Periplu printre castele pe Valea Rinului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă francezii au Valea Loirei, traseu legendar presărat cu edificii medievale, nemţii au o replică pe măsură Ajuns prima dată în aeroportul din Frankfurt, ai senzaţia că Germania

Dacă francezii au Valea Loirei, traseu legendar presărat cu edificii medievale, nemţii au o replică pe măsură

Ajuns prima dată în aeroportul din Frankfurt, ai senzaţia că Germania înseamnă doar o reţea uriaşă ţesută de Autobahn. O mare de maşini, care parcă plutesc pe câte şase-şapte benzi, se întretaie, se desprind şi se reunesc într-o coregrafie perfect coordonată şi la 150 de kilometri pe oră.

Dincolo de Wiesbaden însă, ieşi din iureşul autostrăzii şi te trezeşti direct în atmosfera idilică a Văii Rinului. Cu ochii pironiţi pe indicatoarele impecabile, amplasate cu rigoare matematică, încerci să nu te încurci între Hofheim, Hocheim, Russelsheim, Ingelheim, Geiseheim şi Rudesheim. Marcajele de un alb dureros de strălucitor te duc însă unde trebuie.

În Rudesheim mai întâi. Un orăşel istoric, cu străduţe pline de magazine, cu cafenele şi "Drosselgasse", zonă pietonală celebră pentru amatorii de suvenire sau pentru cei care se dau în vânt după o combinaţie tipic germană, un soi de clătite cu nutela.

Lorelei, nimfa Rinului

Dealurile care mărginesc valea sunt pline de vii şi castele, de parcă, de plictiseală, nobilii germani mai trânteau câte un castel pentru a avea unde să se veselească şi să ţină atâta bunătate de vin. Kilometrul şi castelul.

Pe dreapta, pe stânga, în pădure, de sus, de pe stânci sau din apă - cum este cazul castelului Pfalzgrafenstein, situat în mijlocul fluviului, lângă Bacharach - răsar construcţii ce arborează fiecare steagul cu blazonul propriu. Pe malul apei, o iarbă verde ca un gazon englezesc, flori şi case minione care parcă
ieri au fost văruite, curăţenie impecabilă.

Către Koblenz, la câţiva kilometri de Rudesheim, se află Lorelei. Nimfa Rinului, cu stânca pe care stă gânditoare statuia ce întruchipează mitul amorului pasional, cântată de Heine. Mai puţin sensibili la romantism, localnicii au amenajat pe marginea şoselei o tonetă unde se vând vinurile zonei ce poartă numele fecioarei. În jur de 10 euro sticla.

În sus, pe Rin, seria castelelor continuă imperturbabil. Fortificaţiile St. Goarshausen datează de pe la anul 600. Sus, pe înălţimi, o altă fortificaţie, castelul Katz. Cele două turnuri ale Bisericii St. Severus atrag atenţia asupra unui alt orăşel cosmopolit, situat pe malul stâng al Văii Rinului: Boppard. Întemeiat de celţi, colonizat de romani şi desăvârşit de teutoni, oraşul este dominat de ruinele castelelor "fraţilor inamici": Liebenstein şi Sterrenberg.


De-a lungul drumului către Koblenz, am poposit la prânz în pensiunea unei
familii tipice de nemţi. Graşi, voioşi, rumeni în obraji şi primitori ca nişte unchi din copilărie. Meniu nemţesc, cu "schnitzel" cât braţul, asezonat cu garnitură de piure de mere - servit separat şi ornat cu o cireaşă confiată, sos de mure, şi orez dulce, bere la draft şi ştrudele cât lubeniţa.

Ponturi

Cele mai multe dintre castele pot fi vizitate, însă, înainte de a plăti o cursă până la muzeu, întrebaţi mai întâi dacă acesta este deschis

Nu comandaţi prea multe feluri la un prânz, deoarece porţiile sunt imense!

Un prânz format din trei feluri costă aproximativ 15-20 de euro de persoană

O noapte de cazare la o pensiune din zonă costă aproximativ 60-70 de euro de persoană, în plin sezon

Oferte

Karpaten Turism - croazieră cu vaporul pe Rin Romantism pe Valea Rinului, şase zile, 570 de euro/persoană
Round Trip - circuit autocar Franţa-Luxemburg-Valea Rinului, 12 zile, 470 de euro/persoană

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite