Medici, rugaţi-vă să fie ciubucul ilegal!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ciubucul la medic abia acum s-a scos în afara legii? Întreb şi eu ca un nepriceput. Până acum a fost legal? Parcă pe vremea lui Ceaşcă periodic se făceau razii şi arestări. Dar autorităţile au învăţat să închidă ochii.

Totuşi, a fost foarte util să se păstreze legea ca o metodă de a scăpa de indezirabili. Când ai nevoie, aplici legea. Altfel „las-o mă că merge aşa, ne am obişnuit cu ea”. Acum... mare vuiet că e ciubucul ilegal. E chiar caraghios.  

  

Ύnsăƒ, dacă într-adevăƒr se va aplica legea, poate va ieşi ceva bun. Bani la buget sunt. Doar că sunt distribuiţi altfel. Ciubucul a fost o metodă josnică de a devia plata medicilor direct din buzunarul bolnavilor. Şi de a păƒstra medicii în lesă, în control. Dar aşa nu se mai poate.  

Oricum o iei medicii sunt oameni deosebiţi. Care au valori morale. Vorbesc în general. Majoritatea sunt oameni că lumea. Dar sunt obligaţi să suporte umilinţa dependenţei de ciubuc. Diabolic.  

Si totul vine de sus. De la politicieni. Politicieni care nu îşi ascund părerea proasta despre nivelul spitalelor din România - se tratează fără ruşine in străinătate. O recunoaştere că nivelul medicinei româneşti este sub standard. Dar în loc să se facă eforturi reale pentru a îmbunătăţi standardul, politicienii îşi iau geanta şi pleacă peste graniţă sa îşi trateze diferitele afecţiuni ridicol de banale. De fapt, asta este o palma în obrazul românului de rând. „Tu, române, tratează-te aici. Da, e tare greu… Asta e… Nu sunt bani la buget. Dar eu ma duc în străinătate. Vezi dacă am fost econom şi am strâns bani?”  

Acum medicii s-au trezit. Dacă se va aplica legea din ce în ce mai mulţi medici îşi vor ridica frunţile cu mândrie şi vor striga: „Aşa nu se mai poate!”  

Problema mare nu este ciubucul. Problema mare este făţărnicia politicienilor. Dacă într-adevăr de acum înainte legea va fi aplicată şi ciubucul nu va mai exista, atunci TREBUIE ÎMBUNĂTĂŢITĂ SITUAŢIA MEDICILOR. Nu există cale de mijloc.

Ciubucul a apărut ca o consecinţă a plăţii mizerabile pentru actul medical. A fost un act de supravieţuire. Dar oricum o iei a fost ceva ilegal. Şi, ca de obicei, când calci legea deschizi cutia Pandorei.  Ciubucul a devenit un abuz. Unii medici cu ambiţii de îmbogăţire au împins ilegalitatea şi mai adânc: „Nu te tratez fără să îmi dai atâţia bani. Gândeşte-te!  Următorul!!” Întotdeauna va exista un „următorul”.

Aşa nu se mai poate. Într-o Românie din secolul XXI, unde mulţumită reţelelor sociale transparenţa este la ordinea zilei, nu mai putem funcţiona după principii fanariote. Speranţa este în organizarea medicilor. Să se lupte pentru drepturile lor. Să ridice capul. Să deschidă gura. Dumnezeu nu îţi bagă în traistă. Trebuie să te lupţi pentru drepturile tale. 

image

Medicii sunt o forţă în societate. Încă nu îşi dau seama. De aceea a fost foarte important să fie ţinuţi sub control, în lesa ciubucului. Dacă medicii se trezesc şi se organizează, pot schimba totul. 

Sper ca această schimbare să reziste. Să nu fie o mică furtună într-o ceaşcă de cafea. Calea de minimă rezistenţă este să nu se aplice legea. Să se găsească din nou tot felul de căi ascunse prin care să se menţină medicul dependent de ciubuc, dar cu spaima legii în suflet. Iar bugetul să fie distribuit pe alte interese. Românul să plătească din buzunar, medicul să stea cu gura închisă de frică şi jaful guvernanţilor să continue. 

Medici, rugaţi-va să fie ciubucul ilegal! Doar aşa veţi creşte în ochii societăţii şi ai guvernanţilor.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite