Radu Prisăcaru, în boxa marilor corupţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Norina, decanul Facultăţii de Stomatologie din Iaşi, a moştenit suprafaţa de 20 ha în zona comunei Rediu din judeţul Iaşi. Printr-o hotărâre judecătorească definitivă din anul 2003 s-a

Norina, decanul Facultăţii de Stomatologie din Iaşi, a moştenit suprafaţa de 20 ha în zona comunei Rediu din judeţul Iaşi. Printr-o hotărâre judecătorească definitivă din anul 2003 s-a dispus retrocedarea acestei suprafeţe către Norina Forna, astfel că a solicitat prefectului Prisăcaru punerea în posesie, angajându-l ca avocat pe Cristian Toni Baltag, cel care a reprezentat-o şi pe Tatiana Popovici, complicea americanului Treptow, în procesul de pedofilie. Avocatul l-a sunat pe 26 iulie pe Dorin Forna, spunându-i că prefectul a aprobat punerea în posesie a suprafeţei de 16 ha, dar pe un alt stabiliment, respectiv în comuna Miroslava.

Spaga se ridică la 600.000 de euro
Condiţia era ca moştenitoarea, Norina Forna, să dea prefectului, cu titlu gratuit, suprafaţa de trei ha - în valoare de aproximativ 600.000 de euro - din totalul terenului care urma să fie retrocedat. Prisăcaru a specificat faptul că un hectar din cele trei ar fi pentru directorul Agenţiei Domeniilor Statului Iaşi, Flavius Ioniţă, care ieri a fost suspendat din funcţia de vicepreşedinte al PNL Iaşi. Pe 17 august, prefectul de Iaşi i-a spus personal lui Dorin Forna condiţiile în care va obţine retrocedarea. În urma denunţului, DGA a sesizat procurorii anticorupţie, stabilind împreună că prefectul şi directorul ADS Iaşi urmau să primească mită de la Dorin Forna, printr-un intermediar, respectiv Cristian Maftei, om de afaceri apropiat lui Prisăcaru şi finul lui Crin Antonescu. Pentru a da o tentă de legalitate, aceştia - cu sprijinul avocatului Baltag - au condiţionat tranzacţia de un ante-contract, prin care Forna se angaja să vândă, după obţinerea titlului de proprietate, trei ha de teren intermediarului Cristian Maftei, act autentificat la biroul notarial al soţiei acestuia, Ioana Beldeanu, care însă susţine că nu a avut în lucru niciun contract de vânzare-cumpărare cu numele persoanelor implicate în scandalul de corupţie. În urma monitorizării, pe 31 august, Prisăcaru, Ioniţă, Maftei şi Baltag au fost reţinuţi de DNA, care au propus judecătorilor emiterea de mandate de arestare preventivă pe numele lor. În timpul audierilor, prefectul Radu Prisăcaru şi şeful ADS Iaşi, Flavius Ioniţă, au negat faptele pentru care au fost acuzaţi.

PNL ia atitudine
Membrii PNL s-au dezis imediat de fapta fostului lor coleg de partid, însuşi premierul Călin Popescu Tăriceanu având o reacţie foarte dură cu privire la suspiciunile de corupţie la adresa lui Radu Prisăcaru, care în 2005 a obţinut titlul de "cel mai activ prefect" al anului în cadrul Galei de Excelenţă Administraţie.ro. Premierul a decis că, în următoarea şedinţă de guvern, va analiza situaţia creată de prefectul de Iaşi şi va lua măsurile ce se impun, potrivit legii.
Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, a decis, ieri, suspendarea din funcţie a şefului ADS Iaşi, iar în cazul în care va fi arestat mai mult de 30 de zile va fi concediat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite