METEO Canicula cuprinde România. Luni, temperaturile vor atinge 40 de grade în sudul ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În weekend, vremea rămâne caniculară, cu maxime ce vor depăşi 35 de grade Celsius în majoritatea regiunilor. În plus, luni vremea rămâne la fel de caldă, cu maxime ce se vor apropia de 40 de grade în sudul şi vestul ţării.

Sâmbătă, vremea rămâne deosebit de caldă, cu maxime ce vor depăşi constant 30 de grade Celsius. În plus, potrivit unei atenţionări meteorologice, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi frecvent pragul critic de 80 al disconfortului termic în zonele de câmpie şi pe arii mai restrânse în zonele de deal şi podiş.

Se vor înregistra 31 de grade în Maramureş, Moldova şi Dobrogea, 34 în Muntenia, Transilvania şi Crişana, iar în Banat şi Oltenia maximele termice ar putea atinge şi 36 de grade Celsius. Potrivit meteorologilor, va ploua izolat în Muntenia, Moldova şi Dobrogea.

Atenţionarea meteorologică de caniculă rămâne valabilă şi duminică. Vor de 32 de grade Celsius în Moldova, 33 în Maramureş şi Dobrogea, 35 în Transilvania. În restul ţării, maximele termice vor depăşi constant 35 de grade Celsius, ajungând până la 37 în Banat şi Oltenia.

Luni, vremea va fi mai caldă decât în mod normal, ajungând până la 40 de grade în Banat şi Oltenia. Maximele termice se vor situa în jurul valorii de 39 de grade Celsius în Muntenia şi Crişana, iar în restul regiunilor temperaturile vor depăşi 35 de grade Celsius. Mai mult, meteorologii spun că luni nu va ploua în niciuna dintre regiunile din România.

Cum ne protejăm de caniculă

Crampele musculare, edemul, epuizarea termică ori, mai grav, şocul termic şi chiar decesul pot fi consecinţe ale expunerii la soare timp îndelungat, cu atât mai mult dacă există vulnerabilităţi organice.

Căldura sufocantă reprezintă un factor important de stres chiar şi pentru organismul sănătos, atenţionează specialiştii americani de la Centrul de Control şi Prevenire al Bolilor (CDC). Iar în lipsa unor măsuri de protecţie, starea de sănătate poate fi pusă în pericol. De exemplu, şocul termic (denumit ştiinţific heatstroke) ori insolaţia pot creşte riscul de deces. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite