reducerile vor fi mai mari de 20% în cazul unor produse.

Concret, o simulare arată că, după aplicarea ordinului, preţul noi al unui medicament utilizat în tratarea cancerelor de colon, de ficat şi pulmonare, ar fi de 4,227.65 lei pe cutie, în condiţiile în care acum costă 5,216.59 lei pe cutie.

De asemenea, în cazul unui medicament pentru boala de rinichi şi anemie, preţul nou va fi de 759.94 lei pe cutie, iar preţul vechi este de 1,043.53 lei pe cutie. În schimb, preţul nou pentru un medicament destinat tratării cancerului pulmonar şi pancreatic va fi de 7,165.87 lei pe cutie, iar preţul vechi va fi de 8,361.11 lei pe cutie.

Reduceri masive la preţurile medicamentelor

În ceea ce-i priveşte pe pacienţii care au beneficiat de transplant de măduvă osoasă, medicamentul pentru cei cu mielom multiplu va avea un preţ nou, după reactualizare, de 3,770.95 lei pe cutie, preţul vechi fiind de 4,557.17 lei pe cutie.

Spre exemplu, pentru un medicament destinat tratării hepatitei B, preţul nou va fi de  1,595.07 lei pe cutie, în timp ce preţul vechi va fi de 1,713.37 lei pe cutie. De pildă, aplicarea ordinului de ministru ar însemna că preţul nou al unei cutii de medicament pentru insuficienţa renală cronică ar fi de 177.21 lei în loc de 342.80 lei cât este în prezent, iar un medicament pentru tumori osoase, care are în prezent preţul de 1.068,45 de lei pe cutie, va costa 414,41 lei.

Actualizarea trebuie făcută până pe 10 martie  

Ministerul Sănătăţii a solicitat luni deţinătorilor de autorizaţie de punere pe piaţă să îşi actualizeze până la data de 10 martie toate preţurile la medicamentele de uz uman, în conformitate cu Ordinul 75/2009.

Recent, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a cerut pacienţilor să sesizeze Agenţia Naţională a Medicamentului dacă văd că dispar de pe piaţă anumite medicamente.

„Pacienţii nu pot fi afectaţi dacă scădem preţurile, cred că mai afectaţi sunt acum, când avem preţuri mai mari, uneori chiar cu 20 la sută, şi pe medicamente scumpe, ceea ce grevează bugetul sistemului sanitar, şi obligă pacienţii la plăţi foarte mari”, a declarat şeful de la Sănătate, adăugând că sancţiunile pentru cei care nu se vor conforma pot merge până la retragerea autorizaţiei de punere pe piaţă.

Din estimările autorităţilor, în urma revizuirii de preţuri se va face o economie de 200 - 300 de milioane de euro. Ministrul a mai spus că exportul paralel este „o sperietoare” şi vor fi luate măsuri pentru reducerea lui.

Criză de medicamente în farmacii, la început de primăvară

Pe de altă parte, pacienţii români care suferă de diverse patologii întâmpină probleme reale în a găsi anunite produse la raft, în farmacii. Încă de la începutul acestui an, pacienţii care suferă de diferite boli cronice şi care au nevoie de medicamente au fost puşi în faţa unei situaţii ingrate în momementul în care au ajuns la farmacie: produsele fie nu erau pe stoc, fie erau deja rezervate de alţi pacienţi.

Prinşi între telefoane şi nevoiţi să umble din farmacie în farmacie în speranţa că vor găsi undeva medicamentul necesar, bolnavii mărturisesc că sunt dispuşi să scoată bani grei din buzunar doar pentru a-şi putea achiziţiona, la liber, doza zilnică de medicamente.

Însă nu doar anumite produse pentru cronici lipsesc, ci inclusiv un medicament prescris copiilor ce suferă de astm bronşic, care la ora actuală se mai găseşte doar în anumite spitale de pediatrie dar pe care părinţii îl caută în disperare de două luni.

Produs esenţial pentru copii, adus pe piaţă abia în vară

Medicamentul Flixotide Nebules, a cărui substanţă activă este propionatul de fluticazonă, va fi readus pe piaţa din România abia în iunie 2015. Asta în condiţiile în care medicii pediatri îl prescriu în special în această perioadă, când cazurile de bronşită la copil se înmulţesc.

„Va fi o problemă dacă produsul nu va mai apărea pentru că va trebui să adoptăm o altă atitudine terapeutică. Deocamdată noi dispunem de el în spital pentru că ne-am făcut un stoc considerabil şi până acum nu am avut probleme”, a explicat profesorul Doina Pleşca, managerul Spitalului de Copii Gomoiu din Capitală.

Potrivit medicului pediatru, soluţii există. „Există şi alte variante, însă între ele sunt diferenţe din punct de vedere al potenţei şi al efectelor secundare. Pentru copiii cu vârsta de la 1 la 5 ani este mai bine să administrăm nebule, studiile arată că şi medicamentul sub formă de pulbere ajută. Tehnica diferă. Însă, ce este important e că avem echivalent pentru corticoterapia inhalatoare, astfel încât niciun copil să nu rămână netratat”, a completat Pleşca.

La rândul său, pneumologul Roxana Nemeş spune că produsul este „exagerat de mult prescris”, adăugând că alegerea tratamentului ţine de competenţa medicului.

Ce spun autorităţile şi firma producătoare

„Pentru Flixotide Nebules, autorizaţia de import a expirat în iulie 2014. Până la această dată, nu s-a solicitat reînnoirea autorizaţiei de import pentru acest medicament”, au arătat oficialii de la Agenţia Naţională a Medicamentului într-un răspuns oficial remis „Adevărul”.

Pe de altă parte, GlaxoSmithKline, compania producătoare, a anunţat că produsul care lipseşte din farmacii nu are probleme de producţie sau de siguranţă, dând asigurări că motivele care au generat lipsa de stoc nu sunt de ordin comercial.

„În cazul Flixotide Nebules, ne confruntăm cu o situaţie de lipsă de stoc, ca urmare a schimbarii rutei de distribuţie a produsului şi a reautorizării de catre agenţii de reglementare europene, ceea ce necesită mai mult timp. Ne luam angajamentul să găsim o soluţie, în interiorul companiei, cât mai repede posibil, pentru a pune produsul la dispoziţia pacienţilor din România care au nevoie de el”, subliniază oficialii GSK, într-un răspuns oficial pentru „Adevărul”.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite