Proiect MAI: Nu se mai emit cărţi de alegător

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cărţile de alegător nu se folosesc nici la alegerile de anul acesta şi, pentru a nu mai risipi banii, nici nu se mai emit, potrivit unui proiect de lege elaborat de Ministerul Administraţiei Publice şi intrat ieri în dezbatere publică.

Nota de fundamentare prezintă mai multe argumente pentru elimnarea acestor documente care au apărut în 2000 şi nu au fost folosite niciodată.

În primul rând, se creează o practică neunitară, spun cei de la MAI, deoarece românii din străinătate pot vota fără, pe când votul celor din ţară se condiţionează de existenţa a doua acte – cartea de identitate şi cea de alegător.

Pe de altă parte, cartea de alegător nu conţine elemente de securitate sofisticate, astfel încât se poate falsifica foarte uşor.

De aceea, MAI a luat decizia de a nu mai emite cărţile de alegător, spune proiectul.

Cărţile de alegător au fost reglementate printr-o HG din 1992, iar distribuirea lor a început la sfârşitul anului 199, pentru a prinde alegerile din 2000.
Nu s-au foslot niciodată, dar s-au eliberat încontinuu, cheltuindu-se inutil o mulţime de bani.

Potrivit estimărilor făcute anii trecuţi, până anul acesta ar fi urmat ca toţi cetăţenii României să deţină cărţi de alegători, iar 2012 să fie anul în care se trece la votarea pe baza acesteia.

Probabil că mulţi dintre ei le-au pierdut, între timp.

Nu se ştie exact câţi bani s-au cheltuit cu aceste documente, ultimele date, din 2008, vorbeau de peste 4 milioane de lei în cei 8 ani care trecuseră de la apariţia cărţilor de alegător.

Adrian Moraru, de la Institutul de Politici Publice (IPP) spune că aceste cărţi de alegător oricum nu preveneau frauda electorală: “Doar puşcăria rezolvă problema. Pedepsele dure pentru cei prinşi votând dublu”.

Moraru spune că aceste cărţi erau, oricum, un instrument rudimentar, apărute într-o ţară bazată pe hârtii şi birocraţie. Nu sunt greu de falsificat şi nu pot fi folosite la alegerile locale, unde se votează doar la secţia de care aparţine alegătorul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite