Sindicatul Sanitas: medicii şi asistenţii medicali din România merită salarii de mii de euro ca în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 20.000 de asistenţi medicali au plecat din România FOTO Adevărul
Peste 20.000 de asistenţi medicali au plecat din România FOTO Adevărul

Medicii şi asistenţii medicali spun că legea salarizării, pusă în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii, nu va aduce beneficii salariale decât unei anumite categorii de personal medical. Prin urmare, aceştia solicită punerea în aplicare a legii 284 din 2010, care este amânată de trei ani.

„Legea pusă în dezbatere nu este o lege a salarizării, ci este o lege care permite unor medici să îşi desfăşoare activitatea privată în sistem public. Nu avem nimic împotriva criteriilor de performanţă, dar ele trebuie stabilite nu prin hotărâre de guvern, ci după consultarea medicilor din sistem”, a explicat Marius Sepi, vicepreşedinte Sanitas.

Legat de nivelul de salarizare al asistenţilor medicali, Sepi a precizat că aceştia primesc la ora actuală între 1.000 şi 1.200 de lei pe lună. „Vreau 2.000 de euro pentru un asistent medical şi 4.000 pentru un medic. Să beneficiem de condiţii ca în celelalte state ale Uniunii Europene, dacă tot facem parte din ea. Acea lege a ministerului ar putea trece drept un capitol distinct într-o lege a salarizării”, a mai spus Sepi.

Sanitas: „Şpaga este un fenomen real!”

În ceea ce priveşte şpaga care se oferă în sistemul de sănătate, vicepreşedintele Sanitas spune că deşi este un fenomen real, el nu poate fi generalizat.

„Vreau să se aplice legile. De exemplu, legea 284/2010 nu este amânată de trei ani, deşi este un raport al nostru. Toţi politicienii au promis, dar nimeni nu a făcut nimic”, a explicat Marius Sepi. Acesta a adăugat că 22.000 de asistenţi medicali au părărsit România între anii 2007 - 2014.

6% din PIB pentru Sănătate

Federaţia Sanitas este una din membrele Coaliţiei Profesioniştilor în Sănătate, care solicită minim 6% din PIB, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, dar şi o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate.

De asemenea, aceştia mai cer apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrare profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii promte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei profesioniştilor din sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.

Asistenţii medicali, epuizaţi de programul de lucru

Conform studiilor efectuate în ultimii 6 ani de Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Socială „Solidaritatea”, intenţia de migraţie se menţine în continuare  la cca. 15% din totalul personalului medical, iar situaţia sugerează astfel că sectorul sanitar din România riscă să rămână fără asistenţi medicali în următorii ani.

„Această stare de fapt generează situaţii dramatice, ce conduc la supraîncărcarea cu sarcini a personalului şi la depăşirea constantă a programului de lucru, având drept rezultat epuizarea celor rămaşi dublată de creşterea riscului de erori profesionale”, susţin reprezentanţii Federaţiei Solidaritatea Sanitară. 

Aceştia adaugă că situaţia este cu atât mai gravă cu cât asistenţii medicali nu constituie un obiectiv prioritar al programului de reformă.

„Chiar dacă Ministerul Sănătăţii a acceptat solicitarea noastră de a introduce şi asistenţii medicali în proiectul pilot de salarizare a personalului din sănătate, problema este departe de a-şi găsi rezolvarea, fiind necesar un plan coerent de măsuri pentru stimularea rămânerii în sectorul sanitar public, ale cărui obiective să se regăsească în toate proiectele de legi ale reformei în sănătate, inclusiv în cele aflate în dezb

Pe aceeaşi temă:

Nu doar medicii pleacă din România. Peste 20.000 de asistenţi medicali au părăsit ţara în ultimii cinci ani

Nu doar medicii au plecat în masă din sistemul de sănătate românesc în ultimii ani. Exodul se simte şi în rândul asistenţilor medicali, atraşi de salariile mult mai mari pe care le pot obţine în celelalte state ale Uniunii Europene. România a pierdut nu mai puţin de 23.000 de asistenţi medicali în cinci ani, potrivit statisticilor Institutului Naţional de Statistică (INS).

STUDIU Va rămâne România fără medici? Cum poate fi stopat exodul halatelor albe

Un studiu realizat de către Federaţia Europeană a Serviciilor Publice ca parte a unui proiect european extins a arătat că aproximativ 3% dintre doctorii români şi 5-10% dintre asistente emigrează în fiecare an. Destinaţiile favorite sunt Italia, Franţa, Spania, UK şi Scandinavia.

ADMITERE FACULTATE 2013 De ce a redevenit Medicina un magnet pentru absolvenţi

Peste 4.500 de absolvenţi de liceu dau azi admiterea la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, cifră care nu au mai fost înregistrată de câţiva ani. Studenţi, profesori, medici şi candidaţi la examen au discutat azi, la Adevărul Live, motivele creşterii atracţiei pentru Medicină, de la pasiunea pentru nobila meserie de doctor până la visul emigrării.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite