Rezidenţiat 2015. Cum se va organiza rezidenţiatul din toamnă şi care sunt regulile concursului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii rezidenţi vor susţine un examen care durează patru ore FOTO Adevărul
Medicii rezidenţi vor susţine un examen care durează patru ore FOTO Adevărul

Rezidenţiat 2015. Începând din acest an, examenul de rezidenţiat va fi organizat de Ministerul Educaţiei, prin intermediul universităţilor de medicină şi farmacie din ţară şi nu de Ministerul Sănătăţii, aşa cum s-a întâmplat până acum.

Anunţul privind organizarea examenului de rezidenţiat 2015 a fost făcut de academicianul Ioanel Sinescu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.

„România este singura ţară din Uniunea Europeană în care rezidenţiatul aparţine de Ministerul Sănătăţii, care nu are atribuţii de educaţie. Concret, rezidenţiatul este o formă de pregătire, de educaţie medicală. În consecinţă, aparţine Ministerului Educaţiei prin universităţile de profil, universităţile de medicină şi farmacie. Dacă vă veţi duce în Germania, în Franţa am devenit cardiolog la Universitatea Paris 6, în România am devenit cardiolog la Ministerul Sănătăţii”, a explicat academicianul Ioanel Sinescu.

Rezidenţiat 2015: modificare pur administrativă

Acesta spune că modificarea este una pur administrativă şi că diploma eliberată va veni de la Ministerul Educaţiei, după cei 5 sau 7 ani de rezidenţiat. În schimb, salariile rezidenţilor vor fi asigurate, la fel ca şi acum, de Ministerul Sănătăţii. Bursele, în schimb, vor continua să fie virate de Ministerul Educaţiei.

„Nu m-a format Ministerul Sănătăţii, m-a format Facultatea de Medicină şi Farmacie şi o clinică anume. Anul acesta se va întâmpla să treacă de la Ministerul Sănătăţii la universităţi. Salariile le va da Ministerul Sănătăţii. Educaţia, pregătirea şi diploma o primesc de la Ministerul Educaţiei prin universităţi”, a completat Sinescu.

În ceea ce priveşte rezidenţiatul, acesta reprezintă forma specifică de învăţământ postuniversitar pentru absolvenţii de medicină, medicină dentară şi farmacie. Durata specialităţilor este stabilită de Ministerul Sănătăţii, însă pregătirea în rezidenţiat durează între cinci şi şapte ani. Tot prin ordin al ministrului Sănătăţii şi ministrului Educaţiei este stabilită şi cifra de şcolarizare, precum şi data la care se organizează concursul naţional de rezidenţiat 2015.

Rezidenţiat 2015: taxa de participare - 360 de lei

Taxa de participare la rezidenţiat 2015 este de 360 lei/candidat. Sumele încasate din plata taxelor vor merge către bugetul Ministerului Sănătăţii şi se vor utiliza pentru acoperirea cheltuielilor de personal şi materiale necesare susţinerii concursului de rezidenţiat.

Din sumele încasate, o cotă de maximum 80% va fi repartizată universităţilor de medicină şi farmacie din Bucureşti, Craiova, Cluj-Napoca, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, în vederea acoperirii cheltuielilor privind organizarea rezidenţiatului.

Pentru organizarea concursului de rezidenţiat 2015 este desemnată o comisie centrală de rezidenţiat, formată din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, ai Ministerului Educaţiei Naţionale şi ai universităţilor de medicină şi farmacie din România, aprobată prin ordin comun al ministrului Educaţiei şi al ministrului Sănătăţii.

La nivelul centrelor universitare care organizează concursul se desemnează comisii locale de concurs, aprobate prin act administrativ al rectorului universităţii. Întreaga responsabilitate privind organizarea şi desfăşurarea concursului, alcătuirea clasificărilor şi alegerea locurilor/posturilor aparţine comisiei locale de rezidenţiat 2015.

În cazul în care într-un centru universitar se vor constata încălcări flagrante ale metodologiei de concurs sau vicierea rezultatelor de concurs, Ministerul Sănătăţii îşi rezervă dreptul de a anula rezultatele concursului din centrul universitar respectiv, situaţie în care concursul va fi reluat în acelaşi centru, pe cheltuiala universităţii de medicină şi farmacie respective.

Rezidenţiat 2015: test grilă cu 200 de întrebări

Concursul de rezidenţiat 2015 se desfăşoară sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări, pe o durată de patru ore. Punctajul minim de promovare reprezintă 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu şi se calculează la nivelul fiecărui centru universitar în care se organizează concursul.

Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obţinut, pe fiecare centru universitar, în limita locurilor/posturilor publicate pentru fiecare domeniu în centrul universitar respectiv, alcătuindu-se o singură clasificare pentru fiecare domeniu.

După ce sunt admişi în rezidenţiat, absolvenţii de studii medicale încep pregătirea în unităţi de pregătire şi sub supravegherea coordonatorilor, directorilor de program şi a responsabililor de formare. Mai exact, în cabinete individuale de medicină de familie sau în institute clinice, spitale de urgenţă, spitale judeţene sau orăşeneşti.

Rezidenţiat 2015: drepturile şi obligaţiile rezidenţilor

Spre exemplu, conform regulamentului, rezidenţii pot închiria un loc de cazare în căminele universitare sau în spaţiile de cazare anexate spitalelor sau clinicilor. În cazul tinerilor care fac rezidenţiatul la spitalele locale, acestea pot acorda facilităţi rezidenţilor.

Toate cheltuielile de personal aferente rezidenţilor pe perioada de pregătire în rezidenţiat sunt suportate de bugetul de stat, prin intermediul unităţilor sanitare unde îşi desfăşoară activitatea tinerii medici. Plata lunară provine din fondurile Ministerului Sănătăţii. În ceea ce priveşte finalizarea rezidenţiatului, medicii sunt obligaţi să promoveze examenul de specialist pentru a obţine titlul de medic şi pentru a putea profesa.

Pe aceeaşi temă:

Neurologul care a renunţat la România pentru a face medicină de vârf în Germania: „Nu mă mai gândesc la ce pun mâine pe masă!”

România este principalul „furnizor” de doctori pentru Germania, destinaţie preferată de tinerii absolvenţi de medicină sau de medicii rezidenţi aflaţi la începutul carierei. Însă nu doar aceştia îşi croiesc drum spre spitalele nemţeşti, unde se face medicină de vârf, ci şi specialiştii, aşa cum e cazul neurologului George Crivac, care a părăsit România în urmă cu trei ani, în ciuda faptului că avea deja un rezidenţiat făcut aici.

De ce pleacă medicii din România

Doctoriţa Felicia Buruiană (36 de ani) lucrează la Watford General Hospital din Marea Britanie. Ea a părăsit ţara pentru că, deşi era medic rezident şi cadru didactic, avea un salariu de 600 de lei. Potrivit sondajului INSCOP Research, 58,7% din români cred că personalul medical alege să profeseze în străinătate din cauza lefurilor ridicole.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite