Ministerul Sănătăţii va dubla bugetul programului naţional de tuberculoză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Sănătăţii va aloca peste 41 de milioane de lei pentru programul naţional de TB
Ministerul Sănătăţii va aloca peste 41 de milioane de lei pentru programul naţional de TB

Ministerul Sănătăţii va aloca peste 41 milioane de lei pentru derularea Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei în vederea asigurării accesului la diagnostic şi tratament corect pentru toţi pacienţii afectaţi de tuberculoză, inclusiv tuberculoză multidrog rezistentă (MDR/XDR).

Potrivit unui comunicat de presă, în prezent sunt disponibile în lista de medicamente compensate 100% care se acordă bolnavilor incluşi în Programul naţional de tratament al bolnavilor cu tuberculoză, un număr de 21 denumiri comune internaţionale (DCI), utilizate în tratamentul bolnavilor cu TB BK sensibilă sau multidrog – rezistentă.

Până la finalul acestui an, Ministerul Sănătăţii va elabora o Hotărâre de Guvern, prin care un număr de 9 DCI-uri necesare în tratamentul tuberculozei, asigurate până acum prin finanţare externă, vor fi introduse în lista de medicamente compensate şi gratuite. 

Pentru aceste medicamente, la cererea Ministerului Sănătăţii, Agenţia Naţională de Medicamente şi Dispozitive Medicale a parcurs procedura de evaluare a tehnologiilor medicale (HTA).

Astfel, va fi acoperit integral tratamentul necesar pacienţilor cu afecţiuni TB, inclusiv tuberculoză multidrog rezistentă, conform ghidului naţional elaborat pe baza recomandărilor OMS.

Ministerul Sănătăţii a finalizat anul acesta procedura de achiziţie publică centralizată pentru furnizarea mediilor de cultură necesare diagnosticului TB în mediul lichid, inclusiv a unor teste genetice, iar până la sfârşitul anului va iniţia procedura de achiziţie publică centralizată pentru medicamentele antituberculoase ale căror acorduri-cadru expiră în luna septembrie 2018, precum şi a medicamentelor care vor fi incluse în lista de medicamente compensate şi gratuite prin HG.

Până la finalizarea achiziţiei centralizate a celor 9 DCI-uri, în caz de nevoie,  fiecare unitate sanitară care asigură tratamentul bolnavilor cu tuberculoză MDR/XDR poate achiziţiona medicamentele din bugetul pe 2018 alocat Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite