Model de CV: cum îţi faci cel mai bun Curriculum Vitae şi ce caută angajatorii într-un CV

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă sunt sfătuite să mizeze pe competenţe, nu pe diplome
Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă sunt sfătuite să mizeze pe competenţe, nu pe diplome

Modele de CV există o mulţime pe internet, de la Curriculum Vitae standard la CV-uri personalizate sau la Europass (modelul de CV european), însă cum arată cel mai bun model de CV aflăm de la specialiştii în recrutare contactaţi de „Adevărul”.

Cel mai bun CV prezintă competenţele candidatului

Specialiştii în recrutare caută în CV-ul potenţialului candidat competenţele sale pentru postul respectiv şi nu diplomele pe care le-a înşirat în CV. Cele mai mari şanse de a fi selectaţi pentru o întâlnire faţă în faţă cu angajatorul le au persoanele curioase şi dedicate, care s-au implicat în diverse proiecte şi activităţi care au dat rezultate. Iar toate acestea sunt prezentate cât mai clar, indiferent de modelul de CV ales.

„Un CV bun nu este o înmagazinare de informaţii. Pe recrutor nu îl interesează să fie înşirate locurile de muncă avute anterior, ci care au fost rezultatele candidatului în perioada respectivă. Se caută competenţele şi nu diplomele”, a explicat, pentru „Adevărul”, Mihaela Feodorof, fondatorul Yourway Life & Career Counseling.

Model bun de CV: o sinteză captivantă

Potrivit acesteia, pe angajatori îi interesează candidaţii curioşi, care dovedesc că sunt dedicaţi şi care pot obţine rezultate la locul de muncă la scurt timp după angajare.

„CV-ul trebuie să fie o sinteză captivantă pentru a aduce candidatul la întâlnirea cu un potenţial angajator. Este similar cu ce li se cere elevilor care pleacă la studii în străinătate. Ei nu trebuie să fie acolo simpli observatori, ci să demonstreze că au fost implicaţi în proiecte”, a completat Feodorof.

Model de CV: ce scrii în Curriculum Vitae

Şi Gabriel Chicioreanu, specialist în recrutare, susţine că potenţialul candidat trebuie să acorde o importanţă majoră informaţiilor pe care le trece în CV. Ideal ar fi ca această „carte de vizită” să fie adaptată cerinţelor postului. Aşadar, nu este indicată folosirea unui model de CV standard, cu aceleaşi informaţii, la toate joburile la care aplică o persoană. CV-ul ar trebui adaptat, refăcut în funcţie de cerinţele postului.

„Este esenţial ca CV-ul să cuprindă informaţii relevante pentru job-ul la care aplică un candidat. Prin urmare, acesta este sfătuit să nu treacă în CV toate locurile de muncă pe care le-a avut. La noi, CV-urile conţin informaţii foarte generale şi nu sunt construite pentru un anumit job”, a explicat Chicioreanu.

Specialiştii subliniază că modelul de CV Europass nu mai este la căutare în rândul angajatorilor.

Lungimea unui CV bun şi scrisoarea de intenţie personalizată

Potrivit experţilor în recrutare, CV-ul nu ar trebui să se întindă pe mai mult de două pagini.

Legat de scrisoarea de intenţie, Mihaela Feodorof arată că ea poate reprezenta un avantaj pentru candidat doar în momentul în care nu este una standardizată. Asadar, un model de scrisoare de intenţie găsit pe internet nu va face o impresie bună.

„Depinde de la angajator la angajator, cert este că ea trebuie să fie sinceră. Dacă se cere, este bine ca scrisoarea de intenţie să însoţească CV-ul, dacă nu se cere, atunci nu are sens să fie trimisă angajatorului. În schimb, sunt angajatori care cer referinţe. Companiile care într-adevăr verifică aceste referinţe sunt în special multinaţionalele”, a explicat Feodorof.

Un CV bun: elemente-cheie pentru angajare sigură

Un CV trebuie să fie uşor de citit, astfel încât recrutorul, care îi alocă între şase şi opt secunde, să poată găsi informaţiile relevante la o primă „scanare”. Documentul, cunoscut şi sub numele de „carte de vizită”, trebuie să prezinte rezultate concrete ale aplicantului.

De asemenea, este ideal ca CV-ul să fie adaptat la cerinţele postului dorit de candidat. Cuvintele folosite trebuie să fie şi ele concrete şi să sumarizeze, pe scurt, activitatea profesională a candidatului. Ideal, spun specialiştii în recrutare, ar fi ca un candidat să treacă în CV cele mai importante responsabilităţi pe care le-a avut.

Pe aceeaşi temă:

Cele mai căutate limbi străine pe piaţa muncii din România. Combinaţia care asigură succesul unui CV

Cele mai căutate limbi străine. Cunoştinţele de limbă engleză la angajare au devenit o necesitate, în special în companiile multinaţionale. La mare căutare în anul 2015 este însă limba germană, cerută de tot mai mulţi angajatori. „Să vorbeşti engleză fluent şi să ştii bine germană şi franceză te scoate din mulţime. Astfel îţi sporesc şansele să fii angajat şi să primeşti un salariu competitiv”, spune George Butunoiu, specialist în recrutare.

Cât costă examenul Cambridge. Tot ce trebuie să ştii despre cele mai importante examene de limbă engleză: Cambridge, IELTS şi TOEFL

Cât costă examenul Cambridge. Un atestat Cambridge de limbă engleză are valabilitate nelimitată, în timp ce IELTS sau TOEFL sunt valabile pentru numai doi ani de zile. IELTS este atestatul de limbă preferat de companii şi universităţi din toată lumea fiindcă valabilitatea este limitată, deci cunoştinţele atestate în urma examenului nu au avut când să fie uitate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite