OMS: Numărul cazurilor de rujeolă din Europa a atins un nivel record

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul cazurilor de rujeolă din Europa a atins un nivel record
Numărul cazurilor de rujeolă din Europa a atins un nivel record

Peste 41.000 de persoane s-au îmbolnăvit de rujeolă în primele şase luni ale acestui an, numărul deceselor ajungând la 37. Anul trecut au fost 23.927 de cazuri, în timp ce în urmă cu un an au fost 5.273. Specialiştii afirmă că fenomenul devine tot mai grav din cauza creşterii numărului de persoane care nu s-au vaccinat.

Conform unui grafic furnizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi preluat de BBC, România se numără printre statele cu cele mai multe cazuri anul acesta: între 50 şi 100 la un milion de locuitori. Singurul stat din Uniunea Europeană care o devansează este Grecia – aproape 300 la un milion de locuitori.

În luna august, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România de la debutul epidemiei era de 14.854, dintre care 59 de decese.

Serbia este ţara cea mai afectată de epidemia de rujeolă. Este urmată de Ucraina,Georgia, Grecia şi România.

Mai mult de 8 bolnavi de rujeolă din 10 nu au fost niciodată vaccinaţi anti-rujeolic, potrivit Centrului european de prevenire şi control al bolilor (ECDC).

Cum se poate combate rujeola

Rujeola este o boală foarte contagioasă, care provoacă în 30% dintre cazuri complicaţii pulmonare sau neurologice.

„Orice persoană nevaccinată este vulnerabilă, indiferent unde trăieşte, şi toate ţările trebuie să menţină presiunea pentru a lărgi acoperirea vaccinală”, a explicat dr. Nedret Emiroglu, directoare a departamentului pentru boli transmisibile a Biroului Regional al OMS pentru Europa.

Pentru a lupta eficient contra propagării virusului rujeolic şi chiar pentru a-l elimina, este necesar ca minimum 95% din populaţia născută după 1980 să primească ambele doze de vaccin.

Vaccinul ROR (anti rujeolă, oreion, rubeolă) este inclus în schema naţională a vaccinurilor obligatorii şi se administrează în două doze, prima la vârsta de 1 an, iar a doua la 5 ani.

Imagine indisponibilă
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite